626
H Σάκκαρη στο τουρνουά της Σίλικον Βάλεϊ, στον δρόμο για ένα τρόπαιο | EPA/JOHN G. MABANGLO

Η «Μαρία η όμορφη» έκανε το θαύμα της

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2018, 09:40
H Σάκκαρη στο τουρνουά της Σίλικον Βάλεϊ, στον δρόμο για ένα τρόπαιο
|EPA/JOHN G. MABANGLO

Η «Μαρία η όμορφη» έκανε το θαύμα της

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2018, 09:40

Το ματς φαινόταν χαμένο. Η Ντανιέλ Κόλινς είχε κερδίσει το πρώτο σετ, με εξαιρετική εμφάνιση, και προηγείτο στο δεύτερο με 4-1. Στα 23 της, μια αθλήτρια που μόλις έχει αρχίσει να πλησιάζει τις κορυφές των μεγάλων τουρνουά, θα είχε πει «χάσαμε». Αλλά, όχι η Μαρία Σάκκαρη. Τι «ψυχή» έχει αυτό το κορίτσι! Επειτα από ένα τάιμ-άουτ η κορυφαία ελληνίδα τενίστρια επέστρεψε στο παιχνίδι, λες και δεν είχε προηγηθεί τίποτε από όλα αυτά. Ηρεμη, συγκεντρωμένη, αποφασισμένη.

Αρχισε να «βομβαρδίζει» την αμερικανίδα αντίπαλό της (Νο 42 στον Κόσμο), που έκανε το ένα αβίαστο λάθος μετά το άλλο. Το 1-4 του δεύτερου σετ μετατράπηκε σε 5-4. Με ένα φοβερό comeback πέτυχε τη σπουδαιότερη νίκη της καριέρας της (3-6, 7-5, 6-2). Τα μεσάνυχτα η «Μαρία η όμορφη» θα παίξει για πρώτη φορά σε τελικό επαγγελματικού τουρνουά: του Silicon Valley Classic, που διεξάγεται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Και η Ελλάδα θα καμαρώσει μια αθλήτριά της σε τελικό WTA για πρώτη φορά μετά το 2008, τότε που η Λένα Δανιηλίδου είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Χόμπαρτ.

Αντίπαλός της θα είναι η Ρουμάνα Μιχαέλα Μπουζαρνέσκου (Νο 24), η οποία στον άλλο ημιτελικό νίκησε 4-6, 6-3, 6-1 την Ελιζέ Μέρτενς. Σπουδαία τενίστρια και σε φοβερή φόρμα αυτή την εποχή. Η Σάκκαρη, όμως, θα παίξει χωρίς άγχος. Δεν έχει τίποτε να χάσει – κανένας δεν περίμενε ότι θα έφτανε τόσο μακριά. Ιδίως από τη στιγμή που κληρώθηκε (στον προημιτελικό) να αντιμετωπίσει τη θρυλική Αμερικανίδα Βίνους Ουΐλιαμς (πρώην Νο 1 στον Κόσμο και επτά φορές πρωταθλήτρια σε Γκραν Σλαμ τουρνουά), την οποία νίκησε με 2-0 σετ.

Με τη νίκη της επί της Κόλινς, τα ξημερώματα της Κυριακής, η Σάκκαρη (Νο 49 προσώρας) θα πλησιάσει το Top-30, σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας. Κι αν, απόψε, κατακτήσει το τρόπαιο θα σκαρφαλώσει, από Δευτέρα, στο Νο 25 της παγκόσμιας κατάταξης. Μοιάζει απίστευτο για ελληνίδα τενίστρια.

«Μου αρέσει το δράμα», είπε χαμογελώντας στους δημοσιογράφους που τη ρωτούσαν επιμόνως για το τρομερό της comeback, μετά τον ημιτελικό που διήρκεσε δύο ώρες και 13 λεπτά. «Είμαι καλύτερη, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό. Ισως στην καταγωγή μου. Είμαι Σπαρτιάτισσα». Θα πίστεψαν ότι η Μαρία αστειεύεται, όμως μιλούσε πολύ σοβαρά. Αυτό λέει μέσα της, πριν από κάθε αγώνα: «είμαι η Μαρία Σάκκαρη, είμαι Ελληνίδα και θα τα καταφέρω».

Εκεί, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, γράφει ιστορία. Η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου, παλιά δόξα του τένις, θα πρέπει να νιώθει πολύ περήφανη. Η οικογένεια Σάκκαρη έχει κάνει πολλές θυσίες για να φτάσει η Μαρία ως εδώ. Τις περισσότερες, όμως, τις έχει κάνει η ίδια. Δεν είναι καθόλου εύκολο, ένα κορίτσι στα 18 του να εγκαταλείπει το σπίτι, τους γονείς, τα δύο αδέλφια του, τους φίλους και τη χώρα του, και να ξενιτεύεται (στη Βαρκελώνη) για να την αναλάβει ένας από τους κορυφαίους προπονητές, αλλά και για να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης. Εκείνη τη μέρα δεν θα την ξεχάσει ποτέ: «Εβαλα όλα μου τα πράγματα σε μια βαλίτσα, αποχαιρέτησα την οικογένειά μου, τον κόσμο μου, κι έφυγα. Στο αεροδρόμιο έριξα μια τελευταία ματιά πίσω μου… Αφηνα την Ελλάδα για να κυνηγήσω το όνειρό μου».

Αυτό το όνειρο ζει, σήμερα, η Μαρία, που θέλει να μοιάσει στη Σερίνα Ουϊλιαμς. Τούτες τις μέρες παίζει το καλύτερο τένις της καριέρας της. Είναι μόλις 23 και οι ειδικοί λένε ότι η οροφή της είναι ο ουρανός.

Το άλλο καμάρι του ελληνικού τένις, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αγωνίστηκε μερικές ώρες νωρίτερα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ: στο τουρνουά της Ουάσινγκτον. Εφτασε στον τέταρτό του ATP ημιτελικό, όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Τον νίκησε, έπειτα από ένα σχεδόν άψογο παιχνίδι, ο 21χρονος Γερμανός Ζβέρεφ, Νο 3 στον Κόσμο, με 6-2, 6-4. Δεν πειράζει. Ο στόχος του ήταν να μπει στο Top-50 της παγκόσμιας κατάταξης έως το τέλος του έτους. Τη Δευτέρα θα είναι Νο 27. Λίγες μέρες προτού κλείσει τα 20 του χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...