842
Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι, πλέον, πρύτανης της νομικής και διπλωματικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης | Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images

Τζέιμς Σταυρίδης/ Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κλίντον;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 12:14
Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι, πλέον, πρύτανης της νομικής και διπλωματικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης
|Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images

Τζέιμς Σταυρίδης/ Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κλίντον;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 12:14

Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ οι εξελίξεις… καλά κρατούν. Ο μέχρι πρότινος αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, Μπέρνι Σάντερς, δήλωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητά της, σε κοινή τους εμφάνιση στο Χάμσαϊρ. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αργότερα, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ σκέφτεται να επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της τον Τζέιμς Σταυρίδη, εν αποστρατεία ναύαρχο και πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ελληνοαμερικανό με ρίζες από τη Σμύρνη. Επιλογή που δεν εκπλήσσει, καθώς η Κλίντον δείχνει να προτιμά στο πλευρό της κάποιον με στρατιωτική εμπειρία για τη θέση του αντιπροέδρου.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι πρύτανης της νομικής και διπλωματικής σχολής Φλέτσερ στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης και «ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων της γενιάς του», όπως δήλωσε η πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μισέλ Φλούρνοϊ, στο Reuters. Ωστόσο ούτε το γραφείο της Κλίντον ούτε ο Σταυρίδης έχουν δηλώσει κάτι σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα. Τα… αισθήματα δείχνουν αμοιβαία, καθώς Κλίντον και Σταυρίδης συνεργάστηκαν στενά, όταν κατείχαν τις θέσεις διοικητή του ΝΑΤΟ και υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2013, σε επίσημο γεύμα, ο Σταυρίδης είχε δηλώσει για την Κλίντον πως «κάνει τη δουλειά ως και 200 ατόμων με την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την απέραντη επιμονή της». Πέρα από την αμοιβαία εκτίμηση, διαφαίνεται και συγγένεια στις απόψεις περί διεθνούς διπλωματίας – το δυνατό χαρτί του Σταυρίδη. Σε ομιλία του στο TED 2012, σε μια σειρά από διαλέξεις που ήταν αφιερωμένες στην παγκόσμια ασφάλεια, είχε τονίσει πως η θέση του περί διπλωματίας συνοψίζεται στο «αντί να χτίζουμε τοίχους, να οικοδομήσουμε γέφυρες». Δήλωση που θυμίζει σε πολλά τη ρητορική της Κλίντον σε προεκλογικές ομιλίες της.

Δείτε εδώ την ομιλία του με ελληνικούς υπότιτλους.

Ο Σταυρίδης γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ το 1955 και πέρασε τρία χρόνια στην Αθήνα, καθώς ο πατέρας του, Γιώργος Σταυρίδης, υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία ως ναυτικός ακόλουθος, από το 1962 ως το 1965. Αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1976 ενώ το 1984 αναδείχθηκε διδάκτορας της σχολής Φλέτσερ στις Διεθνείς Σχέσεις. Διετέλεσε ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και είχε το γενικό πρόσταγμα στις επιχειρήσεις της συμμαχίας στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία αλλά και στα μέτωπα των Βαλκανίων. Με τη γυναίκα του, Λόρα Χολ, έχουν αποκτήσει δύο κόρες και, όπως έχει τονίσει ο ίδιος συχνά στο παρελθόν, θεωρεί πως ανήκει σε «ελληνοαμερικανική οικογένεια».

Σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2008 υπό τον τίτλο «Destroyer Captain: Lessons of a First Command», έγραψε ότι «στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός, στιβαρός έλληνας δάσκαλος, ονόματι Δημήτριος Σταυρίδης, εκτοπίστηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης (πογκρόμ) σε βάρος των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατάφερε να ξεφύγει με ένα μικρό σκάφος, περνώντας το Αιγαίο για την Αθήνα και από εκεί στη Νήσο Εlλις. Ο αδελφός του δεν ήταν τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους».

Αναφερόμενος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Τουρκίας, στην οποία συμμετείχε, έκανε λόγο για μια «απίστευτη ιστορική ειρωνεία», γράφοντας για τον παππού του: «Ο εγγονός του, που μιλά ελάχιστα ελληνικά, επέστρεφε διοικώντας ένα αντιτορπιλικό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια πόλη -τη Σμύρνη, που σήμερα αποκαλείται Ιζμίρ- από την οποία έφυγε με ένα σκάφος προσφύγων πριν από τόσα χρόνια».

Από το επιτελείο της Κλίντον αρνήθηκαν οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο, ενώ την ίδια στάση τήρησε και ο Σταυρίδης (REUTERS/Yuri Gripas)
Τα δύο «τρωτά» σημεία του Σταυρίδη

Σε δύο σημεία της πορείας του Σταυρίδη, σύμφωνα με τους Times, μπορούν να σταθούν οι αντίπαλοι της Χίλτον. Καθώς ήταν ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος της κυβέρνησης Μπους, με υπουργό Αμυνας τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τα πρώτα χρόνια αμερικανικής κατοχής του Ιράκ, η τότε θέση του μπορεί να γίνει αφορμή για έντονη κριτική από τον υποψήφιο με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Ντόλαντ Τραμπ, που ήδη έχει κατηγορήσει την Κλίντον πως, ως γερουσιαστής, είχε ταχθεί υπέρ της εισβολής στο Ιράκ, με γιγάντιο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ.

Ενα ακόμα στοιχείο πιθανής κριτικής βρίσκεται σε έκθεση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ το 2012, σύμφωνα με την οποία ο Σταυρίδης έλαβε έγκριση για να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο των ενόπλων δυνάμεων για ανεπίσημη επίσκεψη, χωρίς να υποβάλλει τα προβλεπόμενα παραστατικά εξόδων. Ωστόσο οι Αρχές τότε τον απάλλαξαν από τις κατηγορίες.

Η επιλογή ως υποψήφιου αντιπροέδρου αναμένεται να δώσει ειδικό βάρος στην υποψηφιότητα της Κλίντον. Από το αντίπαλο δέος, το στρατόπεδο του Τραμπ, εξετάζεται η υποψηφιότητα ενός ακόμα στρατιωτικού, του αντιστράτηγου Μάικλ Φιν, πρώην διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA), που ο ίδιος έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει «πατριώτη». Δημοκρατικός και σκληρός επικριτής της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα, θα ήταν μια ασυνήθιστη επιλογή για τον Τραμπ, που παράλληλα εξετάζει τις υποψηφιότητες του πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νουτ Γκίνγκριτς, του νυν κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι και του νυν κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, όλοι τους Ρεπουμπλικανοί.

Για την Κλίντον, άλλες πιθανές επιλογές για τη θέση του αντιπροέδρου είναι οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Ουόρεν (Μασαχουσέτη) και Τιμ Κέιν (Βιρτζίνια), όμως ο Σταυρίδης φαίνεται πως έχει ήδη σημειώσει αξιόλογο προβάδισμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...