435
Οι Μπόρις Τζόνσον, Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν είναι τρεις από τους ηγέτες που ζητούν μία νέα διεθνή συνθήκη | EPA/ANDREW PARSONS / POOL

Εκκληση 25 ηγετών -και του Μητσοτάκη- για διεθνή συνεργασία σε μελλοντικές πανδημίες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 13:44
Οι Μπόρις Τζόνσον, Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν είναι τρεις από τους ηγέτες που ζητούν μία νέα διεθνή συνθήκη
|EPA/ANDREW PARSONS / POOL

Εκκληση 25 ηγετών -και του Μητσοτάκη- για διεθνή συνεργασία σε μελλοντικές πανδημίες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 13:44

Ανοικτή επιστολή για την ανάγκη μίας νέας διεθνούς συνθήκης συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, υπογράφουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον και άλλοι 21 ηγέτες.

Με αφορμή το πολύ ανησυχητικό πρόβλημα του εθνικισμού και των εντάσεων μεταξύ κρατών για τα εμβόλια, που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες απευθύνουν προειδοποιητικό μήνυμα κατά του απομονωτισμού, περιγράφοντας την πανδημία ως «ισχυρή και οδυνηρή υπενθύμιση ότι κανένας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

Στην ανοικτή επιστολή τους, που δημοσιεύεται σε διεθνή ΜΜΕ, οι ηγέτες ζητούν μια νέα εποχή αλληλεγγύης ενόψει «της μεγαλύτερης πρόκλησης για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940» και ζητούν μια νέα διεθνή συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που συνομολογήθηκε το 1945 για τη συνεργασία των κρατών για το κοινό καλό.

«Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή που προκάλεσαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πολιτικοί ηγέτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σφυρηλατούσουν ένα πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν σαφείς: να ενώσουν τις χώρες, να απομακρύνουν τον πειρασμό του απομονωτισμού και του εθνικισμού και να αντιμετωπίσουν τις από κοινού τις προκλήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας: δηλαδή, ειρήνη, ευημερία, υγεία και ασφάλεια».

Μια συνθήκη «πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία εντός του διεθνούς συστήματος με τους κανόνες και τις νόρμες του», αναφέρουν στην επιστολή.

Την ιδέα μιας τέτοιας συνθήκης, που θα διασφαλίζει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις για πανδημίες είχε προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη σύνοδο των G20, τον περασμένο Νοέμβριο. «Θα υπάρξουν κι άλλες πανδημίες κι άλλες μεγάλες υγειονομικές κρίσεις. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής υπηρεσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την απειλή», σημειώνουν οι ηγέτες.

Ο βασικός στόχος της συνθήκης αυτής θα είναι να ενισχύσει τις αντοχές της υφηλίου σε μελλοντικές πανδημίες μέσω καλύτερων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, κοινής χρήσης δεδομένων, έρευνας, παραγωγής και διανομής εμβολίων, φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Η συνθήκη θα υπογραμμίζει επίσης ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη είναι αλληλένδετες και πρέπει να οδηγήσουν σε αμοιβαία ανάληψη ευθύνης, διαφάνεια και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας ως ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης θα αντλήσει τα διδάγματα από την πανδημία της Covid-19», υπογραμμίζουν.

Την επιστολή υπογράφουν ο έλληνας Πρωθυπουργός και οι ηγέτες των χωρών Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Νορβηγία, Σερβία, Ουκρανία, Αλβανία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Ρουάντα, Κένυα, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Σενεγάλη, Ινδονησία και Νήσοι Φίτζι, όπως και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...