641
| INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Η «επόμενη μέρα» και το «μεσοπρόθεσμα»

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 20 Απριλίου 2020, 12:16
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Η «επόμενη μέρα» και το «μεσοπρόθεσμα»

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 20 Απριλίου 2020, 12:16

Στην συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο Μητσοτάκης διέψευσε τόσο κατηγορηματικά το θέμα των πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020, που λογικά είναι απίθανο να κάνει το αντίθετο. Αν τις είχε στο μυαλό του έστω και ως πιθανότητα για το φθινόπωρο, θα έβρισκε κάποια άλλη διατύπωση, λιγότερο απόλυτη. Εξήγησε άλλωστε και τον λόγο. Πιστεύει ότι διαθέτει ακόμα επαρκή πολιτική νομιμοποίηση ώστε να κυβερνά χωρίς την ανάγκη προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο Μαξίμου. Oχι ως θέμα ημερήσιας διάταξης, αλλά ως απότοκο σφυριγμάτων θαυμασμού της πρωθυπουργικής ομήγυρης, κάθε φορά που έπεφτε στα χέρια της κάποια καινούργια δημοσκόπηση. Κι απ’ αυτές που ξέρουμε κι απ’ αυτές που δεν μαθαίνουμε. Το «πάμε τώρα σε εκλογές να τον τελειώσουμε» ακούστηκε πάμπολλες φορές στο τραπέζι των συσκέψεων, με τον Πρωθυπουργό να χαμογελά και να επαναφέρει την κουβέντα στον κορονοϊό.

Η αλήθεια είναι ότι ο πειρασμός τους είναι μεγάλος. Η δημοσκοπική διαφορά τους με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θηριώδης, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο. Με τη ΝΔ στο 40-45% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20-25%, η συγκυρία είναι θεωρητικώς κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Μητσοτάκη. Πρακτικώς όμως, υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Αν προκηρύξει εκλογές και μέσα στην προεκλογική περίοδο υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας;

Αλλά και χωρίς αναζωπύρωση –την οποία θεωρούν πιθανότατη όλοι οι επιστήμονες- είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει; Αν φοβηθεί και κάτσει σπίτι του; Διότι άλλο είναι να ψηφίζει από τηλεφώνου στον δημοσκόπο κι άλλο να στηθεί στην ουρά του εκλογικού τμήματος ή να πάρει το αυτοκίνητο για το χωριό του. Και με τους συνταξιούχους τι θα γίνει; Αυτοί θα είναι σε μερική καραντίνα ακόμα και όταν υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για όλους τους άλλους. Πώς ο πρωθυπουργός που τους συμβουλεύει να μείνουν σπίτι μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, θα τους ζητήσει να πάνε μαζικά μέχρι το κοντινότερο σχολειό για να ψηφίσουν;

Μια προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης όμως, αποκαλύπτει εν μέρει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Για διαβάστε: «Διαθέτω, πιστεύω, πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους έλληνες πολίτες, που μου επιτρέπουν την επόμενη μέρα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, να χαράξουμε μια οικονομική πολιτική η οποία θα λάβει υπ’ όψιν της τα βασικά δεδομένα της κρίσης». Βλέπετε πουθενά την κλασική πρωθυπουργική φράση «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»; Οχι.

Τουναντίον, υπάρχει η «επόμενη μέρα» και το «μεσοπρόθεσμα». Αν η «επόμενη μέρα» είναι το φετινό καλοκαίρι και φθινόπωρο, το «μεσοπρόθεσμα» ποιο μπορεί να είναι; Μόνο ο Μητσοτάκης ξέρει, πάντως δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς ότι αυτό το μυστηριώδες πρωθυπουργικό «μεσοπρόθεσμα» εκτείνεται ως το καλοκαίρι του 2023 που τελειώνει η συνταγματική προθεσμία της κυβέρνησης. Προφανώς είναι πολύ νωρίτερα.

Ο Μητσοτάκης κατάφερε –δημοσκοπικά τουλάχιστον– να κερδίσει από την πτώση. Ως φαίνεται, δεν μπορεί να το μετατρέψει άμεσα σε εκλογική νίκη. Προφανώς λοιπόν θα αποπειραθεί να κερδίσει από την άνοδο που προεξοφλεί για το 2021. Αν τον Δεκέμβριο του 2020, με ύφεση 8% ή 10% συνεχίζει να διατηρεί μια διαφορά δέκα ή δεκαπέντε μονάδων (αφήνω στην άκρη τις σημερινές 23 μονάδες ως ουτοπικές), δεν είναι λογικό να αναμένει πολιτικό κέρδος από την οικονομική ανάπτυξη του 5% ή του 7% που περιμένει για το 2021; Προφανώς, τότε σκοπεύει να το κάνει.

Η μεταπολιτευτική ιστορία της παράταξης του, βρίθει από πρωθυπουργούς που φοβήθηκαν να κάνουν εκλογές την στιγμή που τους βόλευε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αργότερα στις κάλπες ως πρόβατα επί σφαγή. Κάτι θα έχει ακούσει από τον ίδιο τον πατέρα του στα οικογενειακά τραπέζια για το 1990-93. Κι από την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009-11 κάτι θα ‘χει μάθει. Εξάλλου, το χτύπημα του κορονοϊού, δεν αφαίρεσε από το παπούτσι του το χαλίκι της απαλής αναλογικής του Τσίπρα. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να το βγάλει. Και προφανώς, για να το καταφέρει πρέπει να διαθέτει επαρκές πολιτικό κεφάλαιο που θα του επιτρέψει δυο απανωτές εκλογικές νίκες εν μέσω γενικευμένης οικονομικής δυστοκίας. Ο Κυριάκος έχει χρόνο, αλλά όχι απεριόριστο χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...