384
Κλειστό κατάστημα με το σήμα του #Μένουμεσπίτι στην πόρτα | Intime

Με το βλέμμα στις 4 Μαΐου η κυβέρνηση για το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 17:46
Κλειστό κατάστημα με το σήμα του #Μένουμεσπίτι στην πόρτα
|Intime

Με το βλέμμα στις 4 Μαΐου η κυβέρνηση για το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 17:46

Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μία εβδομάδα νωρίτερα από το αρχικό της σχέδιο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η ψυχολογική κούραση των πολιτών, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία θα οδηγήσει σε επικίνδυνη χαλάρωση χωρίς το «πράσινο φως» του Μαξίμου.

Ετσι, σύμφωνα με την kathimerini.gr, και ενώ τονίζεται ότι όλα είναι ακόμα υπό σκέψη χωρίς να έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων στις 4 Μαΐου, αντί για τις 11.

Πιθανόν αυτή η ημερομηνία να αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια, τα οποία όπως φαίνεται και από τις έρευνες, είναι τα πρώτα που θα επισκεφθούν οι πολίτες.

Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής και οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποκλείεται να ανοίξουν άμεσα.

Την ίδια ώρα, παραλίες και πάρκα είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά, καθώς υπάρχουν φόβοι για μαζικές συναθροίσεις που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες για την εξάπλωση νέου κύματος του κορονοϊού.

Η άρση των περιορισμών για τους πολίτες θα αφορά αρχικά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι την ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια, κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να εφαρμοστεί και το μέτρο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, αλλά και να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Οσο για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, το πλάνο είναι να ανοίξουν το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, αρχικά όσα λειτουργούν όλο τον χρόνο και στη συνέχεια τα εποχικά. Πολλά όμως, θα εξαρτηθούν και από το πότε θα επιτραπούν οι πτήσεις από το εξωτερικό.

Οσο για τα σχολεία, όπως επανέλαβε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δεν υπάρχει ακόμα απόφαση και αυτή θα εξαρτηθεί από τους ειδικούς.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζονται οι επιπτώσεις και η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την πρώτη άρση στις 4 Μαΐου, η επόμενη θα είναι στις 18 Μαΐου και η μεθεπόμενη στις αρχές Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...