618
Απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία τη συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ για το Μακεδονικό | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Mητσοτάκης: Μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση, προϊόν μυστικής διπλωματίας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 21:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/6/2018, 22:50
Απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία τη συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ για το Μακεδονικό
|ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Mητσοτάκης: Μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση, προϊόν μυστικής διπλωματίας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 21:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/6/2018, 22:50

Δριμύς στο κατηγορητήριό του κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού μέμφεται την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και προκλητική αγνόηση της αντιπολίτευσης και της Βουλής, απορρίπτει τη συμφωνία ως μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Υστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με τη γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη».

«Κακή συμφωνία»

Για την ουσία της συμφωνίας, και «με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα», ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Ερχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή, ακόμα χειρότερα, δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα, Μακεδονία σκέτο. Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη».

Και συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Αργότερα, την ίδια ημέρα, από το Μαξίμου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα».

Το Κίνημα Αλλαγής

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης» τονίζεται στην απόφαση του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνονται οι προϋποθέσεις: «Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις».

«Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι ευρωπαϊκές αρχές» καταλήγει η σύντομη ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ

Ανακοίνωση του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας – FYROM. Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ότι από αυτήν την άποψη δίνουν πράσινο φως στην ανασφάλεια και στην αποσταθεροποίηση στην περιοχή». Ο κ. Κουτσούμπας, λέει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το σπέρμα του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM «περί μακεδόνα πολίτη και μακεδονικής γλώσσας».

Ο Βασίλης Λεβέντης

Και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων ενημέρωσε τηλεφωνικώς ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με αυτό το κόμμα, ο κ. Λεβέντης είπε στον Πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ενωσης Κεντρώων για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και του δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...