279
Ο Ρούντι Τζουλιάνι σε ομιλία του στο (εικονικό) συνέδριο των Ρεπουμπλικανών | Republican National Convention/Handout via REUTERS

Κυρώσεις σε «εν ενεργεία ρώσο πράκτορα» σύμμαχο του Τζουλιάνι

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 11:02
Ο Ρούντι Τζουλιάνι σε ομιλία του στο (εικονικό) συνέδριο των Ρεπουμπλικανών
|Republican National Convention/Handout via REUTERS

Κυρώσεις σε «εν ενεργεία ρώσο πράκτορα» σύμμαχο του Τζουλιάνι

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 11:02

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις κατά φιλορώσου ουκρανού βουλευτή, ο οποίος είχε καταγγείλει ύποπτες συναλλαγές του Τζο Μπάιντεν με Ουκρανούς.

Ο Αντριι Ντέρκας είναι γνωστό ότι συνομίλησε με τον Ρούντι Τζουλιάνι, στενό φίλο και δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, για την υπόθεση του Μπάιντεν.

Βάσει της απόφασης, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ντέρκας στις ΗΠΑ και απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους.

Πρόκειται για άνθρωπο που το αμερικανικό υπουργείο περιγράφει ως «εν ενεργεία ρώσο πράκτορα» εδώ και πάνω από 10 χρόνια, ο οποίος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Επιπλέον, το υπουργείο του καταλογίζει συμμετοχή στην προσπάθεια να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Τζουλιάνι είχε προσπαθήσει να αναζητήσει πληροφορίες για τις συναλλαγές του Μπάιντεν, όσο αυτός ήταν αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντέρκας ήταν ένα από τα πρόσωπα που προσέγγισε.

Το υπουργείο αναφέρει ότι τουλάχιστον από τα τέλη του 2019 ως και τα μέσα του 2020, ο Ντέρκας επιχείρησε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2020, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν σε έρευνες κατά αξιωματούχων στις ΗΠΑ και την Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων ο Ντέρκας έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν και του τότε προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες είναι αποδείξεις ενοχής και για τους δύο άνδρες.

Παρά το ότι δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του Τζουλιάνι, ο Ντέρκας δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις αποκαλύψεις, αναφέρουν οι Financial Times. Δηλώνει μάλιστα έτοιμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Πέρα από τον Ντέρκας το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις και σε τρεις ρώσους πολίτες που είναι στελέχη της Internet Research Agency, του περιβόητου «εργοστασίου των τρολ», το οποίο είναι το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...