208
φωτ. αρχείου | Nick Paleologos / SOOC

Μεταναστευτικό: Μείωση 30% στις αφίξεις τον Ιανουάριο – παραμένει η πίεση στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 15:23
φωτ. αρχείου
|Nick Paleologos / SOOC

Μεταναστευτικό: Μείωση 30% στις αφίξεις τον Ιανουάριο – παραμένει η πίεση στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 15:23

Μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν τον Ιανουάριο ο αριθμός των αιτούντων ασύλου στη χώρα στη χώρα (3.795 άτομα), σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη συνολική μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 να ξεπερνά πλέον το 70%.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, η μεταναστευτική πίεση έχει υποχωρήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον Έβρο και δευτερευόντως, στο Νότιοανατολικό Αιγαίο, ενώ παραμένει αξιοσημείωτη στη Λέσβο και, δευτερευόντως, στη Σάμο.

Ενταση των αφίξεων, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, καταγράφεται τις ημέρες με κακοκαιρία και ισχυρούς ανέμους, Η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται (αντί να μειώνεται, όπως παλαιότερα), καθώς οι διακινητές θεωρούν ότι η βροχή και ο άνεμος δυσκολεύουν τον εντοπισμό και το έργο τού Λιμενικού, χωρίς να διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το εθνικό σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά πληρότητας, λίγο κάτω από το 80%.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, καταγράφηκε σημαντική μείωση τον Ιανουάριο καθώς οι αποχωρήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις αφίξεις.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καταλήγει η ανακοίνωση, λαμβάνει όλα τα μέτρα για την αποτελεσματική φιλοξενία των αιτούντων άσυλο, με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους, σύμφωνα με τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο και το εθνικό συμφέρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...