585
|

Κανονικά τα χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 10:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2024 17:00

Κανονικά τα χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 10:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2024 17:00

«Είχα δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή χθες ότι αποκλείεται να διακοπούν τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η λειτουργία των χειρουργείων συνεχίζεται κανονικά», ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή, κοινοποιώντας, παράλληλα, έγγραφο των γιατρών που βεβαιώνει τη συνέχιση των χειρουργείων στο παιδιατρικό νοσοκομείο.

«Ευθύνη μας, που την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο, η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΣΥ», προσέθεσε ο υπουργός.

Λίγο νωρίτερα, η αρμόδια υγειονομική περιφέρεια είχε κάνει γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι μετά τη σχετική έκκληση-προειδοποίηση γιατρών του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου αποφασίστηκε η μετακίνηση τεσσάρων αναισθησιολόγων στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να μην υπάρξει καμία αναστολή δραστηριότητας τακτικών χειρουργείων. Σύμφωνα με το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ, για την κάλυψη των αναγκών μετακινούνται, συγκεκριμένα, ένας γιατρός, διευθυντής Αναισθησιολογίας από το Γ.Ν.Κορίνθου και τρεις γιατροί από το Παίδων «Πεντέλης».

Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει την άμεση εξεύρεση λύσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη –την ίδια ημέρα οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν κάνει γνωστή την απόφαση τους να ανασταλούν όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις. Αιτία η υποστελέχωση και δη η έλλειψη ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτών χειρουργείου.

Μετά από την παραπάνω εξέλιξη οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων δήλωσαν τα παρακάτω:

«Κατόπιν των ενεργειών της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, του σημερινού εγγράφου από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια περί διάθεσης ιατρικού προσωπικού ειδικότητας αναισθησιολογίας για την κάλυψη εφημεριών του Τμήματος Αναισθησιολογίας από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, της μετακίνησης για 15 ημέρες ιατρού αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” και την προσωρινή μετακίνηση ιατρού αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Κορίνθου, η σημερινή συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, μετά από εισήγηση του Τμήματος Αναισθησιολογίας, αποφάσισε να μην αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων από 12-02-2024, υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων.

Ο Χειρουργικός Τομέας θα συνεδριάσει εντός των επομένων 15 ημερών ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες».

Το προηγούμενο ανακοινωθέν από τον Χειρουργικό Τομέα ανέφερε τα εξής:

«Το Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνον οι δύο!

Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Νοσ. Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και τη μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023). Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου.

Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...