1104
O επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ | REUTERS/Tony Gentile

ΝΑΤΟ, Τουσκ και Νίμιτς συγχαίρουν τους Τσίπρα και Ζάεφ για το deal

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 21:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/6/2018, 23:30
O επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
|REUTERS/Tony Gentile

ΝΑΤΟ, Τουσκ και Νίμιτς συγχαίρουν τους Τσίπρα και Ζάεφ για το deal

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 21:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/6/2018, 23:30

Λίγο μετά τις παράλληλες ανακοινώσεις των Τσίπρα και Ζάεφ σε Αθήνα και Σκόπια, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη διαφορά Ελλάδας ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς ανακοίνωσαν με τη σειρά τους την ευαρέσκειά τους. Και όχι μόνο εκείνοι…

Τη συμφωνία χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό». Η ανακοίνωση καλεί «τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη, διότι αυτό θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια».

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό» έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

Με γραπτή δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη διαφορά Ελλάδας ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των δύο πρωθυπουργών «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς». Εγραψε:  «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους». Και δεν παρέλειψε να συγχαρεί ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών: «Πάνω απ’ όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή».

“Η σημερινή επιτυχία είναι μια απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι ικανές να επιλύουν πολύχρονες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς, κάτι που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να κάνουν παραπάνω από 25 χρόνια τώρα”. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν με αφορμή την “ιστορική συμφωνία” Τσίπρα-Ζάεφ, ενώ συνεχάρη “τους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας που προσεγγίζουν τις πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.

Παράλληλα, ο κ. Μπούλμαν παρότρυνε “όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να αδράξουν την ευκαιρία και να αποδείξουν ότι το μέλλον των χωρών τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από βραχυπρόθεσμα οφέλη στις κάλπες”. Πρόσθεσε ότι το ΕΣΚ “καλεί το ΕΛΚ να χρησιμοποιήσει το βάρος του προς τα αδελφά κόμματά του στις δύο χώρες. Το ΕΣΚ επίσης καλεί τα κράτη-μέλη να αποδείξουν τώρα ότι εκείνοι που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς επιβραβεύονται, και να προσκαλέσουν τα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στη Σύνοδο της 28-29ης Ιουνίου”.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της “ιστορικής συμφωνίας” μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Στην ανακοίνωσή τους, η κυρία Μογκερίνι και ο κύριος Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Μογκερίνι και  Χαν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η ΕΕ να εκμεταλλευτεί.

Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή» και καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την πΓΔΜ, διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του μηνός. Τονίζουν ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πΓΔΜ, αλλά και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της.

«Η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα, με όλα μας τα μέσα, στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των Μογκερίνι και Χαν.

Αθήνα και Σκόπια έγραψαν ιστορία, σχολίασε ο Χάικο Μάας, για τη συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό. Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στις δύο χώρες να συμβάλουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία που θα συμβάλει στη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων.

Αναλυτικά η δήλωση του Χάικο Μάας:

«Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία. Για 25 χρόνια η διαμάχη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας χώριζε Μακεδόνες (sic) και Έλληνες. Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση, ότι οι δύο πλευρές βρήκαν τώρα μια λύση και συμφώνησαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republik Nord-Mazedonien»).

Αυτό δείχνει επίσης το τι είναι δυνατό, όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό. ‘Αξιζε, ότι ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την ελπίδα, ότι βρισκόμασταν σε συνεχή στενή ανταλλαγή και ότι οι δύο πλευρές έβρισκαν και σε δύσκολες φάσεις ξανά και ξανά συμβιβασμούς. Οι διαπραγματεύσεις ήταν μακροχρόνιες και επίπονες. Στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο Πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία. Συγχαίρω από καρδιάς τις δύο κυβερνήσεις για αυτή την ιστορική συμφωνία!

Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα να συμβάλουν ώστε αυτή η ιστορική συμφωνία να υλοποιηθεί. Διότι ενδυναμώνει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλει στην σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων. Επιπλέον, τώρα βγήκε από τη μέση ένα αποφασιστικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τις δύο πλευρές, σε στενό συντονισμό με την Καγκελαρία, αλλά και με τον Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Μάας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την περασμένη Παρασκευή και τον ενθάρρυνε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία, ενώ είχε συζητήσει για το θέμα με τον Νίκο Κοτζιά, στη συνάντησή τους στις 29 Μαΐου στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...