727
Ο Πρωθυπουργός προβληματισμένος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου την Παρασκευή | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Σαφής η καταδίκη της Τουρκίας – οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 14:40
Ο Πρωθυπουργός προβληματισμένος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου την Παρασκευή
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Σαφής η καταδίκη της Τουρκίας – οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 14:40

Για σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας είναι απολύτως σαφής. Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα,το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, για να σημειώσει πως οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας δεν είναι αυτοσκοπός για την Ελλάδα.

«Η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας»

«Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Προϋπόθεση για αυτό είναι η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, στόχος που έχει θέσει και η Ελλάδα.

»Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην ΕΕ υπήρξε απολύτως σαφής», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απειλή των κυρώσεων, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, είναι ένα εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία και αν επιμείνει σε αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν κυρώσεις που θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο.

Η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, γιατί η πολιτική της είναι αδιέξοδη και έχει κόστος για τον τουρκικό λαό. Η Ευρώπη κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα στην περιοχή, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φόρα που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν σταμάτησε όμως εδώ, έδωσε εντολή στον υπατο εκπρόσωπο  αλλά και στην Επιτροπή, να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021, γραπτή έκθεση που θα άφορα ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται σε αυτή όλα τα εργαλεία και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, γι να συμπληρώσει:

«Η εντολή είναι σαφής, η υπόδειξη δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας ως προς το εύρος της δουλειάς του κ. Μπορέλ και εξίσου σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα: Τρεις μήνες. Το Μάρτιο αυτά θα ξανασυζητηθούν, έχοντας όμως αυτή τη φορά δρομολογήσει εξελίξεις όπως είχαμε προδιαγράψει τον Οκτώβριο»

«Η καταδίκη της Ευρώπης υπήρξε απολύτως κατηγορηματική, η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η αποχή από παράνομες δραστηριότητες είναι προϋπόθεση στο κείμενο συμπερασμάτων», σημείωσε αναφορικά με τις προοπτικές επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Τσίπρας: Διπλωματική ήττα – κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση

Για μία ακόμη διπλωματική ήττα της χώρας μίλησε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας

«Περάσαμε ξανά κάτω από τον πήχη και μέχρι τον Μάρτιο η Τουρκία θα μπορεί να σουλατσάρει με το Oruc Reis», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:

«Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. είναι κατώτερη των περιστάσεων, αλλά είναι προφανές ότι και η κυβέρνηση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όταν μετά από έξι μήνες που προαναγγέλλει κυρώσεις ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουμε πετύχει τίποτα, υπάρχει μια εμφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα δικαιώματα της χώρας».

Γεννηματά: Φιάσκο για την ΕΕ – ήττα για την κυβέρνηση

Οι προσδοκίες κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών διαψεύστηκαν, σχολίασε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, και «το μόνο που μένει -τόνισε- είναι η παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το γκριζάρισμα περιοχών».

«Καλό είναι το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ να μη μιλάει για γκριζάρισμα περιοχών, γιατί θυμάμαι τι έγινε το 1996», απάντησε με νόημα στον κ. Λοβέρδο ο παριστάμενος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την εισαγωγική της ομιλία στην συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

«Αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου», ανέφερε η κυρία Γεννηματά, εκτιμώντας ότι «η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε στην κυβέρνηση «πλήρη ανικανότητα» να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα, «έλλειψη αποφασιστικότητας» και «διαρκή υποχωρητικότητα» που «μας οδήγησαν εδώ». «Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε» τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...