414
Ο Πέδρο Σάντσεθ παρουσιάζει στους δημοσιογράφους το νέο πακέτο μέτρων, την Τρίτη | EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Ισπανία: Ο Σάντσεθ κατήργησε τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:19
Ο Πέδρο Σάντσεθ παρουσιάζει στους δημοσιογράφους το νέο πακέτο μέτρων, την Τρίτη
|EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Ισπανία: Ο Σάντσεθ κατήργησε τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:19

Η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την εκτόξευση των τιμών, στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Στο πακέτο, συνολικού κόστους 10 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται επίσης επίδομα 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες.

Μετά και τις νέες ανακοινώσεις, το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν το 2022 από την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα νέα μέτρα επικεντρώνονται στα διατροφικά προϊόντα, η αύξηση των οποίων μέσα σε έναν χρόνο έφθασε το 15,3% τον Νοέμβριο.

Για τους επόμενους έξι μήνες, «ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης», όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά, πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Ο ΦΠΑ στο μαγειρικό λάδι και στα ζυμαρικά θα μειωθεί από το 10% στο 5%.

Το άλλο μέτρο που εγκρίθηκε από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς αφορά επίδομα 200 ευρώ για τις οικογένειες το ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των διατροφικών προϊόντων».

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων κατά 50% για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και όριo 2% στις αυξήσεις των ενοικίων. Επίσης, οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι» για άλλους έξι μήνες.

Ακόμα, θα παραμείνει μειωμένος ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου για άλλο ένα εξάμηνο, ενώ για ολόκληρο το 2023 απαγορεύεται η διακοπή της παροχής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Επίσης, η επιστροφή 20 σεντ ανά λίτρο καυσίμων, από το οποίο επωφελούνται τώρα οι οδηγοί, θα διατηρηθεί από την 1η Ιανουαρίου στους «τομείς που έχουν πληγεί πιο πολύ» από τον πληθωρισμό, δηλαδή στις μεταφορές, στη γεωργία, στις ναυτιλιακές εταιρείες και στην αλιεία.

Ο ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η βοήθεια που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα στους πολίτες, βοήθησε την Ισπανία να καταγράψει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη φέτος, η οποία είπε θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για 4,4%.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ισπανική κυβέρνηση πολλαπλασίασε τη βοήθεια στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που αυξήθηκε φέτος σε όλη την Ευρώπη.

Αφού έφθασε σε ένα υψηλό 10,8% τον Ιούλιο, το πιο ψηλό επίπεδό του σε 38 χρόνια, ο πληθωρισμός μειώθηκε σταδιακά για να πέσει στο 6,8% τον Νοέμβριο.

Ομως η μείωση αυτή δεν έχει αγγίξει ακόμη τον τομέα των διατροφικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων εξακολουθούν να αυξάνονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...