719
Τις ανεπούλωτες πληγές της καταστροφικής πυρκαγιάς κατέγραψε το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» |

Μάτι: Εντεκα μήνες εγκατάλειψης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 13:57
Τις ανεπούλωτες πληγές της καταστροφικής πυρκαγιάς κατέγραψε το «Παρατηρητήριο για το Μάτι»
|

Μάτι: Εντεκα μήνες εγκατάλειψης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 13:57

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα περιμένω ακόμη τρία χρόνια για να φτιαχτεί το σπίτι μου, όπως και πολλοί άλλοι υποθέτω, ειδικά όταν είμαστε εγκαυματίες, όταν έχουμε χάσει συγγενείς. Σκεφτείτε επιτέλους όλοι ότι μιλάτε για ανθρώπους». Το ξέσπασμα της κατοίκου σε εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για το Μάτι» την προηγούμενη Τρίτη, η οποία βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης των εγκαυμάτων της, και ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα και άλλα μέλη της οικογένειάς της, δείχνει μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που απασχολούν τους πυρόπληκτους της περιοχής.

Η άμεση ανάγκη απομάκρυνσης ξερών εύφλεκτων χόρτων αλλά και καμένων κλαδιών που σχηματίζουν «βουνά» στους δρόμους είναι επίσης ένα από τα πλέον επείγοντα και πιεστικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών της Ανατολικής Αττικής 11 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Ο καθαρισμός έκτασης στα όρια του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα όπου έχουν μεταφερθεί καμένα δέντρα και αποτελεί μία «βραδυφλεγή βόμβα» για την περιοχή, η ολοκλήρωση της αποκομιδής των υπολειμμάτων αμιάντου, η επίσπευση της έκδοσης αδειών επισκευής και ανακατασκευής των περίπου 3000 σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές από τις περυσινές φωτιές, αναδείχθηκαν ως εξίσου βασικά ζητήματα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» με την στήριξη της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία» στο Ξενοδοχείο «Μάτι» στις 18 Ιουνίου.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου (στο κέντρο του πάνελ) επιμελείται τις έρευνες του “Παρατηρητηρίου για το Μάτι”

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπούφης εκπροσωπώντας τον νέο δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, η γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών Μαρία Κλεάνθη, η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων Νέου Βουτζά Έμυ Κροκίδη, ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι και ο Πέτρος Φράγκος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Πέρα από τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν, ειδική αναφορά έγινε στους 56 εγκαυματίες από την περσινή πυρκαγιά: «Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, έχει γίνει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη δουλειά από τους εθελοντές και καμία δουλειά από το κράτος δυστυχώς», επεσήμανε ο κ. Ανδρονόπουλος από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι.

Στο θέμα των αδειών αναφέρθηκε η Μαρία Κλεάνθη από το υπουργείο Υποδομών: «Έχουμε βγάλει 129 εγκρίσεις για ανακατασκευή και δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια» ενώ πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί 300 άδειες επισκευής. Υπενθυμίζεται ότι τα σπίτια με προβλήματα από τις φωτιές ανέρχονται σε περίπου 3000. Ως προς τις κατεδαφίσεις η Μαρία Κλεάνθη ανέφερε ότι «έχουν κατεδαφιστεί 60 σπίτια από τις εθελοντικές εταιρείες, καθυστέρησε όλη η διαδικασία για να έχουμε αναδόχους, βγήκαν οι προκηρύξεις και θα προχωρήσουμε τώρα για 120 σπίτια».

Στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, αναφέρθηκε η κάτοικος της περιοχής Κάλη Αναγνώστου η οποία έχασε το σπίτι της και βρίσκεται στη δύσκολη φάση της αποκατάστασης των εγκαυμάτων που υπέστη η ίδια και και η οικογένειά της. «Είναι δυνατόν να μιλάτε για τρία χρόνια για να μπω στο σπίτι μου που είπα ότι στην ανάγκη άμα χρειαστεί θα το γκρεμίσω με δικά μου έξοδα και να μην μου δίνουν μία απλή άδεια; Είμαστε πολλοί που ζούμε στα ενοίκια. Δεν μπορούσα να πάω στην κατασκήνωση για λόγους υγιεινής, είμαστε δύο εγκαυματίες στο ίδιο σπίτι. Απαγορεύεται να πάω. Έχουμε φτάσει να παρακαλάμε για το αυτονόητο», είπε.

Εγκατάσταση γλυπτών στο ξενοδοχείο “Μάτι”, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Παρατηρητηρίου

Το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» βγήκε στον διαδικτυακό αέρα στις 21 Μαΐου με σκοπό να καταγράφει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση των οικισμών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές της 23ης Ιουλίου. Πρόκειται για μία έρευνα με μακροχρόνιο ορίζοντα στην οποία θα καταγράφεται το ημερολόγιο ανοικοδόμησης της πληγείσας περιοχής. Ο στόχος είναι με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αφιερωματα να καταγραφούν βήμα – βήμα οι διαδικασίες της κοινότητας στο Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Από την αδειοδότηση και την κατασκευή νέων σπιτιών, τη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων, μέχρι τη ζωή των παιδιών στο σχολείο, την αναδώση, ακόμη και μικρά περιστατικά της καθημερινότητας. Η έρευνα γίνεται με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία», μίας  Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που ιδρύθηκε το 2018 με βασικό σκοπό να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα και για να υπερασπισθεί την ελευθερία του Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...