510
Η φωτιά καίει δασικές και αγροτικές εκτάσεις στη Σιδηρούντα | politischios.gr

Η νέα μεγάλη φωτιά στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 11:57
Η φωτιά καίει δασικές και αγροτικές εκτάσεις στη Σιδηρούντα
|politischios.gr

Η νέα μεγάλη φωτιά στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 11:57

Σε ύφεση, το απόγευμα της Παρασκευής, η μεγάλη δασική φωτιά στη Χίο, που ξέσπασε τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας. Η πυρκαγιά μαινόταν νωρίτερα σε δύο μεγάλα μέτωπα, όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατακερματίστηκε σε πολλές διάσπαρτες εστίες. Οι μεγαλύτερες εστίες εντοπίζονταν στην περιοχή του χωριού Σιδηρούντα.

Στο σημείο παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, επί τόπου επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 67 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν τρία ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα καναντέρ. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν, επίσης, 33 εθελοντές με 10 δημοτικά οχήματα, οκτώ ιδιωτικά βυτιοφόρα και τρία σκαπτικά μηχανήματα. Η Πυροσβεστική διέταξε ενίσχυση των δυνάμεων στη Χίο με 10 επιπλέον οχήματα από τη Μακεδονία και την Ηπειρο. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο νησί είχε βελτιωθεί, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν παρέμεναν σε επιφυλακή.

H μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη βορειοδυτική Χίο, κοντά στο χωριό Κατάβαση και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Το πιο ισχυρό μέτωπο της φωτιάς αναπτύχθηκε γύρω στις 5 το πρωί στο χωριό Σιδηρούντα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια περιμετρικά του οικισμού με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωσή του. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού, Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε τον τραυματισμό έξι πολιτών.

Μια 64χρονη τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς η φωτιά της προκάλεσε εγκαύματα της τάξης του 70% και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Νοσοκομείο της Χίου. Αναμένεται άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών, αφού η κατάσταση της υγείας της κρίνεται κρίσιμη.

Με ελαφριά εγκαύματα νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου μία ακόμα γυναίκα, ενώ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επιπλέον 3 άτομα, επίσης με ήπια εγκαύματα, στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά.

fwtsd3
Οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού στο χωριό δεν βοήθησαν τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έφτασαν ως τις αυλές των σπιτιών.

fwtiasd6
Στην παραπλήσια περιοχή Μάναγρος, βορειότερα, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους παιδική κατασκήνωση (που διοργανώνει ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία). Τα παιδιά μεταφέρθηκαν άμεσα στο Σχολείο του χωριού Βολισσού, όπου και βρίσκονται ασφαλή.

Στη Σιδηρούντα παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπου σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες του νησιού προσπαθούν για την κατάσβεσή της.

Λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων, του πευκοδάσους αλλά και της θαμνώδους άγριας βλάστησης, η φωτιά έχει δημιουργήσει πολλά μέτωπα. Τμήμα της ίδιας περιοχής είχε καταστραφεί και στη μεγάλη φωτιά του 2012.  Με το πρώτο φως της ημέρας δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Kamov ξεκίνησαν να επιχειρούν από αέρος στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς, από Σιδηρούντα προς Μετόχι. Οι διαρκείς αναζοπυρώσεις αποτελούν και τον μεγάλο πονοκέφαλο των δυνάμεων κατάσβεσης.

fwtsd2
Η περιοχή της Σιδηρούντας και ο Προβατάς είναι από τους ελάχιστους δασικούς πυρήνες πρασίνου που έχουν απομείνει στο νησί.

Σύμφωνα με το politischios.gr, λίγο μετά τις 09:30 το πρωί η κατάσταση στο μέτωπο περιμετρικά της Σιδηρούντας ήταν καλύτερη. Το πρόβλημα εστιάζεται πλέον ανάμεσα στις περιοχές Σιδηρούντα- Μετόχι, καθώς οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Στα δύο ελικόπτερα τύπου Kamov προστέθηκε κι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook. Τα Canadair επιχείρησαν προσθαλάσσωση, χωρίς όμως επιτυχία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...