296
Ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στο τιμητικό άγημα λίγο πριν την ομιλία του στη Βρέστη | Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας/elysee.fr/

Μακρόν: Χαίρομαι που καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στους Ελληνες και Κύπριους φίλους μας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 15:29
Ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στο τιμητικό άγημα λίγο πριν την ομιλία του στη Βρέστη
|Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας/elysee.fr/

Μακρόν: Χαίρομαι που καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στους Ελληνες και Κύπριους φίλους μας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 15:29

Στο μήνυμα του προς τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων την Τρίτη (δείτε κάτω το βίντεο), ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διάφορες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, κάνοντας ειδική αναφορά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης με το Παρίσι στις οποίες επιδίδεται εσχάτως η Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Στη Μεσόγειο, δυστυχώς, αυτό που ονομάζεται εμπορία ανθρώπων και παράνομη διακίνηση αυξήθηκε, ακόμη και όταν οι συγκρούσεις στη Λιβύη μειώνονταν. Έτσι, η Γαλλία, όπως είχε κάνει με την επιχείρηση SOPHIA, συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα αποστολή κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, την επιχείρηση IRINI, και δεσμεύτηκε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη συνοχή της», ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βρέστη ο γάλλος πρόεδρος.

Η επιχείρηση, συνέχισε, βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε πολύ προσεκτικοί στην καλή της εξέλιξη, για να επισημάνει ότι  «και το 2020 χαρακτηρίστηκε από επανειλημμένες παραβιάσεις του σεβασμού των δικαιωμάτων κρατών σε ό,τι αφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας» (σ.σ. εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου με την αποστολή του ερευνητικού «Οruc Reis» και όχι μόνο). Παραβιάσεις που -όπως υπογράμμισε σε ένα μήνυμά του προς τα κράτη μέλη της ΕΕ- έχουν πολλαπλασιαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βαθμό που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Και χαίρομαι», τόνισε, «που καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και Κύπριους φίλους μας, ειδικά το περασμένο καλοκαίρι, που καταφέραμε, μέσω των παρεμβάσεών μας, της παρουσίας μας, της σαφήνειας της δέσμευσής μας, να υπογραμμίσουμε ποια είναι η κυριαρχία και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...