760
Ο Σωτήρης Τσιόδρας διακρίνεται πίσω από τον Πρωθυπουργό, που βλέπει μια χώρα να συνεχίζει να ζει υπό την αίρεση της επιδημίας και των καθημερινών κρουσμάτων της Covid-19 | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κυβέρνηση σε κόκκινο συναγερμό διαρκείας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 07:30
Ο Σωτήρης Τσιόδρας διακρίνεται πίσω από τον Πρωθυπουργό, που βλέπει μια χώρα να συνεχίζει να ζει υπό την αίρεση της επιδημίας και των καθημερινών κρουσμάτων της Covid-19
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κυβέρνηση σε κόκκινο συναγερμό διαρκείας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 07:30

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα». Αυτό είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, απευθυνόμενος κυρίως προς τον Σωτήρη Τσιόδρα και, ευρύτερα, τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Το μήνυμα ήταν σαφές: εφόσον οι επιστήμονες κρίνουν ότι επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν, η πολιτική ηγεσία θα πορευτεί με βάση τις εισηγήσεις τους.

Η τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο βασικές εστίες προβληματισμού. Εν αρχή είναι τα σύνορα: η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι «στο κόκκινο», με κρούσματα ειδικά από την πρώτη να συνεχίζουν να εμφανίζονται στα «εισαγόμενα κρούσματα» της ημερήσιας αποτύπωσης. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει, ιδίως από τη στιγμή που για την είσοδο στη χώρα μας ισχύει το υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού, το οποίο πρέπει να είναι αρνητικό και να έχει διενεργηθεί έως και τρεις μέρες πριν την άφιξη. Βεβαίως, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ τεστάρουν αρκετούς επισκέπτες που έχουν κάνει τεστ τρεις μέρες πριν, καθώς μπορεί ο ιός ενδιάμεσα να έχει εκδηλωθεί. Το αν και γιατί υπήρξε σπουδή να ανοίξουν τα σύνορα με τους βαλκάνιους γείτονες θα το δούμε όταν γίνει ο απολογισμός και μπει στο ζύγι ο τουρισμός και τα κρούσματα.

Από εκεί και πέρα, αυτονόητος είναι ο προβληματισμός για τις εικόνες στα Μέσα Μεταφοράς, αλλά και στα κατά τόπους πάρτι που γίνονται.

Ειδικά για τα Μέσα Μεταφοράς έχει ζητηθεί να μην μειωθεί η συχνότητα των δρομολογίων τον Αύγουστο, παρά τις θερινές άδειες των εργαζομένων, ενώ θα συστηματοποιηθούν έτι περαιτέρω και οι έλεγχοι, τόσο για τις μάσκες όσο και για τον συνωστισμό. Βέβαια εδώ υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα, πώς απαιτείς από τους πολίτες ατομική ευθύνη υπό την απειλή προστίμου, όταν εσύ ως κράτος δεν τους παρέχεις επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δρομολόγια είναι αραιά —αυτό θα πρέπει να το δει κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός με τα αρμόδια υπουργεία.

Όσο για τα πάρτι και ειδικά τις σκηνές που εκδηλώνονται στις παραλίες, εντός της σύσκεψης εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από τους συμμετέχοντες, αλλά δεν υπάρχει ακόμα απόφαση απαγόρευσής τους. Βεβαίως, αν τις επόμενες μέρες κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει, εφόσον το εισηγηθούν συντεταγμένα οι λοιμωξιολόγοι. Η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο, αν και δηλώθηκε ως προγραμματισμένη από καιρό, επιβεβαιώνει την ανησυχία για το πώς μπορεί να υπάρξουν περιστατικά υπερμετάδοσης, με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και στο τουριστικό προϊόν.

Ευρύτερα, η κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη από την άνοδο των ημερήσιων κρουσμάτων. Βεβαίως, στο Μαξίμου δεν πανικοβάλλονται, καθώς, μπορεί ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων να αυξάνεται, αλλά ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παραμένει σταθερός περίπου στο 0,4, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, η ιχνηλάτηση συνεχίζει να γίνεται επαρκώς, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων, ειδικά στις ΜΕΘ, βαίνει μειούμενος. Με άλλα λόγια, παρά την ήπια διασπορά εντός της κοινότητας και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κατάσταση παραμένει σχετικά ελεγχόμενη.

Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι τα δύσκολα δεν σταματούν, με δεδομένο ότι ένα δεύτερο lockdown αποκλείεται και η κυβέρνηση προσανατολίζεται, όποτε είναι απαραίτητο, σε λύσεις τοπικού χαρακτήρα. Άλλωστε, είναι σαφές ότι με τον κορονοϊό θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα, μέχρι την οργανωμένη κυκλοφορία του εμβολίου. Βεβαίως, ένας πρώτος σχεδιασμός γίνεται σε διάφορους τομείς, όπως τα σχολεία, τα οποία ανοίγουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Το πώς θα ανοίξουν, όμως, με όλα τα παιδιά στις αίθουσες ή με συνέχιση του εκ περιτροπής προγράμματος και, ίσως, με μάσκες, μένει να φανεί και να συζητηθεί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Και μπορεί η υγειονομική κατάσταση να μην ξεφεύγει ακόμα, παρά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, το μεγάλο πρόβλημα, όμως, παραμένει η οικονομία. Στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ο τουρισμός δεν «τραβά», με τις εκτιμήσεις για ένα 25% της περυσινής δραστηριότητας να φαντάζουν αισιόδοξα και, βεβαίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους. Ήδη, η εικόνα στο πρώτο εξάμηνο είναι αποκαρδιωτική, έστω και αν κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι η κατάσταση διαμορφώνεται ελαφρώς καλύτερα εν σχέσει με τις προβλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου. Κρίσιμο θα είναι και το στοίχημα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πασχίζουν να βρουν ρευστότητα, με το κράτος να προσπαθεί να δώσει ανάσες, πότε μέσω ένεσης ρευστότητας και πότε μέσω μετάθεσης φορολογικών υποχρεώσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, από το βήμα της ΔΕΘ θέλει να προβεί και σε ανακοινώσεις που θα λειτουργήσουν ως «θετικό σοκ», προκειμένου το αναπτυξιακό rebound που αναμένεται να μην μείνει στα χαρτιά.

Μέχρι τότε, βεβαίως, η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή. Ο δεύτερος «πρωινός καφές», δε, του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια κ.ο.κ. επανήλθε τρεις φορές την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Ποιος, άλλωστε, μπορεί να κάνει ξέγνοιαστες διακοπές φέτος;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...