681
Ο Αλέξης Τσίπρας | ΓτΠ ANDREA BONETTI

Τσίπρας: Η FYROM μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 20:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/6/2018, 22:45
Ο Αλέξης Τσίπρας
|ΓτΠ ANDREA BONETTI

Τσίπρας: Η FYROM μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 20:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/6/2018, 22:45

«Oι βόρειοι γείτονές μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σέβερνα Μακεντόνια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αυτά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό, το βράδυ της Τρίτης.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους.

Με τη συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι απαλείφονται οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές-αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Εφόσον η συνταγματική αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», σημείωσε ο ίδιος.

Υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή  διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».

Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος και τόνισε πως «πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι: όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό  μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών. Μιας Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη».

Δηλώσεις και από πλευράς Ζάεφ

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και αυτός, αργά το απόγευμα της Τρίτης, ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι Σέβερνα Μακεντόνια (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας). Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερ,  ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως τη χαρακτήρισε, διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα». Είπε επίσης ότι η συμφωνία με την Ελλάδα ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο και ότι βάσει αυτής η διπλή ένταξη, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είναι εγγυημένη για τη χώρα του.

Έχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και έχει επιτευχθεί λύση στην 25χρονη διαμάχη με την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου στην οποία πλαισιωνόταν από όλα τα μέλη της κυβέρνησής του.

«Έρχεται μια καλύτερη εποχή για την χώρα. Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε γενναία και τολμηρά. Τολμήσαμε επειδή δεν θέλαμε ήττες. Επιλέξαμε το μέλλον. Έχουμε μια ιστορική, αιώνια λύση. Με την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, οικοδομούμε μια φιλία που δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, και επιλύουμε μια διαμάχη 25 ετών και απομακρύνουμε τη χώρα από την απομόνωση », δήλωσε ο Ζάεφ.

Η συμφωνία, δήλωσε ο Ζάεφ, «επιβεβαιώνει και ενισχύει μια για πάντα την μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνικότητα . Εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και παρέχει ένα ασφαλές μέλλον στους πολίτες της Δημοκρατίας».

Αυτή είναι η σωστή λύση αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο, είπε ο Ζάεφ.

Δεν είναι μια πραγματική λύση, αλλά μια «συνθηκολόγηση», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι και υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να υποστηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το όνομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...