322
Η Τερέζα Μέι επέστρεψε στην Ντάουνιγκ Στριτ 10 χαμογελαστή - εκεί πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας | REUTERS/ Eddie Keogh

Μένει ώσπου να φύγει η Μέι

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 23:05
Η Τερέζα Μέι επέστρεψε στην Ντάουνιγκ Στριτ 10 χαμογελαστή - εκεί πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
| REUTERS/ Eddie Keogh

Μένει ώσπου να φύγει η Μέι

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 23:05

Τελικώς, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν για την Τερέζα Μέι αλλά, σε αυτή τη φάση, και για τη Βρετανία.

Οι Τόρις του Κοινοβουλίου δεν διέψευσαν τα προγνωστικά των Μέσων (βρετανικών και διεθνών) τα οποία, αρκετά πριν από τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας, διακινούσαν πληροφορίες από το Λονδίνο που ήθελαν τη Μέι να έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη προς το πρόσωπό της από τους 158 «απαραίτητους» βουλευτές της «απλής πλειοψηφίας».

Μάλιστα οι τελευταίες σχετικές πληροφορίες πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος ανέβαζαν τον αριθμό τους στους διακόσιους.

Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις είναι: ψήφοι υπέρ της Μέι 200, ψήφοι κατά της Μέι 117.

Η αίθουσα Committee Room 14 του βρετανικού Κοινοβουλίου όπου διεξήχθη η ψηφοφορία (REUTERS/Phil Noble)

Είχε προηγηθεί βέβαια η δήλωση της πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει ως υποψήφια στις επόμενες εκλογές, δηλαδή ότι δεν θα οδηγήσει το κόμμα της στις εκλογές του 2022, κάτι που μάλλον μεταφράστηκε σαν πρωθυπουργική αίτηση για ψήφο ανοχής. Πρόκειται για προσωρινή ανοχή, ώσπου να οριστικοποιηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμπεφωνημένη λύση του «γρίφου Βrexit».

Η Τερέζα Μέι κατάφερε να πείσει τους Τόρις ότι αυτή τη χρονική στιγμή η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της, όπως εκφράστηκε με την εσωκομματική πρόταση μομφής, σημαίνει, εκτός από πριμοδότηση των Εργατικών στο εσωτερικό μέτωπο, και διακινδύνευση του ομαλού διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση – με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία σειρά από θέματα η άτακτη αποχώρηση.

Υπενθυμίζεται το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της Βρετανίας ως προς το Brexit:

Η έσχατη ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων περί την επιτευχθείσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η 21η Ιανουαρίου. Επειτα από την αναβολή -με πρωτοβουλία της Μέι- της προγραμματισμένης στις 11 Δεκεμβρίου ψηφοφορίας, δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία, οπότε το ζήτημα εκκρεμεί.

Στις 29 Μαρτίου η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία – εκτός αν οι 27 συμφωνήσουν σε παράταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...