737
Καπνός υψώνεται μετά από τις εκρήξεις που ακούστηκαν από την κατεύθυνση μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης κοντά στη Νοβοφιοντόροφκα της Κριμαίας στις 9 Αυγούστου 2022 | via REUTERS

Κριμαία: Μεγάλες οι ζημιές από τις εκρήξεις στη ρωσική αεροπορική βάση

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 21:36
Καπνός υψώνεται μετά από τις εκρήξεις που ακούστηκαν από την κατεύθυνση μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης κοντά στη Νοβοφιοντόροφκα της Κριμαίας στις 9 Αυγούστου 2022
|via REUTERS

Κριμαία: Μεγάλες οι ζημιές από τις εκρήξεις στη ρωσική αεροπορική βάση

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 21:36

Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στην αεροπορική βάση Σάκι στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από το 2014, οι τοπικές Αρχές κήρυξαν την ευρύτερη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο διορισθείς από την Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 252 κάτοικοι της γειτονικής πόλης Νοβοφιοντόροφκα θα μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, από τις εκρήξεις έχουν υποστεί ζημιές περισσότερες από 60 πολυκατοικίες και 20 εμπορικά καταστήματα. Ο ίδιος υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές αποζημιώσεις 10.000 – 100.000 ρουβλίων (158 και 1580 ευρώ αντίστοιχα).

«Κύριος στόχος είναι η ταχύτερη δυνατόν αποκατάσταση των υποδομών, των πολυκατοικιών και των ιδιωτικών κατοικιών στην κατοικημένη περιοχή. Οι βασικές εργασίες που θα δώσουν την δυνατότητα στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν εντός δέκα ημερών», δήλωσε ο Αξιόνοφ, προσθέτοντας ότι η παροχή φυσικού αερίου σε δύο πόλεις έχει διακοπεί προσωρινά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες από τις εκρήξεις και 14 τραυματίσθηκαν.

Ο Αξιόνοφ προσέθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για τα αίτια των εκρήξεων.

 

Αξιωματούχοι στην Μόσχα δήλωσαν ότι για τις εκρήξεις ευθύνεται η παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ωστόσο παρατηρητές θεωρούν ότι η τολμηρή επίθεση που έλαβε χώρα σε πολύ μακρινή απόσταση από την γραμμή του μετώπου και προκάλεσε ισχυρές εκρήξεις, έγινε από Ουκρανούς. Αν κάτι τέτοιο ισχύει αυτή θα ήταν η πρώτη στρατιωτική επίθεση κατά στόχων στην Κριμαία από την ουκρανική πλευρά.

 

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται ότι υπήρξε «πυροδότηση αρκετών πυρομαχικών αεροσκαφών» στον χώρο του αεροδρομίου, όπως και ότι δεν υπήρξε «καμία επίπτωση της πυρκαγιάς στον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στο αεροδρόμιο» και καμία ζημιά σε αεροσκάφη.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας σχολίασε την Τρίτη την πυρκαγιά στον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Σάκι στην Κριμαία, μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας Αννα Μαλιάρ. «Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια της ανάφλεξης, ωστόσο για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει τους κανόνες πυρασφάλειας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που δεν επιτρέπεται», έγραψε η Μαλιάρ σε ανάρτησή της στο Telegram.

Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε ότι το γεγονός της πυρκαγιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη χώρα-τρομοκράτη, όπως χαρακτηρίζεται η Ρωσία από το Κίεβο, στον πόλεμο της ενημέρωσης. «Δεν αποκλείουμε οι κατακτητές να βρουν “τυχαία” κάποια χαρακτηριστικά “σύμβολα”, “καρτ βιζίτ” ή ακόμη και “DNA”», σημείωσε η Μαλιάρ, συμβουλεύοντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμων Πάβελ Λαϊκιτσούκ ισχυρίσθηκε ότι στο αεροδρόμιο Σάκι εξερράγησαν μεγάλης ισχύος πυρομαχικά, όπως πύραυλοι «Ισκαντέρ» και «Κινζάλ» και πως θεωρητικά το Κίεβο έχει όπλα που μπορούν να φθάσουν μέχρι την πόλη Σάκι.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον ουκρανικό στρατό, ότι το πλήγμα στην στρατιωτική αεροπορική βάση κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του το βράδυ της Τρίτης δεν αναφέρθηκε στις εκρήξεις, αλλά έκανε πολλές αναφορές στην σημασία της απελευθέρωσης της Κριμαίας από την ρωσική κατοχή.

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία – με την απελευθέρωσή της», είπε ο ουκρανός ηγέτης.

Γέφυρα στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας βομβάρδισαν οι Ουκρανοί

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι βομβάρδισε μια γέφυρα στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, καθιστώντας τη γέφυρα αυτή αδιάβατη, έπειτα από βομβαρδισμούς που στόχευσαν έναν άλλο μεγάλο άξονα υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τη Νότια Διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αυτό το πλήγμα είχε στόχο μια γέφυρα κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό Χάχοβκα και την «αχρήστευσε». «Ο βομβαρδισμός ήταν ακριβής και αποτελεσματικός», τόνισε.

Στις 8 Αυγούστου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε μια άλλη γέφυρα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, την Αντονίφσκι, στρατηγικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων.

Στα προάστια της κατεχόμενης πόλης Χερσώνα, αυτή η γέφυρα πάνω από τον Δνείπερο είχε ήδη στοχοποιηθεί και καταστραφεί μερικώς στις 27 Ιουλίου, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να εγκαταστήσει κινητές γέφυρες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το μέτωπο του πολέμου. Ζωτικής σημασίας για την ουκρανική γεωργία, η περιοχή είναι επίσης στρατηγικής σημασίας γιατί συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι διεξάγουν μια αργή αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας εδώ και αρκετές εβδομάδες, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, κατέστησε δυνατή την ανακατάληψη δεκάδων χωριών από τον ρωσικό στρατό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News