1069
Τορινέζοι οπαδοί της Γιουβέντους φωτογραφίζονται περιχαρείς επειδή αγόρασαν την καινούργια ασπρόμαυρη φανέλα με το νούμερο 7 | REUTERS / Massimo Pinca

Μόνον εσύ θα το έκανες, Κριστιάνο

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2018, 16:12
Τορινέζοι οπαδοί της Γιουβέντους φωτογραφίζονται περιχαρείς επειδή αγόρασαν την καινούργια ασπρόμαυρη φανέλα με το νούμερο 7
|REUTERS / Massimo Pinca

Μόνον εσύ θα το έκανες, Κριστιάνο

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουλίου 2018, 16:12

Η Marca «έγραψε» πάλι. Το σημερινό της (11/7) πρωτοσέλιδο, με το οποίο αποχαιρετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι έργο τέχνης. Το έχει γεμίσει με 451 μπάλες -όσα και τα γκολ του CR7 στα εννέα χρόνια που φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης-, οι οποίες φέρουν πάνω τους τα σήματα των δεκάδων συλλόγων που έπεσαν θύματα του πιο χαρισματικού σκόρερ του καιρού μας.

βωβωβωβω

Ανάμεσα στις μπάλες η ισπανική εφημερίδα δημοσιεύει τη φωτογραφία από εκείνο το μυθικό «ψαλιδάκι» του πορτογάλου σούπερ σταρ στο Τορίνο, υπό τον τίτλο: «Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάποιος σαν αυτόν».

Είναι γεγονός, λοιπόν. Ο Κριστιάνο αφήνει πίσω του εννέα παραμυθένια χρόνια, 451 γκολ σε 438 παιχνίδια, τέσσερα Champions League (τα τρία διαδοχικά), τέσσερις Χρυσές Μπάλες (έχει κατακτήσει ακόμη μία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), τρία Χρυσά Παπούτσια, Πρωταθλήματα, Κύπελλα και ένα σωρό άλλα τρόπαια, για να συνεχίσει την καταπληκτική του καριέρα στη Γιουβέντους: σε έναν από τους πλέον ιστορικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους που όμως Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι – ούτε κατά διάνοια. Γιατί το κάνει;

Πρώτον, για τα χρήματα. Δηλαδή, όχι ακριβώς… Ο Κριστιάνο απαιτούσε, εδώ και χρόνια, να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη. Δεν τον ενδιέφερε τόσο το ποσό που θα έμπαινε στον τραπεζικό του λογαριασμό όσο το να κερδίζει έστω ένα ευρώ παραπάνω από τον Λιονέλ Μέσι. Ηταν θέμα πρεστίζ. Αναγνώρισης, ότι εκείνος είναι ο καλύτερος. Οταν, το περασμένο καλοκαίρι, ο Νεϊμάρ πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν και ο Μέσι ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα, ο Πορτογάλος έφτασε να παίρνει πολύ λιγότερα (σε εγγυημένες αποδοχές) όχι μόνον από τον Αργεντινό και τον Βραζιλιάνο, αλλά ακόμη και από τον Αλέξις Σάντσες, που πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ζήτησε μια «διόρθωση», ο πρόεδρος της Ρεάλ (λένε ότι) του την υποσχέθηκε, όμως στο τέλος ο Φλορεντίνο Πέρεθ του πρότεινε μια μικρή αύξηση.

2018-07-05T204743Z_2128547235_RC1BE8D023D0_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-REFEREES
Μουντιαλικά ουρλιαχτά του Ρονάλντο σκιάζουν τον διαιτητή – και ας λέγεται ο καημένος Καίσαρ (Αρτούρο Ράμος) REUTERS / Toru Hanai

Ο Ρονάλντο, με την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, ένιωσε προσβεβλημένος. Πίστεψε ότι ο ίδιος του ο σύλλογος δεν πήρε το μέρος του σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τον Μέσι, για το ποιος είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Εξέλαβε το «δούλεμα» του Πέρεθ ως ένα σαφές μήνυμα πως δεν τον θέλει άλλο στην ομάδα. Οπως αποδεικνύεται, αυτή τη φορά δεν του έπαιζε κάποιο άσχημο παιχνίδι το τεράστιο «εγώ» του. Ηταν έτσι ακριβώς. Γι’ αυτό και η ρήτρα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την αποδέσμευσή του έμεινε στα χαρτιά. Η Γιουβέντους, όπως ανακοίνωσε η ίδια, θα καταβάλει στη Ρεάλ -σε βάθος διετίας- μόλις 112 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τα τροφεία που επιβάλλει η FIFA). Σχεδόν τόσα της κόστισε, πριν από δύο χρόνια, ο Ιγκουαΐν. Και όμως, η Ρεάλ της τον πούλησε.

Ο δεύτερος λόγος της μεγάλης φυγής του Κριστιάνο από τη Μαδρίτη είναι η πρόκληση ότι στο Τορίνο μπορεί να ανεβάσει τον μύθο του πίστα. Η Γηραιά Κυρία έχει καταγράψει ρεκόρ χαμένων τελικών στο Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών. Προσπαθεί να κατακτήσει το άγιο δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το 1996, τότε που ο ίδιος ήταν 11 ετών παιδί. Εάν ο CR7 τη βοηθήσει να το φέρει στο Τορίνο, η Ιστορία θα πιστώσει σε εκείνον και τις τέσσερις κούπες που πήρε επί των ημερών του η Ρεάλ. Θα έχει σηκώσει το Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες (μόνον ο Κλάρενς Ζέεντορφ το έχει κατορθώσει) και θα γίνει ο πρώτος που θα κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα με τρεις διαφορετικούς συλλόγους.

Υπάρχουν και άλλες αυλές που διψούν για το μέγα τρόπαιο. Οπως η Παρί Σεν Ζερμέν, που είναι και πολύ πλουσιότερη. Ο Ρονάλντο δεν διάλεξε να ποτίσει τη Γιουβέντους στην τύχη, ούτε η στιγμή της επιλογής είναι συμπτωματική. Αυτή την εποχή η Γιουβέντους έχει στα σκαριά τη μετεξέλιξή της σε έναν πολυεθνικό κολοσσό – η αλλαγή του σήματός της ήταν το πρώτο βήμα. Ο σύλλογος του ιταλικού βορρά χρειαζόταν έναν ποδοσφαιριστή με παγκόσμιο «γκελ» (καλύτερο δεν θα μπορούσε να βρει), και ο Αντρέα Ανιέλι είναι έτοιμος, πια, να δαπανήσει όσα απαιτούνται για να ανέβει η ομάδα του στην κορυφή. Ναι, τον Κριστιάνο τον βρήκε σε… τιμή ευκαιρίας, όμως δεν δίστασε να του προσφέρει (στα 33 του) τετραετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές 120 εκατομμυρίων ευρώ.

2018-07-05T134126Z_1235526534_RC194ECB28D0_RTRMADP_3_SOCCER-ITALY-JUV
Η ποδοσφαιρική ακροβασία του Ρονάλντο που πόνεσε τη Γιούβε στις 3 Απριλίου εφέτος (REUTERS / Alberto Lingria)

Η συγκυρία είναι ιδανική και για ακόμη έναν λόγο: ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, ο εμβληματικός αρχηγός, δεν ζει πια στο Τορίνο. Η Γιουβέντους είχε ανέκαθεν μεγάλες «ντίβες» στο ρόστερ της (Ομάρ Σίβορι, Πάολο Ρόσι, Μισέλ Πλατινί, Ρομπέρτο Μπάτζο, Ζινεντίν Ζιντάν, Πάβελ Νέντβεντ, Φάμπιο Καναβάρο – όλοι τους τιμήθηκαν με Χρυσή Μπάλα), όμως η ιεραρχία εκεί είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στη Ρεάλ. Οι μεγάλες μορφές της, αυτές που οι οπαδοί της λάτρεψαν, είτε προέρχονταν από τα «σπλάχνα» του συλλόγου είτε έπαιζαν σε αυτόν από πολύ νεαρή ηλικία (Μπουφόν, Ντελ Πιέρο κ.ά.). Ο Κριστιάνο όμως έχει συνηθίσει αλλιώς. Θέλει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην ομάδα του. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση: οι επαφές του με τη «Γιούβε» άρχισαν όταν ο Μπουφόν είπε ότι θα φύγει.

Η απόφαση του Ρονάλντο είχε ακόμη ένα κίνητρο: την εκδίκηση. Από το 2012 και έπειτα, η σχέση του με τον Πέρεθ είναι γεμάτη συγκρούσεις. Επειδή ο πρόεδρος δεν του έδινε τις αυξήσεις που ήθελε, επειδή έφερε τον Μπέιλ και είπε ψέματα για το κόστος μετεγγραφής του, επειδή δεν συνόδευσε τον Κριστιάνο σε ένα γκαλά της UEFA, επειδή δεν τον ρωτούσε για τους παίκτες που ήθελε να αγοράσει ή για τις περιοδείες της Ρεάλ, επειδή δεν τον στήριξε στην υπόθεση της φοροδιαφυγής του, επειδή ήθελε να πάρει τον Νεϊμάρ στη Μαδρίτη… Για χίλιους δυο λόγους. Μπορείτε να φανταστείτε τι ονειρεύεται τώρα ο CR7; Να αρπάξει το Champions League από τη Ρεάλ και να εκθέσει τον Πέρεθ στα μάτια των οπαδών της. Οχι μόνον τον Πέρεθ, αλλά και τον διάδοχό του στο «Μπερναμπέου», όποιος και αν είναι αυτός.

Το deal της χρονιάς έκλεισε επί ελληνικού εδάφους: σε γνωστό -μαγευτικό- ξενοδοχείο κοντά στην Πύλο. Ο ίδιος ο Ανιέλι πήγε εκεί για να συναντήσει τον Κριστιάνο, που έκανε τις διακοπές του παρέα με τον ατζέντη και κουμπάρο του Ζόρζε Μέντες. Οι υπογραφές έπεσαν, η σαμπάνια έρευσε άφθονη και το σκηνικό που στήθηκε για τις επόμενες παραστάσεις του Πορτογάλου φαντάζει ιδανικό.

«Το σκέφτηκα καλά και ξέρω ότι ήρθε η στιγμή να ανοίξω έναν νέο κύκλο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αποχαιρετιστήρια δήλωση του Κριστιάνο προς τους οπαδούς της Ρεάλ, που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του ισπανικού συλλόγου. Οι φιλοδοξίες αυτού του ανθρώπου τρυπούν τον ουρανό. Είναι το μόνο βέβαιο. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...