656
Ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μητσοτάκης για το σχέδιο κατά του καπνίσματος: Εχθρός μας το τσιγάρο, όχι οι καπνιστές

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 13:07
Ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μητσοτάκης για το σχέδιο κατά του καπνίσματος: Εχθρός μας το τσιγάρο, όχι οι καπνιστές

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 13:07

Ενα νέο πρότυπο ζωής σε άκαπνες πόλεις και χώρους φιλοδοξεί να φέρει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, το οποίο παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τρίτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Η εικόνα μας μέχρι σήμερα είναι άθλια: υπουργοί κάπνιζαν μπροστά στις κάμερες και μέσα στα Υπουργεία τους. Ενώ δημόσιοι λειτουργοί, δυστυχώς και γιατροί, επιμένουν να καπνίζουν ακόμη και σε χώρους νοσοκομείων. Κάτι που δεν συμβαίνει, πλέον, ούτε σε κράτη όπως η Ουγκάντα και η Ρουάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να καταδείξει την ελληνική… πρωτοτυπία η χώρα να μην εφαρμόζει έναν νόμο που ισχύει αλλά κατέστη ανενεργός με πρωταγωνιστές ακόμα και τους ίδιους τους κυβερνώντες!

Είναι προφανές ότι η αναφορά σε υπουργούς που καπνίζουν μπροστά στις κάμερες δεν έγινε τυχαία. Πρωταγωνιστής τέτοιων περιστατικών ήταν τα τελευταία χρόνια ο κατά τα άλλα αρμόδιος αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Για τον Πρωθυπουργό η αντικαπνιστική νομοθεσία και η εφαρμογή της είναι προσωπικό στοίχημα –άλλωστε από τον Ιούλιο το είχε περιγράψει ως προτεραιότητα της διακυβέρνησής του– και αυτό ήθελε να καταδείξει με την παρουσία του στην εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στον νόμο που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Είπε ότι με αυτό το σχέδιο δράσης θα δοθεί έμφαση και στην πρόληψη από τις νεαρές ηλικίες. Οπως μας έγινε συνήθεια η ασφαλής οδήγηση, να βάζουμε ζώνη και να φορούμε κράνος, όπως η άθληση μπήκε στη ζωή μας, έτσι πρέπει να γίνει και η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πως Ελλάδα μοιάζει αγκιστρωμένη στο παρελθόν, κυρίως γιατί η κοινωνία το ανέχτηκε. «Είναι σαν το κάπνισμα να μην αφορά την υγεία μας ή να αποτελεί μια ανώδυνη λεπτομέρεια», σχολίασε. Παρέθεσε μάλιστα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι καπνιστές είναι μεν το 27% του πληθυσμού, αλλά πολλοί περισσότεροι οι παθητικοί καπνιστές που εκτίθενται στον καπνό. Περί τους 20.000 συνάνθρωποί μας χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος!

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”. Αν το μπόρεσαν άλλες χώρες, σίγουρα το μπορούμε κι εμείς». Το 84% των πολιτών, επισήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση την μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων.

Ο Πρωθυπουργός για τον προηγούμενο νόμο είπε ότι ήταν «σωστός, αλλά κατέληξε παντελώς ανενεργός» και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε να απαντήσουμε με την Εθνική Στρατηγική και την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος και να προσθέσουμε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης: Ο εχθρός είναι ο καπνός όχι οι καπνιστές». Σύνθημα της καμπάνιας θα είναι «η υγεία μάς ενώνει».

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια, με τη συνδρομή της αστυνομίας. Όπως τόνισε, «η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο».

Οι άξονες του σχεδίου (2019-2023) είναι τέσσερις:

– Διαμόρφωση μιας αντικαπνιστικής κουλτούρας, με έμφαση στις μικρές ηλικίας. Το κάπνισμα πρέπει να τεθεί εκτός μόδας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

– Να δοθεί φωνή στον μη καπνιστή. Ο νόμος, πρόσθεσε, προστατεύει πρωτίστως τους εργαζόμενους στα καταστήματα, που υποχρεώνονται μέχρι τώρα να πολιορκούνται από τον καπνό.

– Να υπάρξει υποστήριξη στους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα

– Να υπάρξει σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση νέων καπνικών προϊόντων

Ο νόμος, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, επιτρέπει στους καπνιστές να καπνίζουν στον αυστηρά ιδιωτικό τους χώρο, αφήνοντας στο άτομο την επιλογή της προσωπικής του πορείας, αφήνοντας όμως στο κράτος την ευχέρεια να προειδοποιεί και να προστατεύει. Όπως μάθαμε να φοράμε στους δρόμους ζώνη και κράνος, έτσι θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Ετοιμα τα μπλοκάκια επιβολής προστίμου του υπουργείου Υγείας

* Πριν από τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε παρέμβασή του επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης να μπορεί να εφαρμοστεί από όλους, καπνιστές και αντικαπνιστές. Πρόσθεσε ότι από σήμερα τίθεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1142, σχετικά με τις καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας. Τόνισε δε σχετικά ότι «δεν θέλουμε να διχάσουμε καπνιστές και αντικαπνιστές, καλούμε σε μια εθνική συμμαχία υγείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...