183
Ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή | Intime

Μαγιορκίνης: Η μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης συνεχίζεται

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 18:44
Ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή
|Intime

Μαγιορκίνης: Η μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης συνεχίζεται

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 18:44

Στο μέτωπο των εμβολίων αναφέρθηκε την Παρασκευή στην ενημέρωση των 6 μ.μ. ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι η μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης, συνεχίζεται, απλώς δεν γίνονται εμβόλια σε νέους εθελοντές.

«Η μελέτη είναι διπλά τυφλή και λειτουργεί ως εξής: ούτε ο γιατρός, ούτε ο ασθενής ξέρει αν έχει κάνει το φάρμακο ή αν έχει κάνει εικονικό φάρμακα, δηλαδή πλασίμπο», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αν εμφανιστεί παρενέργεια και είναι σοβαρή, τότε μία ειδική διαδικασία διερευνά την κατάσταση και τότε μία ανεξάρτητη επιτροπή μπορεί να ελέγξει εάν επρόκειτο για εθελοντή που έκανε το εμβόλιο ή εθελοντή που έκανε πλασίμπο.

«Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δεν σταματά η εξέλιξη της μελέτης, απλώς δεν γίνονται εμβόλια σε νέους εθελοντές», τόνισε.

Το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης επιτροπής καταγράφεται και η μελέτη συνεχίζεται, εάν και εφόσον δεν βρεθεί σοβαρή σχέση μεταξύ της σοβαρής παρενέργειας και του εμβολίου ή του πλασίμπο.

«Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν αρκετές φορές στο πλαίσιο των μελετών», είπε ο ίδιος και κατέληξε ότι θα πρέπει «να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται ο εμβολιασμός με εμβόλιο πλασίμπο, και αυτό αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη διαδικασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...