814
Ο Πρωθυπουργός απάντησε και τον χαρακτηρισμό ως αναιτιολόγητης της προμήθειας των επιπλέον έξι Rafale, όσο και στα ευχολόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για το Μεταναστευτικό: Οταν μιλάτε για ανθρωπισμό εννοείτε τη Μόρια;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 15:56
Ο Πρωθυπουργός απάντησε και τον χαρακτηρισμό ως αναιτιολόγητης της προμήθειας των επιπλέον έξι Rafale, όσο και στα ευχολόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για το Μεταναστευτικό: Οταν μιλάτε για ανθρωπισμό εννοείτε τη Μόρια;

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 15:56

Πέρα από τις απαντήσεις που έδωσε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός απάντησε και στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τη μετατροπή της χώρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε «συνοριοφύλακα» της Ευρώπης.

Εμείς λέμε «ναι» στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες και «όχι» στην παράνομη μετανάστευση, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Θυμόμαστε πολύ καλά τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής. Όταν μιλάμε για ανθρωπισμό, η Μόρια και το κολαστήριο της Μόριας δικό σας δημιούργημα ήταν. Σήμερα δεν έχει σχέση με το χάος που παραδώσατε. Αυτό το θέμα εμείς το λύσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια, έστω κι αν σας ενοχλεί».

«Είναι ξεκάθαρο κ. Τσίπρα ότι βρίσκεστε σε μία κατάσταση έντονης αμηχανίας και έντονων εσωκομματικών πιέσεων. Εξού και τα συγκεχυμένα μηνύματα. Μου υπενθύμισε κάποιος γνωστός μου, την συγκεκριμένη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τη φράση του αγαπημένου σας Μάο, να μας θυμίσετε τη μοίρα όσων την πίστεψαν και μίλησαν ελεύθερα. Είπε και κάτι άλλο ο Μάο, ότι “τώρα είναι ώρα να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια” και τους έστειλε όλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα με αφορμή σχετική αναφορά του στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη βασική στρατηγική διαφορά του κόμματός του με τη ΝΔ όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

«Σε παλαιότερη συζήτηση απαντήσατε κ. Μητσοτάκη για το πώς οραματίζεστε τη θέση της Ελλάδας. Απαντήσατε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Αυτή είναι μια βασική στρατηγική μας διαφορά. Έρχομαι στις πολιτικές διαφωνίες μας. Πού ίσως είναι σημαντικότερες από τις διαφορές μας, κατά κάποια δισεκατομμύρια ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες.

»Για εμάς, ο τόπος οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας.

»Για εσάς, η Ελλάδα είναι συνοριοφύλακας που κάνει τη βρώμικη δουλειά απέναντι σε ανθρώπους που αφήνουν τον πόλεμο, για την υπόλοιπη Ευρώπη.

»Για εμάς, στόχος είναι να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες αξίες, ακόμα κι αν έχουν πάψει να είναι ευρωπαϊκές αξίες. Να προστατεύσουμε τη χώρα μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε για το Μεταναστευτικό συσχετίζοντας το με τη γεωγραφία της χώρας:

«Η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλλουν να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή. Να στηρίξουμε τις νόμιμες εγκαταστάσεις από τρίτες χώρες στην Ευρώπη για να μειώσουμε τις παράνομες ροές. Απορρίψατε την πρόταση για το Αφγανιστάν όταν την υπέβαλε δημόσια ο αείμνηστος Νταβίντ Σασόλι».

Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε εξάλλου τα «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά από διεθνείς συμφωνίες της χώρας υψηλής γεωπολιτικής σημασίας:

«Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών.

»Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

»Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Rafale Καταγράφετε η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών.

»Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

»Και μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν αναφερθεί συγκεκριμένα στις συμφωνίες για την προμήθεια των φρεγατών FDI (Βelharra) και των μαχητικών Rafale.

«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Belharra. Δεν είχατε όμως καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Ολοι αναγνωρίζαμε ότι το ΠΝ χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες. Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Belharra ως επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη (σ.σ. απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής) ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς. Ομως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρεις φρεγάτες Belharra στην τιμή των δύο».

Παράλληλα, τόνισε, σήμερα η χώρα έχει πια τη δυνατότητα να έχει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά το οποίο να είναι σε θέση να κατασκευάσει μεγάλα πλοία επιφανείας ή να επισκευάσει.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα,  «είπατε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα έξι πρόσθετα Rafalle. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη και όχι από 18. Ρίξτε και μία ματιά στο τι λέει και η άλλη πλευρά. Όταν εμείς ήρθαμε στα πράγματα η Τουρκία είχε παραγγελία για 100 F-35. Δεν υφίσταται γιατί οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έβαλε βέτο στην πώληση αυτών των αεροσκαφών και επιλέγει την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο στην νοτιοανατολική Mεσόγειο. Παραδώσατε την ΕΑΒ σε τραγική κατάσταση. Σήμερα ο εκσυγχρονισμός των F-16 προχωράει. Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην Πολεμική Αεροπορία για τα επόμενα αρκετά χρόνια», κατέληξε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον χαρακτηρισμό της προμήθειας των επιπλέον έξι Rafale από τον πρόεδρο του ΣΥΙΡΖΑ ως αναιτιολόγητη..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...