623
|

Γράμμα στη Μέρκελ

Avatar Κώστας Αργυρός 8 Ιανουαρίου 2014, 00:22

Γράμμα στη Μέρκελ

Avatar Κώστας Αργυρός 8 Ιανουαρίου 2014, 00:22

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ
Εκνευρισμό και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η επιστολή, που έφτασε στην καγκελαρία την Τρίτη το πρωί με κούριερ και ένδειξη «πληρωτέα από τον παραλήπτη» και η οποία εικάζεται ότι έχει σταλεί από απελπισμένο οπαδό του μνημονίου από χώρα του Νότου, πιθανότατα από υπουργό ή δημοσιογράφο-διαμορφωτή της κοινής γνώμης. Από την ταραχή του ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος την ξέχασε στον πάγκο του αγαπημένου Έλληνα εστιάτορα της γερμανίδας καγκελαρίου, όταν πήγε να της αγοράσει σε πακέτο τα αγαπημένα της κεφτεδάκια, καθώς η ίδια παραμένει κλινήρης έπειτα από υπόδειξη των γιατρών. Ύστερα από αυτό, ήταν φυσικό η επιστολή να διαρρεύσει και στον Τύπο. Την παραθέτουμε αυτούσια, χωρίς σχολιασμό:

“Αγαπητή Ανγκέλα

Είμαι από τον Νότο αλλά υπήρξα ανέκαθεν ένας πιστός σου θαυμαστής. Το όνομά μου δεν έχει σημασία. Αλλά σε βεβαιώνω ότι πίστεψα στα λόγια σου και προσπαθώ να ζω ενάρετα και μνημονιακά. Η μοίρα το 'φερε έτσι, ώστε οι ευχές μου για το 2014 να πρέπει να ακολουθήσουν εκείνες για την ταχεία σου ανάρρωση. Έμαθα τα του γλιστρήματός σου στις Άλπεις. Ελπίζω να γίνεις γρήγορα καλά και να μπορούμε να σε καμαρώνουμε να μας κάνεις ξανά κήρυγμα για την ηθικότητα της εγκράτειας και της αποταμίευσης. Ξέρω ότι δεν κάθεσαι ευχάριστα ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ακούσεις τη συμβουλή των γιατρών. Άλλωστε, εκτός από ταχύτερη ανάρρωση, η οριζοντίωση ίσως να σου δώσει τον χρόνο να σκεφτείς και κάποια πράγματα σε σχέση με το μέλλον (μας). Δεν ξέρω πόσο πιστεύεις στα «σημάδια της μοίρας» αλλά ίσως το κάταγμα, που σου έτυχε να είναι μια προειδοποίηση ότι ακολουθείς λάθος μονοπάτι.

Θυμήσου μόνο πόσο άλλαξε η Ευρώπη μέσα σε μερικά χρόνια εξαιτίας και της δικής σου εμμονής, να θέλεις να το παίζεις δασκάλα σε όλους. Εγώ σε αναπολώ με τα πολύχρωμα σακάκια σου στις εξέδρες των γηπέδων στο Μουντιάλ του 2006. Τότε που ο κόσμος έλεγε ότι ανακάλυψε στις «αρένες» και στις πλατείες της Γερμανίας μια χώρα φιλόξενη και ανοικτή στον κόσμο. Τότε που ακόμα και οι πιο καχύποπτοί σας γείτονες είχαν αρχίσει να μιλάνε για τον φιλικό και χαμογελαστό Γερμανό. Μέχρι κι ο εγωιστής ο Σαρκοζί έλεγε ότι θέλει να σας μοιάσει. Τώρα όλα αυτά έχουν γκρεμιστεί. Ο πλανήτης έχει αρχίσει να φοβάται πάλι τον «άσχημο Γερμανό» τον εγώ-τα-ξέρω-όλα-καλύτερα (Besserwisser).

Δεν είναι μόνο ότι θέλεις εσύ και οι τριγύρω σου να μας λέτε συνεχώς τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε επιτυχημένοι σαν και εσάς. Άσε που όσο και αν σε πικραίνω πρέπει να σου ομολογήσω ότι δεν μπορούμε να σας μοιάσουμε. Όσο και αν το προσπαθήσουμε. Δεν είναι επίσης που κάθε φορά αποφασίζεις εσύ για μας, πριν από εμάς και μετά μας σερβίρεις στις Βρυξέλλες λύσεις «σώπα και ξήλωνε» κι εμείς προσπαθούμε μετά να πείσουμε τους δικούς μας ότι εμείς είχαμε την ιδέα και σε καλό θα μας βγει. Είναι που έχεις αφήσει τους δικούς σου να μας σαρκάζουν και να μας υποτιμούν συνεχώς. Βουλευτές σου και δημοσιογράφοι το έχουν κάνει μόδα να αμολάνε οβίδες με ειρωνείες για τους ανίκανους και απολίτιστους νότιους, που θυμίζουν χώρες του τρίτου κόσμου. Αρχίσανε πάλι πρωτοχρονιάτικα. Είναι άδικο αυτό, Ανγκέλα μου. Εμείς να προσπαθούμε να σε ευχαριστήσουμε και εσύ να μας αδειάζεις έτσι ψυχρά. Εμάς που τόσο πολύ πασχίσαμε να ακολουθήσουμε τις εντολές σου; Να μας κοροϊδεύετε έτσι;

Δεν είναι καλό αυτό, Ανγκέλα μου. Ο κόσμος έχει φτάσει να ακούει Γερμανία και να βγάζει σπυράκια. Δεν σε πειράζει αυτό; Ή μήπως μας έχεις ξεγράψει, πια, για πάντα; Θέλεις να τραβήξεις για άλλα μέρη χωρίς εμάς; Και πώς θα γίνει αυτό; Θα χωρίσεις πάλι την Ευρώπη στα δυο; Μήπως θα μας βάλεις ξανά βίζα όταν θα θέλουμε να έρθουμε να σε δούμε; Μη μας απαρνηθείς τώρα. Σκέψου τα όλα αυτά πριν σηκωθείς από το κρεβάτι. Είναι ευκαιρία.

Σε φιλώ λιτά και εύχομαι ταχεία ανάκαμψη της υγείας σου.

Δικός σου για πάντα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News