220
Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από το σπίτι του, την Πέμπτη | REUTERS

Μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη ψηφοφορία των Τόρις

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 16:11
Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από το σπίτι του, την Πέμπτη
|REUTERS

Μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη ψηφοφορία των Τόρις

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 16:11

Συντριπτική είναι η νίκη του Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη ψηφοφορία των Συντηρητικών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος και του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Στη μυστική ψηφοφορία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε 114 ψήφους, έναντι 43 του νυν υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και 37 του Μάικλ Γκόουβ.

Επτά από τους υποψήφιους προχωρούν στον επόμενο γύρο, ενώ τρεις αποκλείστηκαν, οι Μαρκ Χάρπερ, Αντρέα Λίντσομ και Εστερ ΜακΒέι.

Θα γίνουν και άλλες ψηφοφορίες στις 18, 19 και 20 Ιουνίου, μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η τελική ψηφοφορία όπου θα ψηφίσουν όλα τα μέλη του κόμματος, στις 22 Ιουνίου. Ο τελικός νικητής θα ανακηρυχθεί έναν μήνα αργότερα.

«Είμαι ενθουσιασμένος για τη νίκη μου, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας», δήλωσε ο Τζόνσον.

Εκπρόσωπος του Γκόουβ δήλωσε ότι, «όλοι μας είχαν ξεγραμμένους, έλεγαν ότι πάμε προς τα πίσω, αλλά κερδίσαμε έδαφος και είμαστε κοντά στον δεύτερο. Ολα παίζονται».

Οπως λένε βρετανοί πολιτικοί αναλυτές, αν ο Τζόνσον εκλεγεί και κρατήσει την υπόσχεσή του, ότι στις 31 Οκτωβρίου η χώρα θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι, κινδυνεύει να γίνει ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, καθώς μία τέτοια κίνηση προβλέπουν πως θα οδηγήσει τη Βρετανία σε εκλογές.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Παρασκευής – BBC

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...