577
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις  καταγγελίες εναντίον του Ντεπαρντιέ, εκ των οποίων η μία απερρίφθη λόγω παραγραφής | REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

#ΜeToo Γαλλίας: Ο Ντεπαρντιέ θα δικαστεί τον Οκτώβριο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 16:18
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις  καταγγελίες εναντίον του Ντεπαρντιέ, εκ των οποίων η μία απερρίφθη λόγω παραγραφής
|REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

#ΜeToo Γαλλίας: Ο Ντεπαρντιέ θα δικαστεί τον Οκτώβριο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 16:18

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ νωρίς το πρωί, ύστερα από τις τελευταίες δύο καταγγελίες εις βάρος του, περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων πάντα – και αυτές τις έκαναν δύο γυναίκες, οι τελευταίες (προσώρας) μιας μεγάλης σειράς, όπως έγραψε η Repubblica. Το ιταλικό μέσο χαρακτήρισε ντροπιαστική αυτή την περιπέτεια για τον γάλλο ηθοποιό, αφού, παρά τη σκληρή και πολύωρη ανάκριση στην οποία τον υπέβαλαν οι αστυνομικοί, τελικά αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο σπίτι του. Δεν έπαθε, δηλαδή, και τίποτα τρομερό πέρα από την ντροπή που υποτίθεται ότι ένιωσε. Η δίκη του θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο.

Αυτή τη φορά τον Ντεπαρντιέ κατηγόρησε μια σκηνογράφος που συνεργάστηκε μαζί του πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με την ιστορία της, ο σταρ του σινεμά τής έκανε κάμποσα άσεμνα σχόλια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του Ζαν Μπεκέρ «Les volets verts». Κατά την κατάθεση της σκηνογράφου, ο Ντεπαρντιέ την άρπαξε βίαια και τη θώπευσε στη μέση, στην κοιλιά και στο στήθος λέγοντάς της αισχρολογίες, ενώ σταμάτησε μόνο όταν επενέβησαν οι μπράβοι του πλατό. Η σκηνογράφος είπε ότι έπαθε σοκ.

Την υπόθεσή της ανέλαβε η πρώην δικηγόρος της ηθοποιού, Σαρλότ Αρνούλ, η οποία φέρεται ως θύμα βιασμού με δράστη τον Ντεπαρντιέ – αυτή ήταν η υπόθεση που άνοιξε τον δρόμο για την έρευνα εις βάρος του ηθοποιού, τον Δεκέμβριο του 2020

Στην ταινία του Μπεκέρ ο Ντεπαρντιέ υποδύεται έναν εξηντάχρονο ηθοποιό της δεκαετίας του ’70, έχοντας συμπρωταγωνιστές τη Φανί Αρντάν, τον Μπενουά Πελβούρντ, τη Στεφί Σέλμα και την Ανούκ Γκρινμπέργκ. Η Γκρινμπέργκ είχε επικρίνει δημοσίως, μέσω των media, τη συμπεριφορά του Ντεπαρντιέ προς τις γυναίκες και είχε συμπαρασταθεί στην Αρνούλ. Μάλιστα, είχε μιλήσει για το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στα πλατό και στα καμαρίνια εξαιτίας της «απόλυτης ατιμωρησίας» που είχε ο Ντεπαρντιέ. Η παραγωγή τον ανάγκασε απλώς να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που εκείνος έπραξε απρόθυμα και μάλλον προσβλητικά.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά τα γυρίσματα της ταινίας «Le Magicien et les Nois» τον Μάρτιο του 2014. Μια τεχνικός, 24 ετών τότε, είπε στα media ότι ο ηθοποιός την παρενόχλησε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια «προπαρασκευαστικών συναντήσεων» για το φιλμ. Αυτή κατήγγειλε ότι ο Ντεπαρντιέ της έπιασε τα οπίσθια, λέγοντάς της βρωμόλογα. Οταν άρχισαν τα γυρίσματα του φιλμ, είπε η γυναίκα, ο Ντεπαρντιέ επανέλαβε τις παρενοχλήσεις και τα «γαλλικά», χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την παραγωγή ή από το συνεργείο.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις  καταγγελίες εναντίον του Ντεπαρντιέ, εκ των οποίων η μία απερρίφθη λόγω παραγραφής. Συνολικά περίπου 20 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον ηθοποιό για σεξουαλική βία, επικαλούμενες μαρτυρίες. Στην Ισπανία η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρουθ Μπάζα υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβριο για βιασμό που συνέβη στο Παρίσι το 1995. Παρ’ όλα αυτά ο Ντεπαρντιέ συνεχίζει να λέει ότι είναι αθώος. «Δεν έχω κακοποιήσει ποτέ γυναίκα» έγραψε σε επιστολή του που απέστειλε στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro.

Το «ιερό τέρας» του γαλλικού σινεμά υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον χαρακτήρισε «τεράστιο ηθοποιό, που κάνει τη Γαλλία υπερήφανη», παρά τις αποκαλύψεις τηλεοπτικής έρευνας στην οποία ο Ντεπαρντιέ ακουγόταν να κάνει σεξιστικά αστεία ακόμα και σε ένα δεκάχρονο κορίτσι. Οι εικόνες αυτές είχαν ωθήσει το υπουργείο Πολιτισμού να δρομολογήσει τη διαδικασία για απόσυρση της Λεγεώνας της Τιμής από τον ηθοποιό. Τότε όμως επενέβη ο Μακρόν και ζήτησε να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας του ηθοποιού.

Η πρώτη που κατήγγειλε δημόσια τον Ντεπαρντιέ, το 2019, ήταν η ηθοποιός Εμανουέλ Ντεμπεβέρ, η οποία κατόπιν αυτοκτόνησε. Πότε ακριβώς; Βούτηξε στον Σηκουάνα την ημέρα που η τηλεόραση μετέδωσε την αποκαλυπτική έρευνα για τον Ντεπαρντιέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...