231
| YouTube

Μια ταινία για τη γυναίκα

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 8 Μαρτίου 2016, 07:23

Μια ταινία για τη γυναίκα

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 8 Μαρτίου 2016, 07:23

Μια γυναίκα περπατά στο πεζοδρόμιο. Ξεκινά τον βηματισμό ως κοριτσάκι, αντιμετωπίζει με φόβο τις σταδιακές αλλαγές στο σώμα της καθώς περπατά και τελικά μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό της. Αυτή, με δυο λόγια, είναι η ιστορία του «Sidewalk». Μια βραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων, που είναι αφιερωμένη (με πολύ χιούμορ και τρυφερότητα) στη γυναίκα. Γυναίκα, άλλωστε, είναι εκείνη που τη δημιούργησε: η νεοϋορκέζα σκηνοθέτις και animator Σίλια Μπουλγουίνκελ, που εμπνεύστηκε την ιστορία από προσωπικά της βιώματα.

Τι βλέπουμε σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά που διαρκεί η ταινία; Μια ολόκληρη ζωή, από τα παιδικά χρόνια της πρωταγωνίστριας μέχρι τα βαθιά της γεράματα.

Ολα αυτά μέσα από μια διαρκή κίνηση της κάμερας, που την ακολουθεί -κυριολεκτικά κατά πόδας- καθώς βαδίζει στο μακρύ πεζοδρόμιο. Τόσο μακρύ, όσο και η ίδια η ζωή. Η ταινία της Σίλια Μπουλγουίνκελ μοιάζει ως φόρος τιμής στον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, μιλώντας με ειλικρίνεια για τις αδύναμες στιγμές των γυναικών και τις αμφιβολίες που τις βασανίζουν. Παρουσιάζει με κατανόηση, αλλά και χιούμορ, την σχέση αγάπης-μίσους που αναπτύσσουν με το σώμα τους μεγαλώνοντας, καθώς και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους.

«Ελπίζω η ιστορία αυτή να βοηθήσει τα νεαρά κορίτσια», λέει η σκηνοθέτις στο συνοδευτικό σημείωμα της ταινίας. «Να τις κάνει να νιώσουν λιγότερο αποξενωμένες, γνωρίζοντας ότι δεν είναι οι μόνες που έχουν τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα. Ισως, ακόμα, τις εμπνεύσει να αλλάξουν την ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους και να συμφιλιωθούν με το σώμα τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...