614
Αμερικανοί στρατιώτες σε περιπολία | Shutterstock

Ξανά κοινές περίπολοι Αμερικανών και Κούρδων στη Συρία, παρά τις απειλές Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 13:33
Αμερικανοί στρατιώτες σε περιπολία
|Shutterstock

Ξανά κοινές περίπολοι Αμερικανών και Κούρδων στη Συρία, παρά τις απειλές Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 13:33

Tο Πεντάγωνο ετοιμάζεται να επαναφέρει τις επίγειες επιχειρήσεις του μαζί με τους κούρδους εταίρους των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία.

Η κίνηση αυτή φέρει το ρίσκο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, η οποία κατηγορεί τους Κούρδους για τη θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον προηγούμενο μήνα και έχει απειλήσει με επίγεια επίθεση σε αντίποινα.

Οι διοικητές των ΗΠΑ σταμάτησαν τις κοινές περιπολίες όταν η Τουρκία εξαπέλυσε επιθέσεις με drones και πυροβολικό κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες μαζί με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, περίπου 900 άτομα, συνεχίζουν να μάχονται για την εξάλειψη των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Οι δυο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει μόνο περιορισμένες κοινές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, για να διεξάγουν περιπολίες ασφαλείας και να μεταφέρουν προμήθειες μεταξύ βάσεων, όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Washington Post.

Οποιαδήποτε επίγεια επιχείρηση της Τουρκίας θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των δυνάμεων του SDF αλλά και των αμερικανών στρατιωτικών, σημείωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Παράλληλα, ο Φαράντ Σάμι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είπε ότι έχουν πληροφορίες για επικείμενη περιορισμένης έκτασης τουρκική εισβολή στη Συρία. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε μέχρι τέλους», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι ο μόνος του στόχος είναι να μαζέψει τις ψήφους των εθνικιστών ψηφοφόρων ενόψει των τουρκικών εκλογών. «Αν προχωρήσει στην εισβολή, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους και το ISIS θα επαναδραστηριοποιηθεί», τόνισε ο Σάμι.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε την ισχυρή αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων στην βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal για το εάν η Ουάσινγκτον έχει να στείλει κάποιο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν και τις προθέσεις του να εισβάλει στη Συρία ενάντια στους κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με τη Συρία. Στην άλλη πλευρά του φράκτη, η συριακή πόλη Γιαραμπλούς | REUTERS/Umit Bektas

Ο αμερικανός εκπρόσωπος τόνισε ότι οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής δράσης θα έθετε σε κίνδυνο την πολύ δύσκολη πρόοδο που κατάφερε να επιτύχει ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του ISIS.

«Tο μήνυμά μας για αυτό ήταν συνεπές, είναι συνεπές από τότε που προέκυψε η ανησυχία μας για αυτό (το θέμα). Συνεχίσαμε να ξεκαθαρίζουμε –τόσο δημόσια αλλά και ιδιωτικά– ότι είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής που θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στη Συρία και κυρίως θα έθετε σε κίνδυνο την σκληρά κερδισμένη πρόοδο του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του ISIS».

Παράλληλα, έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ότι μια πιθανή συνέχιση των εχθροπραξιών θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των κοινοτήτων στη Συρία όσο και του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στην περιοχή. «Ολα τα μέρη πιστεύουμε, πρέπει να αποκλιμακώσουν άμεσα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με συνέπεια τις τελευταίες ημέρες. Η κλιμάκωση στη Συρία και κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων θα ήταν επικίνδυνη. Θα ήταν απειλή για την ασφάλεια των αμάχων και ενδεχομένως ακόμη και του προσωπικού των ΗΠΑ, όπως είδαμε με πρόσφατες επιθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν επικοινωνήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τις ανησυχίες τους για την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών.

«Παραμένουμε ανήσυχοι από την κλιμάκωση της δράσης στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών, ορισμένες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Εχουμε επικοινωνήσει με συνέπεια στην Τουρκία και στους ντόπιους σύριους εταίρους μας τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στους στόχους μας και στους αμάχους που βρίσκονται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Και έτσι το μεταφέρουμε πολύ ξεκάθαρα τις τελευταίες μέρες», σημείωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News