625
Η εικόνα της πρόθεσης ψήφου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Μarc για τον ΑΝΤ1 | Μarc

Μarc: Ανοίγει και άλλο η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9,9% το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 11:36
Η εικόνα της πρόθεσης ψήφου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Μarc για τον ΑΝΤ1
|Μarc

Μarc: Ανοίγει και άλλο η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9,9% το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 11:36

Διεύρυνση της διαφοράς που διατηρεί, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει η έρευνα της Μarc που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 18-22 Μαΐου για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, το άνοιγμα της «ψαλίδας» στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στο 9,9%, κάτι που σημαίνει ότι με τις αναγωγές, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος είναι ξανά διψήφιο.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32% (από 31,7% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1% (από 22,6%) και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 13,2% (από 13,3%), ΚΚΕ με 5,7% (5,5%), η Ελληνική Λύση με 4,6% (4,4%), το ΜέΡΑ 25 με 2,8% (3%), οι Ελληνες για την Πατρίδα (Κασιδιάρης) με 2% (2,1%), και η Εθνική Δημιουργία (Μπογδάνος, Τζήμερος, Κρανιδιώτης) με 1,1%. Αλλο κόμμα ψηφίζει το 3%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 9,8%.

Το 55,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, έναντι 41,1% που προτιμά οι κάλπες να στηθούν το φθινόπωρο.

Στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, η  ακρίβεια προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία σε ποσοστό 81,6% των ερωτηθέντων (έναντι 84,7% της προηγούμενης δημοσκόπησης) και ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε ποσοστό 58,1% (σε αισθητή πάντως πτώση από το 77,4% της προηγούμενης μέτρησης). Στην τρίτη θέση η εγκληματικότητα με 33,7% (ποσοστό αυξημένο κατά πολύ από το 17,7% της προηγούμενης μέτρησης της Marc).

Κατακόρυφη πτώση, ως πηγή ανησυχίας, για την πανδημία από το 40,7% στο 24,4%, ενώ ακολουθούν τα εθνικά – ελληνοτουρκικά με 22,6%, οι φυσικές καταστροφές με 13,2% και το Μεταναστευτικό με 8,5%.

δημοσκόπηση MARC - Μεγαλύτερη ανησυχία

Στην αξιολόγηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 57,4% κρίνει ότι είναι μια αναγκαία και σημαντική βοήθεια, ωστόσο χρειάζονται άμεσα και άλλα μέτρα, ενώ σε ποσοστό 41,1% οι ερωτηθέντες λένε ότι τα μέτρα στήριξης δεν προσέφεραν σχεδόν καμία βοήθεια.

δημοσκόπηση MARC - μέτρα - ακρίβεια

H πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον αξιολογείται θετικά (θετική ή άλλον θετική) σε ποσοστό 60% έναντι 32,9% που κρίνει ως αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη την έκβαση της επίσκεψης.

δημοσκόπηση MARC - Μητσοτάκης - ΗΠΑ

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, παγιώνεται η «σφήνα» του Νίκου Ανδρουλάκη που φιγουράρει πια σταθερά στη δεύτερη θέση.

Πρώτος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με θετική ή μάλλον θετική γνώμη από το 48,7% των ερωτηθέντων, δεύτερος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με 38,1% και τρίτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με 30,5%.

δημοσκόπηση MARC - δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

δημοσκόπηση MARC - δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Οσον αφορά το timing των επόμενων βουλευτικών εκλογών, το 55,5% των ερωτηθέντων ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως προτιμά να στηθούν κάλπες το 2023, στο τέλος της τετραετίας, ενώ το 41,1% απαντά πως είναι προτιμότερο να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές μέσα στο φθινόπωρο.

δημοσκόπηση MARC - χρόνος εκλογών

Οι ερωτηθέντες απάντησαν, με βάση και τις πολιτικές πεποιθήσεις και τα κομματικά πιστεύω τους, και στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση προτιμούν να προκύψει από τις επόμενες κάλπες.

Αναλυτικά οι απαντήσεις τους:

  • 27,1%: αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ
  • 14,2%: κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • 13%: κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • 12,4%: αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • 8,8%: κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • 2,5%: αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • 12,1% έδωσε άλλη απάντηση, ενώ
  • 9,9% δεν απάντησε στο ερώτημα

δημοσκόπηση MARC - προτίμηση σε κυβέρνηση

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...