519
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star | INTIMENEWS/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές – Γιατί ανοίγουν τα δημοτικά

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 20:53
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
|INTIMENEWS/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές – Γιατί ανοίγουν τα δημοτικά

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 20:53

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί αποφάσισε να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα.

«Γιατί και για ποιο λόγο να κάνω εκλογές; Επειδή προηγούμαστε; Η κοινωνία μάς περιβάλλει με εμπιστοσύνη, γιατί πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Πήρα εντολή τετραετίας» είπε και χαρακτήρισε την συζήτηση «τελείως ανεύθυνη».

Οσο για τον ανασχηματισμό; «Ούτε ανασχηματισμό βλέπω. Κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά δεν είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά».

Ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία».

«Τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας» πρόσθεσε αλλά προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά.

«Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας όλοι μαζί», ενώ ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.

Εξηγώντας την απόφασή του να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, είπε ότι ακολούθησε τη γνώμη των ειδικών και όχι τις δημοσκοπήσεις.

«Έχω μία υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους να επανέλθουν τα παιδιά σε μία σχολική κανονικότητα», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η εμπειρία από τα Γυμνάσια και Λύκεια έδειξε ότι όλα πήγαν καλά.

«Τα παιδιά έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους και αυτό είναι μία παρακαταθήκη, όταν θα επιστρέψει για παράδειγμα η γρίπη, ή από το φθινόπωρο, αν επιστρέψει ο κορονοϊός», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες (αν δεν άνοιγαν) είναι μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. Πρόσθεσε δε πως οι ανισότητες βαθαίνουν με τα κλειστά σχολεία.

«Μεταξύ 5-10% η ύφεση»

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να εκτιμήσει το πού θα «κάτσει» η ύφεση στη χώρα στην μετά-κορονοϊό εποχή.

Αρκέστηκε να πει ότι την υπολογίζει μεταξύ 5-10%.

Οπως είπε, από τις επισκέψεις του στην αγορά, όπως το πρωί στον Πειραιά, συνάντησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην Ευρώπη συζητούν για πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα προστεθούν στα 24 δισεκατομμύρια που ήδη έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Τόνισε πάντως ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο απολύσεων, αλλά διεμήνυσε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις «αρκεί να μην αναλωθούμε σε πλειοδοσία ανέξοδων παροχών».

«Δεν πιστεύω ότι στον τουρισμό θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή»

Για τον τουρισμό επεσήμανε ότι «Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε μηδέν τουρισμό».

Είπε πως ο κλάδος ξεκινάει από το μηδέν για να προσθέσει ότι δεν πιστεύει ότι θα πάμε στην απόλυτη καταστροφή καθώς «δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία για να είναι πιο ευέλικτοι και να μην υπονομεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, είπε και αποκάλυψε ότι αμφιταλαντεύθηκε «για μία ημέρα» για το lockdown.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» δήλωσε και ως προς το αποτέλεσμα είπε «ότι υπάρχει ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».

«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...