379
Τραμπ και Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες | Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS/File Photo

Ανάλυση: Μπορούν οι ΗΠΑ να βλάψουν την οικονομία της Τουρκίας;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 10:05
Τραμπ και Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες
|Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS/File Photo

Ανάλυση: Μπορούν οι ΗΠΑ να βλάψουν την οικονομία της Τουρκίας;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 10:05

Χωρίς επί της ουσίας να αμφισβητεί τη δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επιφέρουν πλήγματα στην οικονομία της Τουρκίας, το BBC «υπενθυμίζει» στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η στρατηγική σημασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Ο.Κ., λέει το βρετανικό Μέσο, η Τουρκία είναι οικονομικά ευάλωτη, αλλά το γεωστρατηγικό βάρος της -προς εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων, φυσικά- την καθιστά «ασφαλή».

Και αυτό διότι:

α) η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ,

β) είναι ο μεγαλύτερος παραλήπτης αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού μετά το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

γ) επί τουρκικού εδάφους, στη βάση του Ιντσιρλίκ, στρατοπεδεύουν (και από εκεί επιχειρούν) οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, πόσο συμφέρει η οικονομική εξόντωσή της;

Και γιατί τίθεται το ερώτημα; Μα, επειδή ο Τραμπ δήλωσε (με tweet) ότι οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν οικονομικά την Τουρκία» αν αυτή αποφασίσει να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

Τι απάντησε «υπερηφάνως» η Τουρκία δεν έχει καμία σημασία εκτός Τουρκίας -και ίσως να μην έχει σημασία και εντός Τουρκίας. Πάντως ο βρετανός συντάκτης θεώρησε υποχρέωσή του να προβάλει τη δήλωση Τσαβούσογλου (η είδηση εδώ).

Το ουσιώδες είναι ότι αμέσως μετά το προεδρικό τιτίβισμα η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου (για να ανακτήσει κατόπιν τα απολεσθέντα).

Το BBC, παραθέτοντας τα καθαρώς οικονομικά μεγέθη, «υπενθυμίζει» στον πρόεδρο Τραμπ και ότι οι εμπορικές σχέσεις  ΗΠΑ – Τουρκίας δεν αποτυπώνονται στις τουρκικές εξαγωγές παρά μόνο σαν ένα μικρό ποσοστό – μικρό σε σχέση με τις τουρκικές εξαγωγές της προς τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα. Πάντως το ποσοστό αυτό αφορά χάλυβα και αλουμίνιο βεβαρημένο με πρόσθετους αμερικανικούς δασμούς το 2018, οι οποίοι συνετέλεσαν στην απαξίωση της τουρκικής λίρας. (Οι ανταποδοτικοί δασμοί που επέβαλαν οι Τούρκοι στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Τουρκία αφορούν τα αυτοκίνητα και το αλκοόλ.)

Εξάλλου τα εμπορικά ελλείμματα της Τουρκίας περιορίζονται, επισημαίνει το BBC, λόγω της αδυναμίας της τουρκικής λίρας, η οποία καθιστά ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της (και αντιστοίχως ακριβότερες τις εισαγωγές της).

Ο.Κ., ξαναλέει το βρετανικό Μέσο, η Τουρκία είναι ευάλωτη εξαιτίας του χρέους της σε δολάρια (και σε ευρώ) και συνεπώς εξαρτημένη από τον ξένο δανειοδοτικό παράγοντα, επίσης έχει και ασθενές νόμισμα το οποίο επιδεινώνει τον πληθωρισμό της.

Υπάρχει όμως και ο πληθωρισμός τής γεωστρατηγικής σημασίας – και αυτός μετράει περισσότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...