409
Πύργος με ρολόι στα προάστια της Βηρυτού. Μεγάλη σύγχυση επικρατεί με την ώρα στον Λίβανο από σήμερα | REUTERS/Mohamed Azakir

Λίβανος: Κόντρα για την αλλαγή ώρας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2023, 13:15
Πύργος με ρολόι στα προάστια της Βηρυτού. Μεγάλη σύγχυση επικρατεί με την ώρα στον Λίβανο από σήμερα
|REUTERS/Mohamed Azakir

Λίβανος: Κόντρα για την αλλαγή ώρας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2023, 13:15

Με… δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε την Κυριακή ο Λίβανος, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να διατηρηθεί η χειμερινή ώρα για έναν ακόμη μήνα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η αλλαγή στη θερινή ώρα θα γίνει στον Λίβανο στις 20 Απριλίου, αντί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, όπως συνέβαινε συνήθως.

Αν και δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, θεωρήθηκε από κάποιους ως μια προσπάθεια να κερδίσει τους μουσουλμάνους, επιτρέποντας σε όσους νηστεύουν για το Ραμαζάνι να σταματάνε μία ώρα νωρίτερα τη νηστεία, περίπου στις έξι το απόγευμα, αντί για τις επτά.

Ομως η εκκλησία των μαρονιτών του Λιβάνου, που ασκεί μεγάλη επιρροή στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν θα υπακούσει στην απόφαση του Μικάτι, χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτη» και επισημαίνοντας ότι δεν προηγήθηκε συζήτηση με άλλους παράγοντες της χώρας και δεν ελήφθησαν υπόψη τα διεθνή πρότυπα.

Η εκκλησία ανακοίνωσε ότι η αλλαγή στη θερινή ώρα θα γινόταν τα ξημερώματα της Κυριακής, κάτι που ακολούθησαν και άλλες χριστιανικές οργανώσεις, κόμματα και σχολεία.

Στο μεταξύ τα μουσουλμανικά κόμματα και οι θεσμοί διατηρούν τη χειμερινή ώρα.

Επιχειρήσεις και δημοσιογραφικοί οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του Λιβάνου, το LBCI και MTV, ανακοίνωσαν ότι θα έκαναν τη μετάβαση στη θερινή ώρα την Κυριακή.

Το LBCI ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα προχωρούσε κανονικά στην αλλαγή στη θερινή ώρα γιατί αλλιώς θα δυσκόλευε τη δουλειά των εργαζομένων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, «ο Λίβανος δεν είναι νησί».

Αλλοι προσπάθησαν να προσαρμοστούν: ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, η Middle East Airlines, επεσήμανε ότι τα ρολόγια της θα παραμείνουν στη χειμερινή ώρα, αλλά θα αλλάξει τις ώρες των δρομολογίων της στη θερινή ώρα προκειμένου να συντονιστούν με τα διεθνή προγράμματα.

«Μουσουλμανική ή χριστιανική ώρα;»

Ο Μικάτι, ένας σουνίτης, ανακοίνωσε την απόφασή του για την παράταση της χειμερινής ώρας κατά έναν μήνα έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της βουλής, τον σιίτη Ναμπίχ Μπέρι.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του λιβανέζου πρωθυπουργού εξήγησε ότι η απόφαση είναι «ένα καθαρά διοικητικό θέμα», που έλαβε «μια ειδεχθή δογματική τροπή».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ουάνταχ Σαντέκ σχολίασε στο Twitter ότι λαμβάνονται αποφάσεις «χωρίς καμία σκέψη για τις επιπτώσεις ή τη σύγχυση που προκαλούν».

Εξάλλου κάποιοι χρήστες του Twitter ανήρτησαν μια παλιά συνέντευξη του γνωστού λιβανέζου συνθέτη και μουσικού Ζίαντ Ραμπάνι, που μιλά για τη θερινή ώρα: «Κάθε χρόνο πάτε το ρολόι μία ώρα μπροστά και μας κρατάτε πίσω 10 χρόνια», είχε πει αναφερόμενος στους λιβανέζους πολιτικούς

«Θα πρέπει να προσέχετε και τα χρόνια, όχι μόνο την ώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News