705
To Masterplan του Ελληνικού | Lamda Development

Μια πόλη του μέλλοντος για να ζεις, το όραμα της Lamda Development για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 16:31
To Masterplan του Ελληνικού
|Lamda Development

Μια πόλη του μέλλοντος για να ζεις, το όραμα της Lamda Development για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 16:31

Μία εντελώς διαφορετική εικόνα θα παρουσιάζει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έπειτα από τα έργα για την ανάπλαση της έκτασης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσίασε την Τρίτη η Lamda Development.

Μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, ως το 2025, το πρώην αεροδρόμιο στο αττικό παραλιακό μέτωπο θα έχει μεταμορφωθεί σε μία πόλη του μέλλοντος και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, μια πόλη όπου όλοι θα θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να επισκέπτονται, τονίζει η εταιρεία.

Ο σχεδιασμός της Lamda Development για την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Ελληνικού έχει ως στόχο να αναδείξει τη μοναδική φυσική ομορφιά, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, για όλο τον χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά την διαδικτυακή παρουσίαση που συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου, τόνισε ότι «το Ελληνικό ξεκίνησε και ότι έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να το ζήσουν και να νιώσουν υπερήφανοι». Επισήμανε ότι ως σήμερα μιλάμε για μια περιοχή που είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό. Αυτή «θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε».

Το Ελληνικό, συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος «είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

Προτεραιότητα στον συνολικό σχεδιασμό του έργου αποτελούν οι πράσινοι χώροι και οι υποδομές για αθλητισμό και πολιτισμό.

Πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%.

Το Πάρκο του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, θα εκτείνεται σε πάνω από 2 εκατ. τ.μ., αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, και θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιοποικιλότητα της περιοχής και, μέσα από προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε άρδευση και ηλεκτροδότηση.

Μέσα στο Πάρκο, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.

 

Ο Δημήτρης Ζωντανός, επικεφαλής σχεδιασμού και κατασκευής

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής σχεδιασμού και κατασκευής, Δημήτρης Ζωντανός, επισήμανε ότι «το Ελληνικό αλλάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας».

Στις βασικές αρχές σχεδιασμού του έργου περιλαμβάνονται οι πράσινοι και οι ανοιχτοί χώροι, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές όπως τα σχολεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αλλά και οι χώροι διασκέδασης και αναψυχής. Υιοθετούνται ακόμη αυστηρές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αλλά και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές ώστε «το Ελληνικό να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους, όπου και αν βρίσκονται στο λεκανοπέδιο».

Εν τω μεταξύ, η Lamda Development σχεδιάζει και θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου μία σειρά από έργα υποδομών κοινής ωφέλειας, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους του Ελληνικού αλλά και των γειτονικών περιοχών.

Ο προγραμματισμός του έργου

Τα έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει, τονίζει η Lamda Development, και προχωρούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές διεθνώς, σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους.

 

Εχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία. Θα ξεκινήσουν επίσης τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower.

Το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...