872
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, την Πέμπτη, κρατώντας αποκόμματα Τύπου που τον αναφέρουν | REUTERS/Brendan McDermid/Pool

Δίκη Τραμπ: Η δύσκολη επιλογή των 12 ενόρκων ολοκληρώθηκε

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 10:20
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, την Πέμπτη, κρατώντας αποκόμματα Τύπου που τον αναφέρουν
|REUTERS/Brendan McDermid/Pool

Δίκη Τραμπ: Η δύσκολη επιλογή των 12 ενόρκων ολοκληρώθηκε

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 10:20

Οι 12 ένορκοι που επελέγησαν τελικά για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκαν στη Νέα Υόρκη. «Εχουμε το σώμα των ενόρκων μας», είπε ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν μετά τη δύσκολη επιλογή επτά ανδρών και πέντε γυναικών.

Κάποιοι πίστευαν ότι η επιλογή των ενόρκων μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, αλλά οι διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα, αναφέρει το BBC. Το δικαστήριο θα αρχίσει να ακούει τα εισαγωγικά επιχειρήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου. Η δίκη, η πρώτη στην οποία ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο κατηγορούμενος, αφορά την καταβολή χρημάτων σε μια πορνοστάρ, προκειμένου να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Η Στόρμι Ντάνιελς έλαβε 130.000 δολάρια πριν από τις εκλογές του 2016 με αντάλλαγμα τη σιωπή της.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος για 34 κατηγορίες που αφορούν παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, τις  οποίες άσκησε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ.

Καθώς ο Τραμπ έφευγε από το δικαστήριο το απόγευμα της Πέμπτης 18 Απριλίου, έδειξε δεκάδες άρθρα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ και χαρακτηρίζουν τη δίωξη ως πολιτική. «Είναι πολύ άδικο, πολύ κακό», είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ολος ο κόσμος παρακολουθεί αυτή τη φάρσα», είπε και πρόσθεσε ότι το δικαστήριο είναι πολύ κρύο και «έχει παγώσει» στην αίθουσα.

Η ορκωμοσία των ενόρκων έγινε με μια μικρή καθυστέρηση, καθώς ο Μέρτσαν εξαίρεσε δύο ενόρκους που είχαν επιλεγεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι η δεύτερη ένορκος είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούσε πλέον να είναι αμερόληπτη, αφού οι φίλοι και η οικογένεια της έμαθαν ότι είχε επιλεγεί και άρχισαν να τη βομβαρδίζουν με μηνύματα. «Δεν πιστεύω σε αυτό το σημείο ότι μπορώ να είμαι δίκαιη και αμερόληπτη», είπε, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να μην αφήσει εξωτερικές απόψεις να επηρεάσουν την απόφασή της στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) παρακολουθεί βλοσυρός καθώς ο βοηθός εισαγγελέα, Τζόσουα Στάινγκλες, απευθύνει ερωτήσεις στους ενόρκους (Elizabeth Williams/Pool via REUTERS)

Ο Μέρτσαν την εξαίρεσε και στη συνέχεια περιόρισε τις πληροφορίες που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι για περιγραφές ενόρκων, ώστε να τους καταστήσει λιγότερο αναγνωρίσιμους. «Μόλις χάσαμε αυτό που πιθανώς θα ήταν μια πολύ καλός ένορκος για αυτήν την υπόθεση», είπε.

Δεν ήταν η μόνη που εξαιρέθηκε. Ο δικαστής Μέρτσαν είπε ότι ύστερα από έρευνα, οι δικηγόροι της Εισαγγελίας του Μανχάταν ανακάλυψαν ότι ο τέταρτος ένορκος μπορεί να είπε ψέματα ότι δεν είχε ποινικό ιστορικό.

Ο δικαστής είπε ότι φαίνεται πως είχε συλληφθεί τη δεκαετία του 1990 για καταστροφή πολιτικών διαφημίσεων, ενώ η σύζυγός του μπορεί να είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς που ερευνήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Υστερα από μια ιδιωτική συζήτηση ανάμεσα στις νομικές ομάδες και τον Μέρτσαν, ο ένορκος εξαιρέθηκε.

Ο Τζέρεμι Σαλάντ, πρώην εισαγγελέας του Μανχάταν, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην πλευρά της ποινικής υπεράσπισης, είπε στο BBC ότι είναι «πολύ ασυνήθιστο» οι ένορκοι να επιλέγονται και να εξαιρούνται λιγότερο από 48 ώρες αργότερα.

Η Ανα Κομίνσκι, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης, είπε ότι η δυναμική της ημέρας έδειξε ότι δεν πρόκειται για τυπική ποινική υπόθεση και ότι η δημόσια πίεση στους εμπλεκόμενους θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Το κυνήγι αμερόληπτων και πρόθυμων ενόρκων συνεχίστηκε το απόγευμα. Μια νέα ομάδα 96 πιθανών ενόρκων μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα των συνηγόρων του συσκέπτονται κατά τη διαδικασία της επιλογής ενόρκων, στο δικαστήριο του Μανχάταν (Elizabeth Williams/Pool via REUTERS)

Μέχρι το τέλος της ημέρας, επτά από αυτούς θα ορκίζονταν ως ένορκοι ενώπιον του δικαστή. Ενας επιπλέον ένορκος ορκίστηκε ως αναπληρωματικός και η διαδικασία εύρεσης πέντε ακόμη αναπληρωματικών θα συνεχιστεί την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Οπως συνέβη και στα αρχικά στάδια της επιλογής των ενόρκων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο δικαστής Μέρτσαν προέβη αρχικά σε μια σαρωτική εξαίρεση δεκάδων ενόρκων, οι οποίοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να κρίνουν τον Τραμπ αμερόληπτα.

Ενας υποψήφιος ένορκος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, είπε ότι συνδέει τον Τραμπ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Τραμπ παρακολουθούσε με σταυρωμένα τα χέρια καθώς η νομική ομάδα του «ανέκρινε» τους υποψήφιους, αναζητώντας τα πραγματικά τους αισθήματα για αυτόν.

«Διαφωνώ με τις περισσότερες από τις πολιτικές του», είπαν πολλοί. «Δεν μου αρέσει η προσωπικότητά του», είπε ένας άλλος υποψήφιος. Μια τρίτη –γέννημα θρέμμα του Μπρούκλιν– παραδέχτηκε ότι «είχε επίσης προσωπικές απόψεις» για τον Τραμπ. «Πέρασα όλη μου τη ζωή ακούγοντας για τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε, προσθέτοντας ότι κάποτε είδε τον ίδιο και την πρώην σύζυγό του, Μάρλα Μέιπλς, να ψωνίζουν βρεφικά είδη.

Οι περισσότεροι –συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με «ουδέτερες απόψεις» για τον πρώην πρόεδρο– επέμειναν ότι οι σκέψεις τους για αυτόν ως πολιτικό δεν θα επηρεάσουν την εκτίμησή τους για αυτόν στο δικαστήριο.

Η ομάδα υπεράσπισης εξέφρασε ανησυχίες για παλιές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας υποψήφιας ενόρκου, στην οποία είχε αποκαλέσει τον Τραμπ «ρατσιστή, σεξιστή, ναρκισσιστή». Ο Μέρτσαν την ανάγκασε να διαβάσει τη δημοσίευση δυνατά στο δικαστήριο. «Ωχ, αυτό ακούγεται άσχημο», είπε η ίδια, όταν έφτασε στη λέξη ρατσιστής. «Ημουν σε ένταση εκείνην την εποχή», είπε. «Δεν έχω τις ίδιες θέσεις σήμερα». Ο Μέρτσαν την εξαίρεσε.

Μια υποψήφια είπε ότι γνώρισε μία από τις δικηγόρους του Τραμπ, τη Σούζαν Νεχέλες, πριν από 15 χρόνια. «Εμεινε στο σπίτι μου μια νύχτα», είπε η Νεχέλες στο δικαστήριο. Η υποψήφια το επιβεβαίωσε και εξαιρέθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...