711
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, την περασμένη εβδομάδα | Spencer Platt/Pool via REUTERS

Μανχάταν: Στο εδώλιο ο Τραμπ, στον πάγο η προεκλογική του εκστρατεία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 13:39
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, την περασμένη εβδομάδα
|Spencer Platt/Pool via REUTERS

Μανχάταν: Στο εδώλιο ο Τραμπ, στον πάγο η προεκλογική του εκστρατεία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 13:39

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα προτιμούσε να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού εκτός από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), όπου θα ξεκινούσαν οι καταθέσεις στην πρώτη ποινική δίκη πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο υπόψηφιος των Ρεπουμπλικανών είπε τις προάλλες στους δημοσιογράφους ότι θα έπρεπε να είναι στη Νότια Καρολίνα εκείνη τη στιγμή για προεκλογική του ομιλία, και όχι στο δικαστήριο.

Η δίκη θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες, κατά τις οποίες θα προσπαθεί να παραστεί και σε προεκλογικές εκδηλώσεις σε άλλες πολιτείες.

Εκτός αυτού, ο Τραμπ θα έχει και άλλα προβλήματα, καθώς η ομάδα του Τζο Μπάιντεν είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτεί τις καταθέσεις εναντίον του στο δικαστήριο, όπως σημειώνουν οι Times.

Η δίκη επικεντρώνεται σε 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σχετικά με την πληρωμή 130.000 δολαρίων από τον ο Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρο και στενό συνεργάτη του Τραμπ, στη Στόρμι Ντάνιελς, ώστε η πρώην ηθοποιός ερωτικών ταινιών να μην μιλήσει για την σεξουαλική επαφή που είχε, όπως λέει η ίδια, με τον Τραμπ, το 2016.

Παρόλο που οι ισχυρισμοί είναι ευρέως γνωστοί, ορισμένοι από τους ανθρώπους που εμπλέκονται πιο στενά σε αυτούς δεν έχουν μιλήσει ποτέ δημόσια γι’ αυτούς. Πέρα από το επεισόδιο που αφορά την Ντάνιελς, οι εισαγγελείς ενδέχεται να παρουσιάσουν στοιχεία για λιγότερο γνωστές προσπάθειες του Τραμπ ή ανθρώπων που δρουν για λογαριασμό του, να αποσιωπήσουν αρνητικές ιστορίες.

Ποιοι θα καταθέσουν

Οι καταθέσεις ξεκινούν τη Δευτέρα μετά από την επιλογή των ενόρκων που διήρκεσε μία εβδομάδα, κατά την οποία δύο ένορκοι αποπέμφθηκαν και τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία τους και το κατά πόσον ένας από αυτούς είπε ψέματα σε ερωτηματολόγιο του δικαστηρίου.

Ο προεδρεύων δικαστής, Χουάν Μέρτσαν, απέρριψε τα παράπονα της υπεράσπισης μετά την επιλογή ενός ενόρκου που ομολόγησε ότι δεν συμπαθεί τον Τραμπ. Ο Μέρτσαν δήλωσε ότι είναι σύνηθες οι κατηγορούμενοι να μην είναι «πολύ συμπαθείς».

Μια σειρά από πρόσωπα από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του Τραμπ πρόκειται να καταθέσουν εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η Ντάνιελς και το  πρώην μοντέλο του Playboy, Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία ισχυρίζεται ότι είχε δεσμό για ένα χρόνο με τον Τραμπ.

Οι ένορκοι θα ακούσουν επίσης τον στενό κύκλο του πρώην προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της Ρόνα Γκραφ, της επί μακρόν βοηθού του, και της Χόουπ Χικς, έμπιστης βοηθού του και πρώην γραμματέα Τύπου. Ένας δικηγόρος της Χικς δήλωσε το 2019 ότι δεν γνώριζε για την πληρωμή των χρημάτων μέχρι που έγινε γνωστή, αλλά ένας πράκτορας του FBI δήλωσε ότι θεωρεί πως η Χικς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Θα καταθέσει ο Τραμπ;

Οι δικηγόροι του Τραμπ προσπάθησαν την 11η ώρα να εμποδίσουν τους εισαγγελείς να τον εξετάσουν αντεξεταστικά για τις πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις για σεξουαλική κακοποίηση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του, δύο αγωγές που είχε ασκήσει η αρθρογράφος Ε. Τζιν Κάρολ. Ο δικαστής πρόκειται να αποφανθεί τη Δευτέρα.

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οπωσδήποτε θα καταθέσει, αλλά οι δικηγόροι σε ποινικές δίκες υψηλού ρίσκου συνήθως συμβουλεύουν τους πελάτες τους να μην το κάνουν.

Πόσο στοιχίζει στον Τραμπ η δίκη;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη χάσει μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση στο Τέξας εξαιτίας της δίκης και πιθανότατα θα χρειαστεί να ακυρώσει παρόμοιες εκδηλώσεις τον επόμενο μήνα για τον ίδιο λόγο.

Αναγκάστηκε επίσης να ματαιώσει μια προγραμματισμένη συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα το Σαββατοκύριακο λόγω κακοκαιρίας, στην οποία θα είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του για πρώτη φορά μετά από μια εβδομάδα σχετικής σιωπής.

Η πολιτική ομάδα που πληρώνει τους νομικούς λογαριασμούς του Τραμπ, η Save America, ανέφερε το Σάββατο ότι δαπάνησε 3,6 εκατομμύρια δολάρια για αμοιβές δικηγόρων του τον Μάρτιο, αποστραγγίζοντας χρήματα από την εκστρατεία του -η οποία ήδη υπολείπεται των προσπαθειών συγκέντρωσης χρημάτων του Μπάιντεν κατά περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την Polymarket, μια διαδικτυακή πλατφόρμα προβλέψεων, ο Μπάιντεν είναι μπροστά σε τέσσερις αμφίρροπες πολιτείες: Πενσιλβάνια, Νεβάντα, Μίσιγκαν και Γουισκόνσιν. Το πόσο αυτό οφείλεται στα νομικά προβλήματα του Τραμπ, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, επισημαίνουν οι Times.

Πάντως, σε εθνικό επίπεδο, η ίδια πλατφόρμα προβλέπει για πρώτη φορά νίκη του Μπάιντεν με 45% έναντι 44% του Τραμπ.

Το διακύβευμα, ωστόσο, είναι πολύ υψηλότερο για τον Τραμπ. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος από τους ενόρκους της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 10 ετών. Μια καταδίκη, ωστόσο, δεν θα τον εμπόδιζε να γίνει πρόεδρος, κάτι που βέβαια, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...