389
Μία Παριζιάνα απολαμβάνει τη δροσιά στο συντριβάνι με φόντο τον Πύργο του Άιφελ | EPA

Νέος καύσωνας στην Ευρώπη – Ρεκόρ 41,2 βαθμών Κελσίου στο Μπορντό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 11:17
Μία Παριζιάνα απολαμβάνει τη δροσιά στο συντριβάνι με φόντο τον Πύργο του Άιφελ
|EPA

Νέος καύσωνας στην Ευρώπη – Ρεκόρ 41,2 βαθμών Κελσίου στο Μπορντό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 11:17

Ακόμα ένα κύμα καύσωνα πλήττει ήδη, από την Τρίτη, την βορειοδυτική Ευρώπη, με τα θερμόμετρα να καταγράφουν νέα ρεκόρ σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Με 41,2 βαθμούς Κελσίου, νέο ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μπορντό της Γαλλίας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο την Τετάρτη και την Πέμπτη στο σύνολο της Δυτικής Ευρώπης.

Στη Γαλλία, σχεδόν το σύνολο της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Météo France προβλέπει για την Πέμπτη θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 70 χρόνια στο Παρίσι με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς Κελσίου (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40,4 βαθμοί Κελσίου, το 1947).

Το ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο δεν αναμένεται να ξεπεραστεί: είχε καταρριφθεί στα τέλη Ιουνίου με 46 βαθμούς Κελσίου στον γαλλικό νότο. Στο Παρίσι, ήδη οι αρχές έχουν εφαρμόσει το «σχέδιο για την αντιμετώπιση του καύσωνα» με το άνοιγμα, μεταξύ άλλων, κλιματιζόμενων αιθουσών στα δημόσια κτίρια.

Με το πατίνι μπήκε στο συντριβάνι για να δροσιστεί κάτοικος της Βιέννης – Reuters

Εκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις: Στην Αυστρία, η Βιέννη ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή με το όνομα «City oases», η οποία επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να βρουν σε έναν χάρτη σημεία όπου μπορούν να αναζητήσουν ανάσα από τη ζέστη: πχ χώρους πρασίνου και πάρκα ή χώρους που μπορούν να δροσιστούν ή και να κάνουν μπάνιο.

Στο Βέλγιο, οι αρχές έθεσαν σε συναγερμό για «υψηλές θερμοκρασίες» σχεδόν το σύνολο της χώρας έως και την Παρασκευή, σύμφωνα με τη βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία (IRM). Το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1947 ενδέχεται να καταρριφθεί (38,8 βαθμοί Κελσίου στις 27 Ιουνίου του 1947, διορθώθηκε σε 36,6 βαθμούς Κελσίου).

Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε σήμερα την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Την ίδια ώρα, ένα «τοξικό κοκτέιλ» ζέστης και υγρασίας «ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα στη Βρετανία», προειδοποίησε ο Αντι Γουίταμορ, της Asthma UK.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...