379
Ο Θόδωρος Τσουκάτος το 2015 στο Εφετείο στην αρχή της διαδικασίας για την επίμαχη «σύμβαση 8002» της Siemens | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Δίκη Siemens: Είκοσι δύο ένοχοι για τα μαύρα ταμεία – αλλά άντε βρες τους

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 12:50
Ο Θόδωρος Τσουκάτος το 2015 στο Εφετείο στην αρχή της διαδικασίας για την επίμαχη «σύμβαση 8002» της Siemens
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Δίκη Siemens: Είκοσι δύο ένοχοι για τα μαύρα ταμεία – αλλά άντε βρες τους

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 12:50

Την καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, αποφάσισε το Δικαστήριο μετά από πολύχρονη δίκη και 14 χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησαν από τη Δικαιοσύνη οι έρευνες για την υπόθεση που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι: Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει διαφύγει προ πολλού στη Γερμανία και έχει δικαστεί εκεί, Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατσεκ και άλλοι.

Οσοι καταδικάστηκαν, κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, αλλά και τραπεζικά στελέχη, όπως οι Φάνης Λυγινός και Κλοντ Οσβαλντ, που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στη δίκη αυτή για ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα τα οποία, όπως είχε πει από την αρχή, έδωσε στο κομματικό ταμείο, απαλλάχθηκε, διότι το αδίκημά του πέραν όλων των άλλων είχε και παραγραφεί.

Επίσης το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, ωστόσο στο μεταξύ 10 από αυτούς πέθαναν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου, που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, έρχεται τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τσουκάτος:  «Η δικαίωση ήρθε»

Για δικαίωση του μετά από 11 χρόνια που «έμεινε μόνος χωρίς στήριξη από τους συναγωνιστές του», έκανε λόγο μετά την απαλλαγή του ο κ. Τσουκάτος.

Στην δήλωσή του το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

«Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα. Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου Διονύση Γκούσκο».