554
Ο Ενρι Τσανάι σε μια από τις πρόσφατες διαλέξεις του. | Facebook/Enri Canaj

Ενρι Τσανάι: Ο φωτογράφος της υπέρβασης μέλος του Magnum

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 13:07
Ο Ενρι Τσανάι σε μια από τις πρόσφατες διαλέξεις του.
|Facebook/Enri Canaj

Ενρι Τσανάι: Ο φωτογράφος της υπέρβασης μέλος του Magnum

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 13:07

«Το Magnum είναι μία κοινότητα σκέψης, μία κοινή ανθρώπινη ποιότητα, μια περιέργεια για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ένας σεβασμός για το τι συμβαίνει και μία επιθυμία να μεταγραφεί οπτικά». Αυτό είχε πει κάποτε ο μέγας Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, εκ των ιδρυτών αυτής της ιδιαίτερης κάστας των απανταχού καταξιωμένων φωτογράφων. Το Magnum γεννήθηκε το 1947 και εφέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής.

Αλλά εφέτος έγινε κάτι ξεχωριστό. Κάθε χρόνο στα τέλη του Ιουνίου, τα μέλη του θρυλικού φωτογραφικού πρακτορείου συσκέπτονται στα γραφεία τους είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στο Λονδίνο ή στο Παρίσι. Μελετούν εκατοντάδες εικόνες νέων δημιουργών και αποφασίζουν εάν θα κάνουν δεκτά νέα δόκιμα μέλη. Το να συγκαταλέγεσαι ανάμεσα σε γίγαντες της φωτογραφίας όπως ο Μπρεσόν ή ο Ρόμπερτ Κάπα είναι η ύψιστη τιμή.

Eφέτος, λοιπόν έγινε δεκτός ως νέο δόκιμο μέλος αυτής της παγκόσμιας ελίτ, ο «δικός μας» Ένρι Τσανάι, ο φωτογράφος, ο οποίος έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια κυρίως με τις φωτογραφικά υπερβατικές και συναισθηματικά συγκλονιστικές δουλειές του για το Προσφυγικό, την ελληνική κρίση αλλά και τη ζωή στη γενέτειρά του, την Αλβανία.

01Canaj
Μια μικρή βάρκα με πρόσφυγες μόλις έφτασε στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία. Όσοι επέβαιναν πάλεψαν με τα κύματα για να βγουν στη στεριά

«Τον ρατσισμό που φωτογραφίζω, τον έζησα και εγώ» είχε δηλώσει προ ετών ο Τσανάι. Δεν έλεγε ψέματα. Ο Τσανάι γεννήθηκε στα Τίρανα το 1980 και το 1991 μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου ζει έκτοτε. Αφού σπούδασε φωτογραφία στη Leica Academy στην Αθήνα, ο Τσανάι ξεχώρισε τόσο με το ταλέντο του, όσο και για την σπάνια εργατικότητά του. Οι αναθέσεις και οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν.

21Canaj
Κηδεία στην Αλβανία

Από το 2014 συνεργάζεται στην Ελλάδα με την «Καθημερινή». Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με «ΤΑ ΝΕΑ», τον «Ταχυδρόμο», το «ΒΗΜΑgazino». Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο Newsweek, το Time, το New York Magazine, το Paris Match, τη Monde Diplomatique.

Εχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυρίως πάνω στο δράμα των προσφύγων. «Δεν με ενδιαφέρει η ωμή καταγραφή. Ηθελα να δείξω την τραγική τους κατάσταση, αλλά με έναν τρόπο υπερβατικό, χωρίς να την ωραιοποιήσω».

10Canaj
Εθελοντές μοιράζουν τρόφιμα σε πρόσφυγες κοντά στον καταυλισμό της Ειδομένης (Enri Canaj)

Πρόσφατα έλαβε μια υποτροφία από το ίδρυμα για τη φωτογραφία «Μανουέλ Ριβέρα – Ορτίζ», επίσης για τη δουλειά του στο προσφυγικό με τίτλο «The wind cries war». Στο πλαίσιο της υποτροφίας διοργανώνεται έκθεση του Ενρι Τσανάι στο κορυφαίο φωτογραφικό φεστιβάλ της Αρλ, που ξεκινάει στις 3 Ιουλίου.

46Canaj
Aνδρες των ΜΑΤ στις Σκουριές Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια δύο παράλληλων διαδηλώσεων εργαζομένων στην επιχείρηση εξόρυξης χρυσού και πολιτών που αντιδρούν στο έργο (Enri Canaj)
07Canaj
Μητέρα από τη Συρία αγκαλιά με το τεσσάρων μηνών βρέφος της ακολουθεί πρόσφυγες που μόλις πάτησαν σε ελληνικό έδαφος
34Canaj
Παιχνίδι με μια μέλισσα. Εικόνα από το πρότζεκτ του Enri Canaj «Albania- A Homecoming»

Από την Ελλάδα μοναδικό μέλος του Magnum είναι ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος (έγινε δεκτός στο πρακτορείο το 1990). Μέλος του πρακτορείου είναι από το 1954 και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός Κωνσταντίνος Μάνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...