267
Ο θόλος του Καπιτωλίου, στην Ουάσινγκτον: η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τις στρατιωτικές δαπάνες-μαμούθ των ΗΠΑ | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Μαμούθ οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 16:30
Ο θόλος του Καπιτωλίου, στην Ουάσινγκτον: η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τις στρατιωτικές δαπάνες-μαμούθ των ΗΠΑ
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Μαμούθ οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 16:30

Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε τον αστρονομικό αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Πρόκειται για ρεκόρ, για ένα τεράστιο νούμερο, για 858 δισ. δολάρια, 45 δισ. περισσότερα από όσα ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν, έγραψε η Corriere della Sera.

Ετσι πλέον οι ΗΠΑ ηγούνται της κούρσας των εξοπλισμών, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, αφού προστιθέμενες οι δαπάνες των γεωπολιτικών ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας και της Κίνας, δεν προσεγγίζουν καν αυτό το νούμερο.

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, συνεχίζουν να επενδύουν πολλά στην ασφάλεια – κάτι που, εκτός των άλλων, αυξάνει και το αμερικανικό ΑΕΠ διά της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής (βιομηχανίες όπλων).

Από πολιτικής πλευράς, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, χάρις στη διακομματική συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Οι ψήφοι: 350 υπέρ και 80 κατά.

Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι ότι στους 80… αντιμιλιταριστές βουλευτές συναθροίζονται κάποιοι αριστερίζοντες και κάποιοι «τραμπιστές»…

Αυτή η ψήφιση ήταν μία από τις τελευταίες πράξεις τής υπό Δημοκρατικό έλεγχο Βουλής, προτού δηλαδή περάσει στους Ρεπουμπλικανούς (με το νέο έτος). Εκκρεμεί, φυσικά, η απόφαση του δευτέρου νομοθετικού Σώματος του Κογκρέσου, της Γερουσίας, όμως τα προγνωστικά προεξοφλούν ευρεία συναίνεση και εκεί.

Συμπέρασμα με γενικότερη σημασία: η στρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα διεθνώς ή και στις εύφλεκτες ζώνες (Μέση Ανατολή, Ινδικός, Θάλασσα Κίνας, κ.α.) δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024, δηλαδή θα είναι ο ίδιος για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση θα παραμείνει ουσιαστικά άθικτη, τουλάχιστον όσον αφορά την αποστολή όπλων, καθώς ο αμυντικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει και τη διάθεση άλλων 800 εκατ. δολαρίων. Και θα δοθούν και περισσότερα όπλα στον Ζελένσκι, αν αυτό καταστεί απαραίτητο όπως πιθανολογείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...