634
Ο Νικολάς Μαδούρο στο δραματικό διάγγελμά του. Να «ανακάλυψε» απόπειρα εναντίον του; | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ποιος ήθελε να δολοφονήσει με… drone τον Μαδούρο;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2018, 10:27
Ο Νικολάς Μαδούρο στο δραματικό διάγγελμά του. Να «ανακάλυψε» απόπειρα εναντίον του;
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ποιος ήθελε να δολοφονήσει με… drone τον Μαδούρο;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2018, 10:27

«Σήμερα επιχείρησαν να με δολοφονήσουν». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε ένα δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά από αυτό που περιέγραψε ως αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κολομβίας Μανουέλ Σάντος ότι βρίσκεται πίσω από την «επίθεση» που διαπράχθηκε με drones που έφεραν εκρηκτικά κατά τη διάρκεια μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς στο Καράκας.

Η καταγγελία του Μαδούρο για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Στη Βενεζουέλα που συνιστά κατ’ ουσίαν μια δικτατορία, όπου η κυβέρνηση αποφασίζει ποια είναι η αλήθεια και κατασκευάζει διαρκώς εχθρούς για να προσπεράσει την πολιτική και την εφιαλτική οικονομική κρίση (πληθωρισμός στο 12.000%), δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν πίστεψαν τον πρόεδρο.

Αλλωστε το μοτίβο των καταγγελιών του Μαδούρο ήταν το σύνηθες: φταίνε οι Ακροδεξιοί (αυτός είναι, ως γνωστόν, Αριστερός), φταίνε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, φταίει η Κολομβία, φταίει η διεθνής συνωμοσία κατά της μπολιβαριανής επανάστασης —μιας επανάστασης που έχει βυθίσει τον βενεζουελάνικο λαό στη φτώχεια και στην απόγνωση.

Σε αυτό προσθέστε και μια μεσιανικού χαρακτήρα αντίληψη που φιλοτεχνεί για τον εαυτό του ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον χαρισματικό Ούγκο Τσάβες. Ο Μαδούρο είπε ότι τον έσωσε ο Θεός και ο Λαός…

Εν τω μεταξύ, μια μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Μαδούρο.

Η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε στο Twitter ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4. Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η οργάνωση αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Στόχος της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Μαδούρο. «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ο πληθυσμός να πεινά, οι άρρωστοι να μην έχουν φάρμακα, το νόμισμά μας να μην έχει καμία αξία, ο εκπαιδευτικό σύστημα να μην διδάσκει πλέον τίποτε και απλώς να προσηλυτίζει στον κομμουνισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και οι Ακροδεξιοί

Ο Μαδούρο ισχυρίστηκε  ότι οι «χρηματοδότες» αυτής της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ και ζήτησε τη βοήθεια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς κάποια εμφανή σημάδια τραυματισμού, ο Μαδούρο τόνισε ότι «όλα δείχνουν» μια ακροδεξιά συνομωσία και μια αρχική έρευνα δείχνει ότι αυτή προήλθε από τη γειτονική Κολομβία. Αρκετοί από τους δράστες έχουν συλληφθεί, είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Είπε ότι μια ιπτάμενη συσκευή εξερράγη μπροστά κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Ήταν μια «μεγάλη έκρηξη» περιέγραψε. Πρόσθεσε πως αρχικά νόμιζε ότι υπήρξε μια δυσλειτουργία στην στρατιωτική εκδήλωση, αλλά τότε άκουσε και μια δεύτεη έκρηξη.

Η τηλεόραση έδειξε σκηνές πανικού, τόσο του ίδιου του Μαδούρο όσο και του πλήθους.

2018-08-04T234822Z_76524336_RC1C5CC158D0_RTRMADP_3_VENEZUELA-MADURO2018-08-04T234827Z_1326182013_RC14669212A0_RTRMADP_3_VENEZUELA-MADURO

Ο Θεός, ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τον προστάτεψαν, ανέφερε, διαμηνύοντας ότι η αντικυβερνητική βία θα «συνεχίσει να αποτυγχάνει».

«Αυτό το drone ερχόταν κατά πάνω αλλά υπήρχε μια ασπίδα αγάπης», είπε. «Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για πολλά ακόμη χρόνια».

Ποια έκρηξη;

Ωστόσο παρατηρητές αμφισβητούν αν υπήρξε καν επίθεση. Οπως σημειώνει ο Guardian, η αμφισβήτηση είναι μεγάλη σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση συνηθίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός της.

«Η επίσημη έρευνα για την φερόμενη δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου Μαδούρου, έχει λάβει τη συνήθη πορεία: ξεκινάς με τα συμπεράσματα και ερευνάς προς τα πίσω. Σε μια χώρα όπου το 98% των εγκλημάτων παραμένουν ατιμώρητα, η κυβέρνηση ξεδιάλυνε τη συγκεκριμένη υπόθεση μέσα σε λίγες ημέρες», σχολίασε αναλυτής στον Guardian.

To Associated Press από την πλευρά του εντόπισε πυροσβέστες που είπαν ότι η έκρηξη ήταν από δεξαμενή καυσίμων σε παρακείμενο κτίριο και όχι από βομβιστική επίθεση με drones!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...