302
Η αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του Οκ, του πρώτου παγετώνα που έχασε την μάχη με την κλιματική αλλαγή | Rice University

Μήνυμα στο μέλλον από την Ισλανδία: «Μόνο εσείς ξέρετε αν σώσαμε τους παγετώνες»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 12:42
Η αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του Οκ, του πρώτου παγετώνα που έχασε την μάχη με την κλιματική αλλαγή
|Rice University

Μήνυμα στο μέλλον από την Ισλανδία: «Μόνο εσείς ξέρετε αν σώσαμε τους παγετώνες»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 12:42

Ο πρώτος από τους 400 παγετώνες της Ισλανδίας που χάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής αποκτά πλέον την δική του αναμνηστική πλάκα, η οποία περιλαμβάνει και μια αρκετά σκοτεινή προειδοποίηση για το μέλλον.

Ο πρώην παγετώνας Okjökull -Οκ εν συντομία- ο οποίος πριν από έναν αιώνα κάλυπτε 15 τ.χλμ. στην δυτική Ισλανδία και έφτανε σε πάχος τα 50 μέτρα, πλέον χάνει το στάτους του ως παγετώνας.

Με μήκος πλέον μόλις ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και πάχος που δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα, ο Οκ γίνεται και επίσημα ο πρώτος παγετώνας που θυσιάζεται στον βωμό της απληστίας του ανθρώπου.

Την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας θα κάνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice, στο Χιούστον του Τέξας, ο κορυφαίος ισλανδός συγγραφέας Αντρι Σνερ Μάγκνουσον και ο γεωλόγος Οντουρ Σιγκούρεσον. Η τελετή θα λάβει χώρα στην περιοχή Borgarfjörður, στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο παγετώνας Okjökull / Rice University

«Τα επόμενα 200 χρόνια, όλοι οι παγετώνες μας αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι», αναφέρει η πλάκα, στα ισλανδικά και στα αγγλικά. «Γνωρίζουμε το τι συμβαίνει και το τι πρέπει να γίνει. Μόνο εσείς ξέρετε αν τα καταφέραμε».

Το μνημείο θα χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2019 και θα φέρει επίσης τις λέξεις «415ppm CO2», αναφορά στο ρεκόρ των 415 ppm σε διοξείδιο του άνθρακα που καταγράφηκε στην ατμόσφαιρα τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ενας παγετώνας ορίζεται ως μια συνεχής μάζα συμπιεσμένου πάγου που συσσωρεύει περισσότερη μάζα κάθε χειμώνα από ό,τι χάνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οταν αυτό παύσει να ισχύει, τα υπολείμματα είναι γνωστά ως «νεκρός πάγος» (dead ice).

Οπως αναφέρει ο Guardian, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που καταγράφηκε ποτέ. Οι επιστήμονες έχουν πει ότι μια απότομη άνοδος στις θερμοκρασίες της Αρκτικής είναι αναπόφευκτη, γεγονός που θα ωθήσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στο «σημείο μη επιστροφής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...