1127
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης | INTIMENEWS/Δελτίο Τύπου/ΝΔ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Αυτή τη συμφωνία θα προτείνω στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 19:43
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης
|INTIMENEWS/Δελτίο Τύπου/ΝΔ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Αυτή τη συμφωνία θα προτείνω στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 19:43

Δεκατρείς ημέρες πριν από τις κάλπες για τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, το ζητούμενο δεν είναι η νίκη. Είναι η αυτοδυναμία, όσο πιο ισχυρή γίνεται. Οχι μόνο για να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες –ακυβερνησία, δεύτερες εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού με απλή αναλογική κλπ– αλλά και για να μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες. Αυτό ήταν και ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Ελπίδα Κατσαράκη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την κατάσταση στην ελληνική Δικαιοσύνη ενώ μίλησε και για τον επικεφαλής του Επικρατείας τον Παναγιώτη Πικραμμένο που –όπως είπε– έχει στοχοποιηθεί με χυδαίο τρόπο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης πως εφόσον έχει μία ισχυρή εντολή, «πηγαίνω στις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία».

«Και επειδή η Ευρώπη ξέρει ότι εγώ είμαι μεταρρυθμιστής, η συμφωνία που προτείνω στις Βρυξέλλες είναι: Δώστε μου λίγο χρόνο να κάνω μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια βοηθήστε με να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, την έχουν ήδη ακούσει, δεν θα αιφνιδιαστούν. Δεν θα διεκδικήσω από την πρώτη μέρα μείωση των στόχων του πλεονάσματος. Θα αποδείξω πρώτα ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω, θα κερδίσω αξιοπιστία, θα υλοποιήσω τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και στη συνέχεια, θα διεκδικήσω μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί στις μειώσεις των φόρων. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτό τους ενδιαφέρει» εξήγησε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να μιλήσει για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Είναι εγκληματικό αυτό το οποίο έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2015 και υπάρχει ονοματεπώνυμο, υπάρχει ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε. Και το κόστος το οποίο πληρώνουμε και σήμερα ακόμη, είναι κόστος αυτής της πρώτης περιόδου. Αυτά, λοιπόν, δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε εύκολα και δεν νομίζω ότι τα έχουν ξεχάσει ούτε στις Βρυξέλλες όταν έφτασε η Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού. Άρα πηγαίνω στις Βρυξέλλες, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο περιμένω, με αυξημένη πολιτική αξιοπιστία» δήλωσε.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους έλληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, εξήγησε.

«Μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ πριν δύο Κυριακές και αναρωτήθηκε: «Ή υπήρχε κάποια δραματική εξέλιξη που δικαιολογούσε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ Κυριακή απόγευμα -οπότε προφανώς και ο κ. Τσίπρας είχε ευθύνη να ενημερώσει τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης και κύριο πολιτικό του αντίπαλο- ή δεν συνέβη κάτι τέτοιο, οπότε όλο αυτό το οποίο έγινε, ήταν για επικοινωνιακούς λόγους».

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα στον κρητικό λαό να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να του δώσουν αυτή την δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

Χυδαιότητα η εμπλοκή Πικραμμένου στη Novartis

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στον κ. Πικραμμένο και στην επιλογή του να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

«Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τέως Πρωθυπουργός. Ένας άνθρωπος με κύρος, ένας πραγματικός πατριώτης, και κοσμεί το ψηφοδέλτιό μας. Το γεγονός ότι ενεπλάκη με αυτό το χυδαίο τρόπο στην υπόθεση Novartis, δεν ήταν το καθοριστικό κριτήριο για να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Είναι σίγουρα όμως και για τον ίδιο μια δικαίωση, με την έννοια του ότι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με αυτή την υπόθεση, βρέθηκε στη Βουλή να απολογείται, δακρυσμένος σχεδόν, γιατί κάποιοι επέλεξαν να τον στοχοποιήσουν με αυτό τον χυδαίο τρόπο», είπε.

Στο πεδίο των εργασιακών ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τους όρους που θέτει σαν κόκκινη γραμμή στα εργασιακά δικαιώματα και την τήρησή τους από τους εργοδότες.

«Καταρχάς στα εργασιακά έχει γίνει πολύς λόγος διότι είχαμε πάρα πολλά fake news. Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ μίλησα για 7ημερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής» εξήγησε.

Ερωτηθείς για τα συμπληρωματικά ασφαλιστήρια για τα οποία έχει γίνει μεγάλη συζήτηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε: «Αυτό αφορά πρωτίστως μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις σήμερα οι οποίες στο πλαίσιο των παροχών τους, δίνουν πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους. Το ερώτημα είναι ποια είναι η φορολογική αντιμετώπιση αυτής της δαπάνης. Αν υπάρχει ένα φορολογικό κίνητρο για την επιχείρηση θα έχει περισσότερους λόγους για να το κάνει. Υπάρχουν επιχειρήσεις που το κάνουν ήδη χωρίς κίνητρα».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις υποχρεωτικές εισφορές υπέρ κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και υγείας. Είναι πρόσθετη παροχή την οποία δίνει η επιχείρηση, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο».

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας -γιατί οι συμβολισμοί έχουν νομίζω τη σημασία τους- έχουμε δυο πρόσωπα που προέρχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μια εξαιρετική πανεπιστημιακή ιατρό που ηγείται της πνευμονολογικής κλινικής στο “ΣΩΤΗΡΙΑ” και έχει κάνει εντυπωσιακά πράγματα μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, και έναν καταπληκτικό γενικό γιατρό ο οποίος προΐσταται του κέντρου υγείας στην Αρεόπολη το οποίο όταν το επισκέφτηκα έμεινα εξαιρετικά εντυπωσιασμένος και τον ρώτησα τι πρέπει να κάνουμε για να λειτουργούν όλα τα κέντρα υγείας έτσι. Αυτό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους ανθρώπους που το υπηρετούν» δήλωσε.

Επανερχόμενος στην Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους προγραμματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα για την πράσινη ανάπτυξη είπε:

«Το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης στηρίζεται, όπως και όλης της Ελλάδας, στη βιωσιμότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μόνη ανάπτυξη είναι η πράσινη. Δεν υπάρχει άλλη ανάπτυξη. Υπάρχει μόνο Πράσινη Ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε διότι αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το φυσικό μας περιβάλλον» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...