465
H Ράνια Σβίγκου ψηφίζοντας στις αρχαιρεσίες για τα κομματικά όργανα | INTIMENEWS

Με 76,5% –και πολλή γκρίνια– νέα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ η Ράνια Σβίγκου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 07:01
H Ράνια Σβίγκου ψηφίζοντας στις αρχαιρεσίες για τα κομματικά όργανα
|INTIMENEWS

Με 76,5% –και πολλή γκρίνια– νέα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ η Ράνια Σβίγκου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 07:01

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος φεύγει, η Ράνια Σβίγκου έρχεται: Με ποσοστό 76,5% εξελέγη νέα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Σβίγκου –άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος– ενώ αναπληρωτής γραμματέας εξελέγη ο Γιώργος Βασιλειάδης. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που κατέχει το κομματικό αυτό αξίωμα στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η 39χρονη κυρία Σβίγκου, φίλη του Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της Νεολαίας του κόμματος, ήταν επιλογή προσωπική του προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά και την επέβαλε λέγοντας:

«Ο γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι βουλευτές. Να δεσμευτούν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας τον σταυρό. Να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές», είπε ο κ. Τσίπρας «σημαδεύοντας» ουσιαστικά την τράπουλα, αφού έτσι «κάηκαν» οι περιπτώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Χρήστου Σπίρτζη, μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος έδωσε και προσωπικό τόνο στην επιλογή του για τις δύο θέσεις, κάνοντας λόγο για «δύο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και τη προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια».

Η επιλογή της κυρίας Σβίγκου δεν πέρασε χωρίς γκρίνια πάντως. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξαν παρεμβάσεις μελών της εσωκομματικής μειοψηφίας (βλέπε Ομπρέλα) που ανέφεραν ότι δεν θα ψηφίσουν την υποψηφιότητα ούτε της κυρίας Σβίγκου ούτε του κ. Βασιλειάδη μολονότι η υποψήφια γραμματέας προέρχεται από την τάση τους, ενώ παράλληλα κατέθεσαν άλλες τέσσερις (!) υποψηφιότητες: τους Μιχάλη Σαμπατακάκη, Πάνου Λάμπρου, Νίκου Φίλη και Αννέτας Καββαδία. Μάλιστα, το στέλεχος της «Ομπρέλας» Θοδωρής Δρίτσας επέκρινε τις επιλογές του προέδρου σχολιάζοντας ότι δεν συνθέτουν. Παράλληλα, αιχμές για την επιλογή της κυρίας Σβίγκου άφησε και ο Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι η υποψήφια γραμματέας είναι μεν καλή αλλά δεν εκφράζει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις επικρίσεις χρειάστηκε να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λέγοντας προς τον κ. Πολάκη: «Δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών», αλλά «τα εκπροσωπούν ο καθένας και καθεμία από μας».

Στρεφόμενος έπειτα προς τον κ. Δρίτσα ανέφερε: «Εγώ έκανα μια συνθετική πρόταση και σήμερα αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα, βλέπω πρόσωπα θλιμμένα». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως έκανε μια πρόταση με αξιολογικά κριτήρια για το ποιος είναι ικανός να κάνει αυτή τη δουλειά, χωρίς να υπολογίζει από ποια τάση προέρχεται.

Παράλληλα, πάντως, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή των 38 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που μαζί με τον πρόεδρο, τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα θα απαρτίζουν την Πολιτική Γραμματεία.

Τα μέλη που εκλέχθηκαν είναι τα κάτωθι:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

ΑΡΑΠΗ – ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ

ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ

ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ

ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ

ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ

ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ

ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...