368
|

Ένα αγχωτικό πανηγύρι

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 19 Σεπτεμβρίου 2014, 00:30

Ένα αγχωτικό πανηγύρι

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 19 Σεπτεμβρίου 2014, 00:30

Δεκαπέντε ώρες είχαν οι Σκωτσέζοι για να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας τους. Οι κάλπες έχουν πλέον κλείσει και το Εδιμβούργο ετοιμάζεται για ξενύχτι. Σε pubs και μπαρ της πόλης έχουν αρχίσει να καταφτάνουν σιγά-σιγά ψηφοφόροι και παρατηρητές έτοιμοι για μια ολονυχτία αγωνίας. Για κάποιους θα είναι γλυκιά για άλλους πάλι όχι. Σήμερα στην πόλη δεν υπήρχε άλλο αντικείμενο συζήτησης. Στους διαδρόμους των γραφείων, στους δρόμους, σε καφέ και ταξί όλοι μιλούσαν για το δημοψήφισμα. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά οι περισσότεροι δεν μιλούσαν χαμηλόφωνα αλλά δυνατά. Σα να ήθελαν να τους προσέξει τουλάχιστον η διπλανή τους παρέα και να αρχίσουν συζήτηση.

Πολλοί ψηφοφόροι βγήκαν σήμερα από το καβούκι τους. Αφίσες και σημαίες ξεπρόβαλαν ξαφνικά, σε σημεία που μέχρι χτες δεν υπήρχαν. Αναμφίβολα με μια πρώτη ματιά στους δρόμους κυριαρχούν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. Μέσα σε μία ώρα είδα 40 αυτοκόλλητα υπέρ της απόσχισης και πέντε κατά. Όμως τα «‘Οχι» έχουν αυξηθεί και πλέον δεν φορούν μια δειλή μισοκρυμμένη κονκάρδα αλλά ολόκληρη κολεξιόν αυτοκόλλητων. Αναμφισβήτητα όμως τα πρωτεία παίρνουν οι οπαδοί του «Ναι» με τις ευφάνταστες φορεσιές τους, τις κιλτ και τα μπλε μπλουζάκια τους με τη λέξη «Ναι».

Σε κάποια σημεία οι υποστηρικτές των δύο στρατοπέδων έχουν στήσει τα τραπεζάκια τους σε απέναντι πεζοδρόμια και συναγωνίζονται ποιος θα μοιράσει τα περισσότερα αυτοκόλλητα και μπαλόνια. Σιγά-σιγά φέρνουν και διάφορα ηχεία, που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για να «ανεβάσουν» τον κόσμο. Στη γωνία μια γυναίκα, ντυμένη από την κορυφή ως τα νύχια με σκωτσέζικες σημαίες ουρλιάζει: «Ελευθερία. Ελευθερία για τα παιδιά μας. Ισότητα, Ανεξαρτησία». Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο διακοσμημένο με καταλανικές σημαίες. Και λίγο πιο κάτω ένας κύριος με άσπρο κουστούμι, προσπαθεί να πείσει τους Σκωτσέζους να προσευχηθούν και να βοηθήσουν τους Χριστιανούς του Ιράκ. Σήμερα δεν είναι η μέρα του. Όσοι προσεύχονται μάλλον θα επικεντρωθούν στο δημοψήφισμα.

Η σημερινή βραδιά θυμίζει λίγο πανηγύρι. Ένα πανηγύρι πιο αγχωτικό από τα συνηθισμένα, με μια μερίδα του κόσμου να κοιτά με αγωνία τις τηλεοπτικές οθόνες, τα κινητά και τα twitter feed τους και μ' ένα άλλο κομμάτι να το απολαμβάνει, σίγουρο για τη νίκη της ομάδας τους. Για πολιτικούς και δημοσιογράφους, και αρκετούς Σκωτσέζους το μόνο σίγουρο είναι ότι η νύχτα θα είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News