470
Ο χρυσός σκελετός των γυαλιών είναι διακοσμημένος με διαμάντια | Sotheby's

Σπάνια γυαλιά με φακούς από διαμάντια και σμαράγδια σε δημοπρασία

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 17:57
Ο χρυσός σκελετός των γυαλιών είναι διακοσμημένος με διαμάντια
|Sotheby's

Σπάνια γυαλιά με φακούς από διαμάντια και σμαράγδια σε δημοπρασία

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 17:57

Δύο από τα πιο σπάνια γυαλιά οράσεως που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο θα βγουν σε δημοπρασία στο Λονδίνο αργότερα αυτό τον μήνα από τον οίκο Sotheby’s και η τιμή τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,5 – 2,5 εκατ. λίρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Και πριν από τη δημοπρασία, τα γυαλιά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ και στο Λονδίνο.

Στη θέση των φακών το ένα ζευγάρι φέρει λαμπρά σμαράγδια σε σχήμα δακρύων, και το άλλο εκπληκτικής καθαρότητας διαμάντια, τα οποία σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών είχαν τοποθετηθεί στους σκελετούς περί το 1890 μετά το τέλος της δυναστείας των Μουγκάλ (Μογκόλων) στην Ινδία.

«Αυτά τα τρομερά σπάνια αντικείμενα συνδέονται με άπειρες μορφές τελειότητας, από την μαεστρία του τεχνίτη της κοπής και την ιδιοφυή χειροποίητη τέχνη μέχρι την έμπνευση αυτού που φαντάστηκε γυαλιά οράσεως, που όμοιά τους δεν είχαν υπάρξει ποτέ πριν», δήλωσε ο Εντουαρντ Γκιμπς επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Πριν από τη δημοπρασία, τα γυαλιά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ και στο Λονδίνο.

Δεν είναι γνωστό ποιος τα παράγγειλε. Πιθανολογείται ωστόσο ότι ανήκαν σε μέλος της δυναστείας των Μουγκάλ, που κυριάρχησε στην ινδική υποήπειρο τον 16ο και 17ο αιώνα και άφησε εποχή για τα πλούσια καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά επιτεύγματά της.

«Η ποιότητα και η καθαρότητα των πολύτιμων λίθων είναι εκπληκτική, πέτρες αυτού του μεγέθους άλλωστε ανήκαν χωρίς αμφιβολία σε θησαυροφυλάκιο αυτοκράτορα», πρόσθεσε ο Γκιμπς.

Οι δύο διαμαντένιοι φακοί κόπηκαν από την ίδια πολύτιμη πέτρα, που πιστεύεται ότι προήλθε από τα αδαμαντορυχεία της Γκολκόντα στη νότια Ινδία. Και οι πράσινοι φακοί σε σχήμα δακρύων κόπηκαν επίσης από μόνο έναν πολύτιμο λίθο, ένα σμαράγδι Κολομβίας.

Το Ταζ Μαχάλ είναι το πιο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα της εποχής των Μουγκάλ που δεν διακρίθηκαν για τις διοικητικές τους ικανότητες αλλά για τα επιτεύγματά τους στις καλές τέχνες (Wikimedia Commons)

«Ενώ οι κοινοί φακοί χρησιμοποιούνται για να βελτιώνουν την όραση, αυτοί οι πολύτιμοι φακοί βοηθούσαν στην ψυχική ανάταση, τα διαμάντια φώτιζαν, ενώ τα σμαράγδια, πίστευαν οι άνθρωποι, ότι είχαν μαγικές ιδιότητες που θεράπευαν και προστάτευαν από το κακό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Sotheby’s.

Σύμφωνα με τον λονδρέζικο οίκο δημοπρασιών, ιστορικά η «πιο διάσημη αναφορά» υπάρχει στη «Φυσική Ιστορία» ((Naturalis Historia) του Πλίνιου του πρεσβύτερου, όπως ήταν περισσότερο γνωστός ο Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος. Ο Ρωμαίος φυσιοδίφης και φιλόσοφος αναφέρει στην εγκυκλοπαίδειά του, που είχε αφήσει εντολή να κυκλοφορήσει μετά τον θάνατό του, ότι ο Νέρων παρακολουθούσε αγώνες μονομάχων μέσα από την επιφάνεια ενός πράσινου πολύτιμου λίθου.

Ο Σενέκας, δάσκαλος του Νέρωνα, ήταν ειδικός στη διάθλαση του φωτός, στους καθρέπτες και την οπτική, τα «γυαλιά» του Νέρωνα, λοιπόν, ήταν τα πρώτα που έχουν αναφερθεί ποτέ σε ιστορικό κείμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...