816
| Menelaos Myrillas / SOOC

Βγαίνει από το Μνημόνιο η Κύπρος, όχι από την επιτήρηση

Βγαίνει από το Μνημόνιο η Κύπρος, όχι από την επιτήρηση

Την Δευτέρα (7 Μαρτίου) στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, γράφεται η ληξιαρχική πράξη του τέλους του Μνημονίου για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δικαιούται να πανηγυρίσει η Λευκωσία, γράφει στους Financial Times ο Πίτερ Σπίγκελ, αλλά όχι να καθησυχάσει. «Η έξοδός της από το Μνημόνιο ίσως αποδειχθεί όχι τόσο ομαλή».

Αμέσως-αμέσως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις, έσπευσε να βάλει την υποσημείωση ότι και μετά το πέρας του Μνημονίου η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να είναι υπό στενή παρακολούθηση αφού, όπως είπε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν την πορεία της οικονομίας μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου που έλαβε από την τρόικα.

Ιδιος μήνας ήτανε, Μάρτιος του 2013, ημέρα 15η, όταν η Κύπρος ξύπνησε με τις καταθέσεις των πολιτών της κουρεμένες μέχρι και περίπου 47%, και περίπου μια εβδομάδα μετά, σε αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης, έχοντας λαμβάνειν ποσό 10 δισ. ευρώ για να αποφύγει βέβαιη χρεοκοπία.

Τελικά, η κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάστηκε όλη τη βοήθεια. Πήρε γύρω στα 8 δισ., και με αυτά κάνει στα σοβαρά αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα έλεγε ότι θα κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε Πρωθυπουργός, δηλαδή βάζει τέρμα στο Μνημόνιο.

Η έξοδος από αυτό, γράφει ο Σπίγκελ, δεν σημαίνει ότι όλα θα γίνουν ρόδινα. Και θυμίζει ότι η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευτεί να κάνει.

Μια από αυτές είναι και η ιδιωτικοποίηση της αρχής τηλεπικοινωνιών, γνωστής ως Cyta, που εν όψει βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο φαίνεται πως αποδεικνύεται «πολύ ραδιενεργή υπόθεση, για να υλοποιηθεί τώρα».

Οπως εξηγεί ο αναλυτής των FT οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές έχουν καθυστερήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων αφού το πολιτικό κόστος φαίνεται να υπερισχύει του ορθολογισμού.

Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας, σημειώνει, θα είναι για την Κύπρο ένα αποχαιρετιστήριο στο Μνημόνιο, αλλά όχι επίσημο κλείσιμό του.

Ιδιος μήνας ήτανε, Μάρτιος του 2013, ημέρα 15η, όταν η Κύπρος ξύπνησε με τις καταθέσεις των πολιτών της κουρεμένες μέχρι και περίπου 47%, και περίπου μια εβδομάδα μετά, σε αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης, έχοντας λαμβάνειν ποσό 10 δισ. ευρώ για να αποφύγει βέβαιη χρεοκοπία.

Ο Ντομπρόβσκις έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παραμείνει η Κύπρος σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και να συνεχίσει με υπεύθυνες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ο έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πορείας της κυπριακής οικονομίας θα γίνεται κάθε έξι μήνες και θα είναι ανάλογος με αυτό στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος των κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα γίνεται κάθε τρεις μήνες.

Η αποπληρωμή του συνολικού δανείου των περίπου 8 δισ. ξεκινά για την Κύπρο το 2019 προς το ΔΝΤ και από το 2025 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αποπληρωμή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2031.

Οπως επισημαίνει στο άρθρο του ο Spiegel, μερικοί επενδυτές ανησυχούν πως όταν η Κύπρος βγει από την επιτήρηση, το χρέος της δεν θα είναι πια αποδεκτό για αγορά από την ΕΚΤ ως μέρος του ποσοτικού προγράμματος χαλάρωσης – δηλαδή δεν θα μπορέσει να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου όπως κάνει μέχρι τώρα.

Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια αρνητική εξέλιξη αφού το κυπριακό κράτος θα χρειάζεται να αναχρηματοδοτεί μόνο του τις οικονομικές ανάγκες του.

«Αν δεν υπάρξει αναβάθμιση των κρατικών ομολόγων της Κύπρου σε επενδυτική κατηγορία τότε το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμη μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης από ότι προβλέπονται για την επόμενη τριετία», επισημαίνει στο Protagon ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Αλήθεια» της Κύπρου, Γιώργος Πυρίσιης.

Ηδη το πρόβλημα του αποκλεισμού της Κύπρου από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ είναι κάτι που απασχολεί τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αλλά η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να είναι αισιόδοξη για το ότι μπορεί να αντεπεξέλθει θετικά σε ένα τέτοιο σενάριο αφού τα αποθεματικά όπως τα υπολογίζει το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο (περίπου €1 δις το χρόνο ο στόχος που έθεσε το ΓΔΔΧ) για χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών.

Ο Σπίγκελ λέει ότι μπορεί πράγματι αυτά τα αποθέματα να υπάρχουν τώρα, αλλά κάποια στιγμή η Κύπρος θα πρέπει να «βουτήξει» πάλι στις αγορές για χρηματοδότηση. Και τότε, «χωρίς το πλεονέκτημα της αγοράς των ομολόγων από την ΕΚΤ, μπορεί να βρει το κόστος δανεισμού πιο βαρύ απ’ ό,τι περίμενε».

Υπάρχει ακόμα, τονίζει και ένα μεγάλο κονδύλι που οι αρχιτέκτονες του Μνημονίου δεν υπολόγισαν. Και αναφέρεται συγκεκριμένα στο κόστος μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού που, όσον αφορά τις αποζημιώσεις που προβλέπονται (μεταξύ 25-30 δις δολάρια), θα δοθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους στην εισβολή του ’74.

Δεν ξέρουμε, λέει ο αρθρογράφος της FT, αν και πόσοι ξένοι χορηγοί θα βρεθούν να δώσουν αυτά τα χρήματα. Πάντως, συμπληρώνει, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη διαμηνύσει στη Λευκωσία να μην αναμένει δισεκατομμύρια από την ΕΕ.

«Προσθέστε σε αυτά και έναν τραπεζικό τομέα που ακόμα επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κοντά στο 150% του ΑΕΠ) και θα δούμε ότι ίσως η έξοδος της Κύπρου από το Μνημόνιο αποδειχθεί όχι τόσο ομαλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...