271
Οι δράστες διέφυγαν χωρίς να εντοπιστούν | http://athjcom.gr

Βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος μέσα στο ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 13:44
Οι δράστες διέφυγαν χωρίς να εντοπιστούν
|http://athjcom.gr

Βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος μέσα στο ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 13:44

Ακόμη ένα περιστατικό βεβήλωσης χώρου μνήμης της ισραηλιτικής κοινότητας καταγράφεται, αυτή φορά στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μέσα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Αγνωστοι βανδάλισαν την Τρίτη το μνημείο για τους εβραίους φοιτητές του ΑΠΘ που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δράστες ζωγράφισαν με σπρέι έναν σταυρό και άλλα σημάδια πάνω στο μνημείο και εξαφανίστηκαν χωρίς να εντοπιστούν.

vev
(http://athjcom.gr)
vev3
(http://athjcom.gr)

Σε ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση του μνημείου που μάλιστα έγινε 12 ημέρες μετά την πιο πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος.

«Η βεβήλωση αποτελεί προσβολή προς το μνημείο αυτό που ανεγέρθη για να τιμήσει και να επαναφέρει στη μνήμη όλων τους φοιτητές του ΑΠΘ – εβραίους το θρήσκευμα – που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα.

»Να συνδέσει την τρέχουσα εικόνα του χώρου με την ιστορία της για να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη για αιώνες του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε από τους ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942.

»Ταυτόχρονα το εξαιρετικά αυτό λυπηρό γεγονός είναι μέγιστη ασέβεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων.

»Το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει πως οι απαραίτητες και επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Αρχές και τους φορείς της πόλης και της πατρίδας μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και την παράλληλη ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των εβραίων κατοίκων της, ενοχλούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News