900
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τον εκλογικό νόμο | InTime News

Το δύσκολο 200άρι της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 09:59
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τον εκλογικό νόμο
|InTime News

Το δύσκολο 200άρι της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 09:59

Αποχαιρέτα τους «200» ή ο καιρός οδηγός; Για το Μέγαρο Μαξίμου η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Τρίτη, είχε τυπικό χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της συμπολίτευσης κι εκείνους της Ενωσης Κεντρώων, σημαίνει κάτι αλλά δεν σημαίνει τα πάντα. Μπορεί οι βουλευτές του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ (κάθε κόμμα για διαφορετικό αποχρώντα λόγο) να μην απάντησαν θετικά στο κάλεσμα, ωστόσο το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξακολουθεί να ποντάρει στον χρόνο. Κοινώς: «παίζει» με τις ημέρες και τις αλλαγές πολιτικής διάθεσης.

Ο στόχος των 200 βουλευτών παραμένει ενεργός για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κύκλοι της κυβέρνησης έλεγαν την Τρίτη πως,  «όποιος θέλει να έρθει, ας έρθει, το πρόβλημα δεν θα είναι δικό μας». Το μήνυμα πήγαινε προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εννοώντας πως αμφότερα τα κόμματα θα έχουν πρόβλημα αν προκηρυχθούν εκλογές.

Βέβαια, η πολυπόθητη συναίνεση ή, τέλος πάντων, η απουσία πολεμικής «σπαταλήθηκαν» γρήγορα από τις δηλώσεις και κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την Τετάρτη τροπολογία για τον εκλογικό νόμο με βασικά σημεία την κατάτμηση της Β΄Περιφέρειας Αθηνών σε τρεις χωριστές εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Την τροπολογία υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ακολουθούν κατά σειρά, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός της προς την επίμαχη πρόταση, τονίζοντας ότι αυτή «όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μίας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα τη Χρυσή Αυγή». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα The caller, κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στον διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast track» υπογράμμισε.

Την απόφασή της να καταψηφίσει την πρόταση του Πρωθυπουργού για απλή αναλογική αλλά και του προέδρου της ΝΔ, που επέμενε στη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών, είχε διασαφηνίσει η κυρία Γεννηματά με ανακοίνωσή της την Τρίτη, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει αποσπασματικές ρυθμίσεις και «τυχοδιωκτικές επιλογές». Αμέσως οι τόνοι ανέβηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει στην αντεπίθεση.

Η Κουμουνδούρου έσπευσε να δώσει τον τόνο, κάνοντας λόγο για «στροφή 180 μοιρών». Στη συνέχεια, κάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη να τοποθετηθεί και να πάρει θέση για το «αν θα συνταχτεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη ή θα στηρίξει το πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική».

Παράλληλα, κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν ότι η κυρία Γεννηματά προσπαθεί να απεμπλακεί από την στρατηγική ότι δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο.

Η σθεναρή αντίσταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ανθεκτικότητα, μέχρι τώρα, του Ποταμιού σε διαρροές βουλευτών, που ήλπιζε η κυβέρνηση ότι θα έχει το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, διαμορφώνουν ένα δυσάρεστο τοπίο για την κυβέρνηση, που βλέπει ότι ακόμη και ο ελιγμός για πιθανή μείωση του ορίου 3%, αλλά και το σενάριο για κάποιο μπόνους στο πρώτο κόμμα σε περίπτωση κατάκτησης ποσοστού άνω του 42%, δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορεί να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προς τη δημιουργία ενός στέρεου σχήματος στην κεντροαριστερά, έχει προβληματίσει κυβερνητικά στελέχη, που βλέπουν ότι το μπρα ντε φερ για τον εκλογικό νόμο λειτούργησε τελικά αντίθετα απ’ ό,τι περίμεναν: αντί να σύρουν τα κόμματα της κεντροαριστεράς προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι από τον συντηρητικό πόλο του πολιτικού σκηνικού, ή να αναγκάσουν κάποιες από αυτές τις δυνάμεις να εμφανιστούν ταυτισμένες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαπιστώνουν ότι διαμορφώνονται νέες ισορροπίες που οδηγούν στην αυτονόμηση του ενδιάμεσου χώρου και στη διεκδίκηση από μέρους του ενός αυτοτελούς ρόλου.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του βουλευρή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας μάς καλεί να συνταχθούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και να ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο! Δηλαδή με τον Φάρατζ της Ελλάδας, τον κ. Καμμένο (συμμετέχουν στην ίδια πολιτική ομάδα στην Ευρώπη), τους νεοναζιστές και τον κ. Νικολόπουλο που δήλωσε ότι το Μνημόνιο “δολοφόνησε” τον μακαριστό Χριστόδουλο! Τις παραπάνω “προοδευτικές δυνάμεις” τις χαρίζουμε στον κ. Τσίπρα!!! Είμαστε σταθερά απέναντι στην ακυβερνησία που προτείνει ο κ. Τσίπρας και στην διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που υπερασπίζεται ο κ. Μητσοτάκης! Συναίνεση στο αυτονόητο, αναλογικότερο σύστημα (μείωση μπόνους – κατάτμηση μεγάλων περιφερειών) χωρίς να προκαλείται ακυβερνησία».

Ο Κουρουμπλής και τα σενάρια

Οσο για το περιβόητο πλαφόν του 3%, τα σενάρια τις τελευταίες ημέρες έδιναν και έπαιρναν. Κάποια από αυτά συνομολογούσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα έλεγε «όχι» στη μείωση του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έσπευσε να κλείσει ερμητικά την πόρτα σε αυτά τα σενάρια. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αναζητήσει τρεις –τουλάχιστον- μεμονωμένους βουλευτές που θα δεχθούν να απομακρυνθούν από την κομματική γραμμή και να ψηφίσουν. Κάπως έτσι, η τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Στάθη Παναγούλη, ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο (τον χαρακτήρισε «ερμαφρόδιτο»), έχει τη σημασία της. Επειδή ακριβώς τα… κουκιά είναι μετρημένα, μια «κάθετη» άρνηση μειώνει ακόμη περισσότερο τους πιθανούς «πρόθυμους».

Αστάθμητος παράγοντας είναι ο Νίκος Νικολόπουλος που έχει ζητήσει να μειωθεί το όριο του 3% ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορεί να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...