1169
H ανακοίνωση για την αναβολή του αγώνα στο γήπεδο των Οκλαχόμα Θάντερ | Alonzo Adams-USA TODAY Sports

Κορονοϊός: Διακοπή σεζόν σε NBA, FIBA και Euroleague – τι ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 14:46
H ανακοίνωση για την αναβολή του αγώνα στο γήπεδο των Οκλαχόμα Θάντερ
|Alonzo Adams-USA TODAY Sports

Κορονοϊός: Διακοπή σεζόν σε NBA, FIBA και Euroleague – τι ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 14:46

Μέσα σε μια νύχτα το παγκόσμιο μπάσκετ έμεινε μετέωρο, χτυπημένο από τον κορονοϊό. Μετά το NBA και τη FIBA ήρθε και η σειρά της Euroleague να ανακοινώσει αναστολή της εφετινής διοργάνωσης λόγω της έξαρσης του Covid-19.

Ηταν μια δραματική συνειδητοποίηση ακόμα και από τον Τζόρντι Μπερτομέου του προβλήματος· του ίδιου ανθρώπου δηλαδή που σε μια τρομακτική άρνηση της πραγματικότητας απαιτούσε το πρωί της Τετάρτης (11/3) στον Ολυμπιακό να ταξιδέψει στο Μιλάνο της καραντίνας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (12/3), η Euroleague ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Η EuroLeague Basketball παρακολουθεί προσεκτικά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και κυρίως την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να τον χαρακτηρίσει ως πανδημία, το υψηλό ρίσκο για όλους τους συμμετέχοντες στα παιχνίδια, τους αυξημένους περιορισμούς στις μετακινήσεις στην Ευρώπη τα μεγάλα προβλήματα στη μετακίνηση που κάνουν αδύνατο να φτάσουν σε συγκεκριμένους προορισμούς και τις διαφορετικές προτάσεις από τις επιτροπές υγείας που θα εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ως συνέπεια όλων των ανωτέρω, έχει γίνει απίθανο να διατηρηθεί η κανονικότητα των διοργανώσεων και προκειμένου να αποφευχθεί κάποιος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των συμμετέχονων και των φιλάθων, η EuroLeague Basketball αποφάσισε έπειτα από την σύμφωνη γνώμη των συλλόγων να αναβάλει προσωρινά την σεζόν 2019/20 για τις διοργανώσεις της EuroLeague, του EuroCup και του Adidas Next Generation μέχρι νεοτέρας.

Η EuroLeague Basketball θα παρατηρεί προσεκτικά κάθε καινούρια εξέλιξη για να διαπιστώσει αν θα μπορέσει να αναστείλει την απόφασή της για αναβολή».

Είχε προηγηθεί η διακοπή του ΝΒΑ με δραματικό μάλιστα τρόπο.

Το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος), η διοργανώτρια αρχή του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ ανακοίνωσε την αναστολή των αγώνων μέχρι νεοτέρας. Η εξέλιξη που οδήγησε στην απόφαση ήταν ότι ο παίκτης τον Γιούτα Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ειρωνεία; Ο ίδιος ο παίκτης των Τζαζ αστειευόταν λίγα 24ωρα πριν με τον Covid-19, κάνοντας πως αγγίζει τα πάντα…

Η απόφαση για την αναβολή της σεζόν του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ ελήφθη λίγα λεπτά πριν το τζάμπολ στον αγώνα μεταξύ των Τζαζ και τον Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, στην Οκλαχόμα. Οσο οι παίκτες έκαναν ζέσταμα, ο επικεφαλής γιατρός των γηπεδούχων έσπευσε στον αγωνιστικό χώρο και κάλεσε τους διαιτητές σε σύσκεψη.

Οι οπαδοί της Οκλαχόμα αποχωρούν από το στάδιο. Η απόφαση ελήφθη ελάχιστα λεπτά πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τους Τζαζ (USA Today)

Λίγες στιγμές αργότερα και με τους οπαδούς να είναι κυριολεκτικά στο πόδι, περιμένοντας να μπει το πρώτο καλάθι για να καθίσουν πάλι στις θέσεις τους, οι διαιτητές ενημέρωσαν τους προπονητές και την γραμματεία για την αναβολή του παιχνιδιού.

Ακολούθησε η σχετική ανακοίνωση από τα μεγάφωνα, με τους παίκτες να κατευθύνονται προς τα αποδυτήρια και το γήπεδο να αδειάζει. Σύντομα έγινε γνωστό πως ο Ρούντι Γκομπέρ είχε βρεθεί θετικός στον Covid-19 και το πρωτάθλημα δεν θα συνεχιζόταν, τουλάχιστον όχι στο προσεχές μέλλον.

Ο γάλλος σέντερ δεν ήταν στο γήπεδο και δεν είχε πάρει μέρος στην πρωινή προπόνηση, καθώς περίμενε τα αποτελέσματα του τεστ του για τον ιό στο ξενοδοχείο. Ο 27χρονός ένιωθε καλά και αν το τεστ του έβγαινε αρνητικό θα έπαιζε στον αγώνα με τους Θάντερ. Μάλιστα, τη Δευτέρα (9/3) φρόντισε να αγγίξει όλα τα μικρόφωνα και τις συσκευές ηχογράφησης στην συνέντευξη τύπου, μάλλον χλευάζοντας τα προληπτικά μέτρα που έχουν παρθεί για τον κορονοϊό.

Οι συμπαίκτες του Γκομπέρ περίμεναν στα αποδυτήρια για τρεις ώρες, φορώντας προστατευτικές μάσκες και γάντια, μέχρι να κάνουν και εκείνοι τεστ για τον κορονοϊό. Επειτα εξετάστηκε και το προσωπικό του γηπέδου, αφότου έγινε η απολύμανση συγκεκριμένων χώρων.

Οι παίκτες των θάντερ έφυγαν από το στάδιο αφότου τους έγινε θερμομέτρηση, όχι τεστ για τον κορονοϊο, και τους δόθηκε εντολή να τεθούν σε εθελοντική καραντίνα για 24 ώρες, ενώ oi παίκτες των Τζαζ έφυγαν ώρες αργότερα με λεωφορεία.

Η ομάδα θα περάσει την νύχτα σε ξενοδοχείο της Οκλαχόμα και μόλις βγουν τα αποτελέσματα των τεστ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της επιστροφής στη Γιούτα με δύο πτήσεις τσάρτερ: Μία για εκείνους που είναι θετικοί στον ιό και μία άλλη για τους υπολοίπους.

Τι ξέρουμε ως τώρα;

Σε εθελοντική καραντίνα θα μπουν τουλάχιστον κάποιοι παίκτες των Τορόντο Ράπτορς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Μπόστον Σέλτικς, Νιου Γιορκ Νικς και Κλίβελαντ Καβαλίερς, καθώς είχαν αντιμετωπίσει τους Τζαζ μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες.

Επίσης, πάνω από 12 διαιτητές που «σφύριξαν» αγώνες των Τζαζ έχουν συμμετάσχει σε άλλα παιχνίδια τις τελευταίες μέρες, όπως, φυσικά και οι πρόσφατοι αντιπάλοι της ομάδας από τη Γιούτα.

Για πόσο καιρό θα διαρκέσει η αναβολή;

Η παύση του πρωταθλήματος θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, δηλαδή όσος χρόνος χρειάζεται ώστε να τεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες σε καραντίνα. Στην πραγματικότητα, όμως, η διακοπή μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Συγκριτικά, το πρωτάθλημα της Κίνας διεκόπη στα τέλη του Ιανουαρίου και πρόκειται να συνεχιστεί μετά από ένα διάλειμμα 10 εβδομάδων, στις αρχές του Απρίλη.

Τι θα κάνουν οι ομάδες κατά τη διάρκεια της διακοπής;

Ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν το βράδυ της τετάρτης δήλωσε πως το NBA έχει δώσει άδεια στις ομάδες να συνεχίσουν τις προπονήσεις, όμως με την κατάσταση να γίνεται όλο και χειρότερη, είναι πιθανόν οι ομάδες απλά να δώσουν μερικές μέρες «ρεπό» στους παίκτες.

Οι παίκτες θα συνεχίσουν να πληρώνονται;

Λογικά ναι, αν και στην συμφωνία που έχει κάνει το NBA με τους παίκτες αναγράφεται πως οι αθλητές μπορεί να μην λάβουν ένα μικρό μέρος του μισθού τους για κάθε παιχνίδι που δεν διεξάγεται, αν ο λόγος για την αναβολή του παιχνιδιού είναι κάποιο συμβάν που βρίσκεται εκτός του ελέγχου του NBA, όπως μια πανδημία.

Ποιο θα είναι το αντίκτυπο στο Salary Cap;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρέπει να γνωρίζουμε αν η σεζόν θα συνεχιστεί. Αν όχι ή ακόμη και αν τα παιχνίδια διεξαχθούν χωρίς θεατές, τότε το NBA πρόκειται να χάσει περίπου 500 εκατ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται καν το εισόδημα από τα play-offs.

Για αυτόν τον λόγο, το ESPN αναφέρει πως εξετάζεται το ενδεχόμενο το πρωτάθλημα να συνεχιστεί αργότερα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει η έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Το salary cap, δηλαδή το όριο των χρημάτων που κάθε ομάδα μπορεί να διαθέσει σε μισθούς παικτών, έχει ήδη μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο για την επόμενη χρονιά, λόγω της απώλειας περίπου 200 εκατομμυρίων από την αγορά της Κίνας.

Αν οι αγώνες τις φετινής σεζόν τελικά παιχθούν, με την παρουσία οπαδών, τότε η οικονομική «ζημία» θα είναι πολύ μικρότερη για το NBA.

Με κορονοϊό και καλαθοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης

Πρόκειται για τον Τρέι Τόμπκινς, που σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Ως αποτέλεσμα, σε καραντίνα βρίσκονται οι παίκτες της μπασκετικής, αλλά και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρεάλ, καθώς τα δύο τμήματα προπονούνται στις ίδιες εγκαταστάσεις

Τέλος και οι διοργανώσεις της FIBA

Την αναβολή όλων των διοργανώσεων ανακοίνωσε και η FIBA, με ένα σύντομο μήνυμα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης:

«Λαμβάνοντας υπόψιν την τωρινή κατάσταση με την έξαρση του κορονοϊού και θέλοντας να προστατεύσει την ασφάλεια των παικτών, των διαιτητών και των οπαδών, η FIBA σήμερα ανακοινώνει την αναβολή όλων των διοργανώσεων της, από την Παρασκευή, 13 Μαρτίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...