342
O Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Αθήνα το 1979 | Twitter/@MargSchinas

Μητσοτάκης: Με το αεροπλάνο του Ντ’ Εστέν επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/12/2020, 15:56
O Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Αθήνα το 1979
|Twitter/@MargSchinas

Μητσοτάκης: Με το αεροπλάνο του Ντ’ Εστέν επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/12/2020, 15:56

Φόρο τιμής στη μνήμη του φιλέλληνα, τέως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, που πέθανε από Covid-19, την Πέμπτη, απέτισε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου περιέγραψε τον εκλιπόντα ως έναν διαχρονικό φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στα social media ανέφερε: «Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας και με τη στήριξη του εντάχθηκε στην ευρωπαική οικογένεια. Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο φίλο της, Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν».

Μήνυμα Δένδια

Μήνυμα για τον θάνατο του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ανάρτησε στον λογαριασμό του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα της Γαλλίας και της Ευρώπης. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν σταθερό φίλο της Ελλάδας σε κρίσιμες στιγμές και μεγάλο υποστηρικτή των ευρωπαϊκών αξιών».

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημείωσε:

«Η Ελλάδα αποχαιρετά ένα μεγάλο φίλο. Τον Βαλερί Ζισκαρ Ντεσταιν, ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974. Και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αλλά και στην αμέριστη στήριξη που προσέφερε στον Καραμανλή για την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη, τα επόμενα πέντε χρόνια. Στήριξη πολύτιμη τότε. Ήταν η εποχή που το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία- Συμμαχία δονούσε την ατμόσφαιρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνθημα αυτό ακούγεται και σήμερα επίκαιρο»,

Ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δήλωσε:

«Με συγκίνηση αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giskard D’ Estaing. Αποχαιρετούμε έναν κορυφαίο Ευρωπαίο ηγέτη, έναν υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έναν ειλικρινή φίλο της Ελλάδας. Η συμβολή του στην μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας υπήρξε καθοριστική, καθώς συνέδεσε το όνομά του με ιστορικά επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή: την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την οικοδόμηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας. Η διαδρομή του είναι φωτεινό παράδειγμα, ειδικά στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας και των μεγάλων προκλήσεων».

Με μια εικόνα του εκλιπόντος με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή από τη δεκαετία του 1970, αποχαιρέτησε τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας λόγο για έναν σπουδαίο Ευρωπαίο και σπουδαίο φιλέλληνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...